Vier media-watchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Gui Polspoel (Canal+), Peter Vandenbempt (VRT-radio), Dirk Deferme (VTM) en Frank Raes (VRT-tv). Deze week blikt Dirk Deferme terug op de voorbije week.

Anderlecht plaatste zich in Bordeaux voor de volgende ronde van de Uefacup, waarin het in februari uitkomt tegen Panathinaikos. Er wordt zowaar nu al gepraat over de halve finales.

Dirk Deferme : Ik vind dat je dat moet kunnen doen. Panathinaikos is net als Bordeaux en Stuttgart geen ploeg waarvan je zegt : dit is een klip waar we niet langs kunnen. Voor Porto geldt dat nadien misschien iets minder, hoewel ik niet echt een idee heb hoe sterk die zijn. Maar ik vind het een idee dat je in je achterhoofd moet hebben. Als je een paar keer op de toppen van je tenen kan lopen, zit je in vier wedstrijden in de halve finale. Dat zou schitterend zijn.

Een heel groot stuk van het succes van Anderlecht, zowel Europees als recent in de competitie, is iets wat ik veeleer strategie dan tactiek zou noemen. Iets wat Hugo Broos, of de groep van trainers, in de hoofden van de spelers gekregen heeft, hoewel ze niet enthousiast zijn als je ze daar op wijst. Anderlecht lijkt me een ploeg die ongelooflijk kan rekenen, een ploeg die haar momenten kiest, heel gedisciplineerd van een vooral defensief georganiseerde aanpak vertrekt, die nauwelijks loslaat en daarna rekent op de mannen die de flitsen kunnen brengen om genadeloos toe te slaan. Dat levert ze een overwinning op tegen Germinal Beerschot, dat levert ze, denk ik, in Bordeaux de overwinning op, hoewel ze daar ook het vroege doelpunt konden uitspelen. Dat is op dit moment hun grote sterkte. Zeker in Europees verband, met heen- en terugwedstrijden, is dat een enorm sterk wapen. Het heeft iets van het KV Mechelen dat Europacup 2 won.

Betekent dit dat je Anderlecht ook zo ver ziet komen ?

Alles kan, hé. Ik bedoel : ze hebben het geluk bij de loting dat je moet hebben. Kijk maar naar het geluk dat Mechelen had : de eerste echt grote naam die ze tegenkwamen, was Ajax in de finale. Denk ook aan het verhaal van Feyenoord, dat vorig jaar ook pas in de halve finales Dortmund tegenkwam. Ze hadden het net voor de winter ook heel lastig, met twee spartelwedstrijden tegen Freiburg. Hadden ze achteraf bekeken veel meer moeite mee dan met Glasgow Rangers.

Club Brugge haalde het niet tegen Stuttgart, maar Sollied noemde het de beste wedstrijd van Club op verplaatsing dit seizoen.

Ik denk dat ik begrijp wat hij bedoelt, want ze zijn niet echt in de problemen gekomen in die wedstrijd. Behalve de twee verloren coëfficiëntpunten heeft dat late tegendoelpunt geen enkel belang. Maar ik heb drie, niet de makkelijkste, maar toch redelijke kansen voor Mendoza gezien. Ik heb een heel grote kans voor Gert Verheyen gezien. Alles kon in die wedstrijd. Ze waren er, met name toen de laatste tien minuten eraan kwamen, heel dicht bij. Als je dan scoort, denk ik dat je ook die tweede kan maken en dat een club als Brugge het vast kan houden. Het afmaken blijft een probleem. Hun killer, Rune Lange, is er al een hele tijd niet bij. Een veel grotere killer – maar dat moeten we dan maar allemaal samen ontdekken of dat zo is – zou die Bengt Saeternes moeten zijn, die ook nog een pak voetballend vermogen zou brengen. Dat lijken mij echt wel de mannen te zijn die Brugge gemist heeft.

Club Brugge-Anderlecht kreeg nog een staartje : twee spelers zouden een proces-verbaal krijgen wegens het opruien van supporters.

Die wedstrijd heeft zó lang nagewerkt dat een aantal mensen vonden dat ze daar nog eens iets extra’s mee moesten doen, al dan niet om zelf in de picture te komen. Wat dit nu bij gaat brengen aan het voetbal en aan de manier waarop er op het veld, in de tribunes, op straat en in de cafés mee moet worden omgegaan, is mij niet duidelijk.

In Mechelen zoeken ze 2.500 keer 1.000 euro. De eerste cijfers waren in het weekend nog niet bekend, maar is zo’n actie een haalbare kaart ?

Tot op zekere hoogte mag ik ook Mechelaar zijn, want ik woon er, maar ik heb van redelijk goed geïnformeerde mensen gehoord dat die 2,5 miljoen euro maar een zeer voorzichtige schatting is. Ik weet bijvoorbeeld niet of daar de achterstallige lonen van de spelers in zitten, want dat zijn ook bondsschulden. Ik hoop het niet, maar ik denk het wel dat die hele beweging een ontzettende klap kan krijgen als in de loop van de week een cijfer bekendgemaakt zou worden dat hoger ligt dan die 2,5 miljoen. Ik vind het heel mooi dat supporters dat kunnen opbrengen, maar je kan nooit een ploeg op de been houden met supporters alleen. Tweeënhalf miljoen euro is heel veel geld, maar voor bepaalde bedrijven is dat in het licht van hun hele budget peanuts. ’t Is heel raar, en het zegt heel veel over wat het voetbal tegenwoordig nog kan losmaken in het bedrijfsleven, dat voor een product als Mechelen, dat zoveel mensen begeesterd in de regio, geen bedrijven durven of kunnen rechtstaan.

Kortom, jij hebt nog geen bijdrage gestort.

Om eerlijk te zijn : ik overweeg dat heel erg serieus, maar 2.500 euro is in mijn familie niet iets wat je zomaar doet. Mijn vrouw moet er ook mee akkoord gaan, natuurlijk, en vanuit haar standpunt krijg ik die nooit terug, hé ( lacht).

Laten we het nog even over Sint-Truiden-Genk hebben. Als er één moment was waarop Sint-Truiden kon winnen, dan was het nu, werd vooraf gezegd. Maar Genk haalde het weer.

Het was voor Sint-Truiden inderdaad een uniek moment, maar ik had van tevoren gewaarschuwd voor het gewonde dier dat Genk was. Het is een ploeg die heel erg vibreert op het soort voetbal dat ze nu al dik anderhalf jaar spelen, en als je dan net zo’n verschrikkelijk oplawaai gekregen hebt en er nadien terecht naar de frivole verdedigers wordt gewezen, dan wist je dat ze heel erg realistisch zouden spelen. Bovendien lag het veld zwaar en was goed voetballen heel lastig. Er was ook de tactisch slimme keuze van Genk om met lange ballen te spelen.

Er wordt ondertussen ook duchtig reclame gemaakt voor Danny Boffin : op het stadhuis en achter een van de doelen hangt een groot banier met ‘Danny Boffin / De Gouden Schoen’. Je zou het op den duur bijna gênant gaan vinden.

Je kan geen reclame maken voor de Gouden Schoen omdat je punten moet geven aan dríe spelers. Boffin zal wat mij betreft een van die drie zijn, maar wint hij daarom de Gouden Schoen ? Ik weet ook niet hoe er in de eerste ronde gestemd is. Toen had STVV niet die hoge positie van nu, waardoor die prestaties veel minder weerklank kregen en veel journalisten STVV minder zagen spelen. Dat weegt ook door. Omdat er twee rondes zijn, kan je nooit hypen. Dat levert nooit iemand de Gouden Schoen op. Dat heeft al veel meer ontgoochelden opgeleverd – denk aan Bodart, Staelens… – dan gelukkige mensen. Ik denk niet dat Boffin de Gouden Schoen gaat winnen. Zijn vrouw was de eerste die zei dat hij best heel trots mag zijn als hij tweede, derde of vierde wordt.

Jos Vaessen sprak kordate taal : Genk moet in eerste drie eindigen of de beker winnen.

Dat is de lat leggen waar ze moet liggen voor Genk. Ik vind dat ze daar voor ook Standard moet liggen. De kloof is nog groot, maar als we tien dagen geleden nog geloofden dat Anderlecht de kloof naar Brugge kon dichten, dan moet Standard nog naar de derde plaats kunnen springen. Vaessen heeft natuurlijk ook zicht op de financiële situatie en Genk lijkt mij geen goedkope ploeg om te runnen, al komt er behoorlijk wat geld binnen. Maar geld verdienen, kost geld.

Er zijn nog veel ploegen die voor die derde plaats kunnen gaan. Een van hen zal nog wel eens een knak krijgen. Lokeren kan heel goed voetballen, demonstreerde dat afgelopen weekend bijna een half uur lang, over de grond en dan variëren met de lange bal op Bangoura. Maar die zit op dit moment in een dip en kan de duels voorin niet winnen. Van Sint-Truiden, Lokeren en Lierse lijkt Lokeren mij de meest kwetsbare omdat ze niet genoeg spelers hebben om de voorlijn anders te bemannen bij een vormcrisis. Wat niet wil zeggen dat ze uit de topvijf gaan wegvallen.

door Raoul De Groote

‘Dit Anderlecht heeft iets van het KV Mechelen dat Europacup 2 won.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content