Tijdens de stage in het Zuid-Spaanse Benahavís had Peter Maes niet alleen tijd voor een boek – hij probeert op elke stage wat te lezen – maar ook voor puzzelwerk. De combinatie januari plus Afrika Cup heeft voor Lokeren consequenties. Doelman BarryCopa (Ivoorkust) en spits Hamdi Harbaoui (Tunesië) zijn tijdelijk onbeschikbaar. Bovendien ruilde linksachter Laurens De Bock Lokeren voor Club Brugge. Een stevige aderlating voor de nummer drie uit de rangschikking, die in één jaar tijd drie sterkhouders zag vertrekken. Een jaar geleden haalde RC Genk al Derrick Tshimanga, in augustus trok ook Benji De Ceulaer naar Limburg.

Peter Maes: “We hebben inmiddels al wat ervaring met Copa en de Afrika Cup, in principe ben ik vrij gerust in onze doelmannen. JugoslavLazic is een ander type, een wedstrijdkeeper die vorig jaar zogoed als de bekerfinale bewerkstelligde. Hij heeft alles gespeeld behalve de finale. We hebben in de terugronde 27 punten gehaald en daar had hij óók een zeer groot aandeel in. Ik vergelijk hem een beetje met mezelf vroeger: een goeie tweede keeper. Iemand die er staat, niet voor een heel lange periode, maar voor een korte periode.”

Wie de positie van De Bock overneemt, is minder duidelijk. Maes: “Dat ligt open. Ik besef dat AlexanderCorryn nog in zijn kinderschoenen staat, wij hadden er niet op gerekend dat die zo rap aan het grote werk zou moeten beginnen. Laurens is samen met Tshimanga gekomen. Als die eens niet kon, kreeg Laurens speelminuten. Zo kwam hij over een periode van twee jaar per seizoen aan zijn vijftien matchen, tot hij dit jaar klaar was als titularis. Ik weet nog dat we Tshimanga zes maanden tegenhielden omdat Laurens er nog niet klaar voor was en omdat de prijs nog niet de juiste was. Dat groeiproces van Laurens dreigt nu met Corryn versneld te moeten worden.”

Dan is de vraag: haal je er nog eentje bij of gaat Lokeren door met Hassan El Mouataz en Corryn? Maes: “Dat moeten we nog zien, maar we geven er de voorkeur aan om het met die twee te proberen. We blijven nog altijd een club die een stuk opleiding verzorgt en spelers de kans en de tijd geeft om te groeien. In een echte topploeg moet het al naar 70 tot 80 procent zekerheid neigen voor je een jonge speler brengt, bij ons niet.”

Een dreigend vertrek van AyandaPatosi, die in Zuid-Afrika al met een overstap naar Ajax in verband werd gebracht, vreest Maes niet. “Dat is een achterhoedegevecht van makelaars. Hij is absoluut nog niet klaar voor een stap zoals die van De Bock of Tshimanga, die onmiddellijk titularis worden in een topploeg. Het is nog maar een half jaar dat Patosi continu een basisplaats heeft. Die jongen moet nog sterker worden en is nog niet genoeg aanwezig in een wedstrijd om aanspraak te kunnen maken op een vaste status op een hoger sportief niveau. Aan ons om hem daarvan te overtuigen. Hij is nu slechts één week weggeweest en komt terug met vier kilo overgewicht én een oude blessure die hij niet verzorgde. Dan verlies je alweer een stuk van wat je hebt opgebouwd.”

Vorige donderdag kwam er een Braziliaanse spits – Junior Dutra – ingevlogen en die was welkom. Maes: “Want als je de rekening maakt, blijkt toch dat wij bij de nieuwe start een aantal titularissen missen. Jérémy Taravel (begin december geopereerd, nvdr) is op korte termijn nog niet helemaal terug. De Bock, Copa en Harbaoui zijn er niet bij, Patosi is een vraagteken, net als Nill De Pauw, die van heel ver terug moet komen. We zullen toch opnieuw moeten zoeken, een boost creëren. We mogen niet denken: we hebben al veertig punten en het komt wel.”

Kan hij ermee leven dat elke zes maanden de beste speler wordt weggehaald? Maes: “Dat moet ik accepteren, dat geldt voor iedereen, ook voor John van den Brom met Anderlecht. Iedereen wil hogerop, ook de spelers. Dat tegenhouden uit eigenbelang is gevaarlijk. Het hoort ook bij je werk als trainer: opnieuw inpassen, slijpen. Dat maakt het ook boeiend. Het is wel gezond als je correct uit elkaar kunt gaan. Als anderen Lucas Biglia navolgen, wordt het gevaarlijk voor het Belgische voetbal. Maar onder trainers gebeurt dat ook wel. Georges Leekens heeft dat ook al gedaan. Dat gaan we toch moeten trachten in te dijken.”

DOOR PETER T’KINT

“Patosi is absoluut nog niet klaar voor een stap zoals die van De Bock of Tshimanga.” Peter Maes

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content