Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

De leemte die Hans Vanaken achterlaat, blijkt groter dan verwacht bij Sporting Lokeren. ‘We kampen met een gebrek aan voetbalintelligentie.’

‘De vorige jaren kon iedereen het basiselftal van Lokeren uit het hoofd opzeggen, dat zal dit seizoen anders zijn’, stelde Bob Peeters bij zijn aanstelling vast. Dat blijkt ook zo. Peeters wilde verder borduren op de 4-3-3 die zijn voorganger Peter Maes in de ploeg geslepen had en de vele nieuwkomers werden ook in die optiek gerekruteerd. ‘Veel zal afhangen van de zoektocht naar een nummer tien.’ Met andere woorden: een vervanger voor Hans Vanaken. De Limburgse spelmaker hield de bal bij wanneer nodig en versnelde het spel wanneer dat kon. Net wat Lokeren nu zo hard mist, erkende aanvoerder Killian Overmeire enkele weken geleden al.

Die nummer tien is nog steeds niet gevonden. Filip Starzynski leek de man met het meeste potentieel. De 24-jarige Pool heeft een fluwelen traptechniek en prima vista en maakte tijdens de eerste trainingsdagen meteen indruk op zijn nieuwe ploegmaats. Maar Starzynski blijkt moeite te hebben wanneer het spel sneller gaat en na een dramatische start kroop de schuchtere middenvelder helemaal in zijn schulp. Dat hij amper een woord Engels spreekt, helpt zijn integratie evenmin. De andere opties op de ’tien’, Sergej Bolbat en Ayanda Patosi, zijn te wisselvallig in hun prestaties en eisen te weinig de bal op.

Dat laatste geldt voor bijna alle nieuwkomers: ze spelen met de daver op het lijf. ‘Te veel spelers verstoppen zich’, klagen de anciens. Van de tien nieuwkomers speelt enkel rechtsachter Mario Ticinovic ondanks de slechte resultaten wél met lef.

Vooral het gebrek aan spelintelligentie valt pijnlijk op. Naast Vanaken verloor Lokeren ook Nill De Pauw en Mbaye Leye. Geen goalgetters, maar hun slimme looplijnen hielpen de dynamiek van de ploeg. Er wordt wel degelijk getraind op offensieve patronen in functie van de tegenstander, alleen blijken te veel spelers niet in staat mee te denken in functie van het collectief. Tegen KV Oostende kreeg Besart Abdurahimi de taak om constant in de rug van de oprukkende Jordan Lukaku te duiken, maar toch vroeg hij telkens de bal in de voet.

‘Voetbal wordt niet enkel met de voeten gespeeld, wat in het kopje zit, is minstens even belangrijk’, zegt een speler, die tegelijk aangeeft geen heil te zien in een trainerswissel. ‘We werken hard, de sfeer in de ploeg is nog steeds oké en tactisch kan je weinig op Peeters aanmerken.’

MATTHIAS STOCKMANS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content