Waarom ging je uiteindelijk weg bij Lokeren?

Sanharib Malki: “Ach, uiteindelijk ging het puur om politiek in de club. Er kwam een nieuwe manager en een nieuwe coach, Peter Maes. Zij zagen het niet in mij zitten. Lokeren heeft in één seizoen vier trainers versleten en zich pas op de laatste dag veilig gespeeld. Man, wat een chaotische club is dat! Niets verloopt er zoals het hoort te gaan. Het lag meer aan de club dan aan mij.”

Je werd in januari een halfjaar uitgeleend aan Panthrakikos, een Griekse tweedeklasser.

“Dat was een drama… Ik kon er wel spelen, maar daar was ook alles mee gezegd. Voetbal daar is één grote catastrofe. De velden zijn hard en zanderig, en de kleedkamers zien er niet uit. Het water uit de douches was óf ijskoud óf bloedheet. En de scheidsrechters, daar kun je een boek over schrijven. Bij uitwedstrijden weet je zeker dat je niet zult winnen. Eén keer ging een spits van de tegenstander alleen op ons doel af, hij omspeelde de keeper en schoot vervolgens van twee meter afstand naast. Na afloop hoor je dan dat het voor hen beter was die wedstrijd te verliezen. Ook spelers in ons team werden omgekocht. Vreselijk frustrerend natuurlijk. Ik heb de dagen afgeteld totdat ik terug kon naar België. Het Griekse leven beviel me niet. Het land verkeert in een chaos en ik heb maanden geen salaris gekregen. Alleen was het probleem dat ik terug naar Lokeren moest.”

Je koos voor die club in 2009, na een aantal goede jaren bij Germinal Beerschot.

“Dat is een kapitale inschattingsfout geweest. Lokeren is een vreselijke club. Op enige topsportcultuur heb ik ze nooit kunnen betrappen. In Antwerpen heb ik mijn beste seizoen gehad. Ik scoorde zestien keer, zat heerlijk in mijn vel. Dat was tegelijkertijd het beste jaar van Harm van Veldhoven. We eindigden als vijfde en haalden de halve finale om de beker van België. Dan bouw je automatisch een bijzondere band met elkaar op. Toen hij net bij Roda JC werkte, wilde hij me ook graag halen. Maar GBA vroeg een miljoen euro. Te veel voor Roda. Lokeren was destijds wél bereid dat neer te leggen.”

En liet je deze zomer met heel veel moeite gaan.

“Lokeren vroeg aanvankelijk een te hoge transfersom. Ze deden zó ontzettend moeilijk, en dat voor een speler die altijd op de tribune zat! Toen ik samen met mijn zaakwaarnemer een gesprek met de clubleiding had, ben ik kwaad geworden. In feite had ik al een seizoen verloren, ik wilde niet dat ze me nóg een jaar van mijn carrière zouden afpakken.”

Had je het gevoel dat de clubleiding je probeerde te frustreren?

“Lokeren is gewoon een rare club, met een nog gekkere voorzitter. Alles draait daar alleen om geld. Davy De Beule ( nu middenvelder van Roda JC, nvdr) kon overstappen naar AA Gent, maar werd uitgeknepen, en met Derrick Tshimanga hebben ze precies hetzelfde gedaan. Hij kon een mooie transfer maken naar Racing Genk, totdat Lokeren vijf miljoen euro vroeg. Vijf miljoen, voor een binnenlandse transfer … Dat is toch schandalig? Uiteindelijk is hij gebleven, en dat doembeeld dreigde ook voor mij. Gelukkig is het alsnog gelukt.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content