Lokeren profiteert van het voordeel van het nadeel. Ik bedoel: vorig seizoen degradeerden ze bijna en heeft Roger Lambrecht gezegd: dat gebeurt niet meer! Daarom investeerde hij in een nieuwe ploeg. Er werd met overleg, complementair en in alle linies gekocht met een heel gedreven trainer die ook in de tweede en de derde klasse de spelersmarkt kent. Dat viel heel goed mee. De Ceulaer is er een beetje de exponent van. Hij werd in het tussenseizoen zowat overal aangeboden, ook in Lier, maar er waren twijfels over hem omdat zijn laatste jaren in Nederland geen groot succes waren geweest. Bij Lokeren is hij dit seizoen een revelatie.

“Er werd een herstructurering doorgevoerd, Willy Reynders is nu technisch directeur en er werd meer Belgisch gekocht, maar we mogen toch niet vergeten dat Willy Verhoost in het verleden veel goede zwarte spelers heeft gebracht, onder meer Ekakia en Olufade.

“Er zit nieuw leven in Lokeren: er zijn nieuwe structuren, er is nieuw enthousiasme en er zijn financiële middelen beschikbaar. Als ze achter een speler aan gaan, moet zijn club sterk zijn om hen weg te houden, want Lambrecht is in staat om daar ‘een cheque’ te leggen. De voorzitter is begaan met de toekomst van de club, onderhandelt met potentiële investeerders en je voelt dat er op veel vlakken veel inspanningen gedaan worden. Ik hoor dat ze ook hard aan het werken zijn met de jeugd.

“Ze wilden degradatiezorgen vermijden, maar staan momenteel hoger dan verwacht en daardoor worden ze al eens met hun limieten geconfronteerd. Lokeren zal het kampioenschap niet winnen, maar ook in play-off 1 zullen ze zeker op eigen veld punten pakken. Onder leiding van een heel actieve coach als Peter Maes spelen ze voetbal vanuit het hart en zijn ze zo een enthousiast publiek aan het opbouwen.”

Realisme

“Met Tshimanga beschikt Lokeren misschien wel over de beste linksback van het land. Maric en Taravel centraal achterin zijn twee realistische voetballers. In eerstgenoemde was ook Lierse geïnteresseerd, maar in tegenstelling tot Lambrecht wou het de transferprijs niet betalen. Alleen met De Roover kenden ze wat pech met de blessure waarmee hij uit Nederland kwam. Copa blijft een doelman die een wedstrijd kan winnen.”

Complementariteit

“Op het middenveld is Lokeren heel complementair, met elkaars gaven compenseren ze elkaars gebreken. Overmeire heeft een goed overzicht, Persoons een groot loopvermogen en beiden zorgen ze ervoor dat tussen de lijnen de kwaliteiten van iemand als Leko kunnen renderen.”

“De Ceulaer is de topschutter van de ploeg maar geen echte centrumspits. Mokulu is dat evenmin. Hij is een groot talent, maar een spits met een actie, snelheid en diepgang. Lokeren mist centraal voorin iemand als Coulibaly, een type dat ieder team nodig heeft, vind ik. Ik hoor wel veel goeds vertellen over die jonge IJslander Finnbogason, dus daar zullen ze misschien nog veel plezier aan beleven. ”

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

“Er zit nieuw leven in Lokeren.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content