Dirk Deferme

Anderlecht verloor in de Uefacup met 3-0 van Panathinaikos.

Dirk Deferme : Het was een zeer slechte wedstrijd. Ik had ook niet de indruk dat er, behalve bij mensen van de club zelf dan, zoveel vertrouwen was rond die match. Ik had het gevoel dat iedereen, behalve de voorzitter van Anderlecht, Panathinaikos hoog inschatte op basis van hun prestaties in de Champions League en de manier waarop ze door de eigen competitie denderen. Voor één keer heeft die club absoluut gebracht wat men dacht. Wij Belgen hebben meestal de neiging om de kwaliteiten van de tegenstander ongelooflijk in de verf te zetten, maar deze keer was het echt wel gebaseerd op de realiteit. Misschien beledig ik hier en daar wel iemand, maar ik ben helemaal niet zeker dat de absoluut sterkste club van onze competitie, Club Brugge, tegen Panathinaikos zonder kleerscheuren zou zijn weggekomen. Dat relativeert toch wel enigszins de 3-0. Ik vond Athene echt wel een goeie ploeg, dus De Boeck vertelt volgens mij voor een groot stuk het juiste verhaal als hij zegt dat je niet ziek bent omdat je een wedstrijd verliest. Maar dat neemt niet weg dat er bij Anderlecht heel veel aan de hand is.

Roger Vanden Stock zei vooraf : ‘Onze problemen zijn opgelost’.

Ik denk dat er weinig waren die die uitspraak au sérieux genomen hebben. Maar alles wat er schort bij Anderlecht, werd in die wedstrijd heel duidelijk in de verf gezet. Ik denk dat er gasten rondlopen die een zeer goed stukje kunnen voetballen, maar wat er bij Anderlecht ongelooflijk ontbreekt, is een bepaalde teamgeest. Al enkele seizoen zit die niet meer in de club en het is bij Anderlecht, meer dan bij andere clubs, een geest die samenhangt met winnen. Het moet echt lopen bij Anderlecht, anders ís het er gewoon niet.

Zaterdag heb ik vóór Westerlo-Lokeren de opwarming van Lokeren eens van nabij bekeken, omdat dat een team is dat het wel heeft. Die stralen dat wel uit op het veld, teamgeest, ook al zijn het Guineërs, Ivorianen, IJslanders, één Belg, een Sloveen in doel, een ploeg die uit elkaar zou kunnen vallen in kliekjes. Maar als je ziet hoe ze tijdens de opwarming geleid worden door de kapitein, Vidarsson, hoe die de gasten individueel even aanpakt en ermee praat. Die gaan bijna letterlijk met de borstkassen tegen mekaar staan, die doen een soort van groeps yel… Dat klinkt heel LSP-achtig, maar de beleving staat in een onwaarschijnlijk pijnlijk contrast met Anderlecht.

Alles viel uit elkaar bij die eerste goal, op een moment dat ze er eigenlijk moesten staan voor elkaar. Zitka flatert door een bocht te nemen, de tegenstander van De Boeck kreeg net iets te veel ruimte, en Baseggio liet nog voor de man van de assist het kopduel aanging Olisadebe lopen, en die had er hem maar in te tikken. Er zijn er veel te veel die kijken wat anderen doen, terwijl eigenlijk geen enkel radertje in het elftal mag stilvallen. Als sommigen dat dan voor een stuk het abc van het voetbal noemen, samen met een te beperkt technisch vermogen, ja, dan zal het dat wel zijn dat ontbreekt.

Kan iemand als Zetterberg verandering brengen ?

Volgens mij niet. Eén iemand kan daar nooit iets aan veranderen. Er moet gewoon een team gesmeed worden en dat kan je alleen met mensen die elkaar heel goed liggen. Als iemand als Daniël Zitka – van wie terecht werd gezegd dat hij vorig seizoen een van de betere, zoniet de beste keeper van de competitie was – nu iemand is van wie je bij wijlen met gemak kan zeggen dat het een vliegenvanger is, dan moet die iets missen, niet de goeie begeleiding krijgen. Je kan niet, zoals velen nu beweren, tabula rasa maken, maar er moet wel iemand opstaan. En dát kan volgens mij geen speler zijn.

Dan komen we bij Hugo Broos terecht.

Het moet volgens mij een team rond het team zijn. Als Hugo Broos hoofdtrainer van Anderlecht blijft, dan kan het niet dat Roger Vanden Stock beslist dat Zetterberg terug moet komen als dat niet met de zin van Broos is. Mensen die de capaciteiten hebben om de zaak recht te trekken, moeten elkaar vinden in een tienpuntenplan, een actieplan, een masterplan, weet ik veel hoe je het moet noemen, maar er moet iets op poten gezet worden. Ik zie Anderlecht volgend seizoen geen kampioen spelen. Ik zie Anderlecht, als ze de Champions League halen, daar niet ver komen. Het is niet iets wat je op een maand of zes even rechttrekt.

Lokeren overwoog om Bangoura naast de ploeg te zetten, maar deed het dan toch niet.

Hij was op Westerlo bepalend voor twee doelpunten. Ik vind het een heel eigenaardig verhaal dat je een speler naast de ploeg zet omdat hij al elders heeft getekend terwijl hij einde contract is. Dat zou betekenen dat zo’n speler die einde contract is, ook zelf mag zeggen : ik doe niet meer mee tot het eind van het seizoen, want ik heb al elders getekend. Als de werkgever zoiets mag, vind ik dat de werknemer dat ook mag. Van de andere kant hoor ik dat Bangoura al een voorschot gekregen zou hebben op zijn nieuw contract, en als zo iemands zaakwaarnemer dan niet opdaagt voor een gesprek voor het teruggeven van het voorschot, dan vind ik wel dat de voorzitter een punt heeft. De intentie is er zeker om Bangoura tot het eind van het seizoen te gebruiken.

Vidarsson kwam er zelfs aan te pas om er samen met Paul Put bij de voorzitter op aan te dringen zijn mening om Bangoura te schorsen te herzien.

Het zou best kunnen dat ik nu een aantal ploegen onderschat, maar ik vind het typerend dat bij Lokeren een speler en een trainer wél opstaan om zoiets te regelen met, in dit geval, de voorzitter. Bij veel andere clubs zie ik in vergelijkbare situaties spelers zwijgen en trainers niks doen. Dat illustreert wat ik omtrent Anderlecht zei : er moet een team opstaan.

Club Brugge wou Schalke 04 niet met Timmy Simons laten praten. Terecht ?

Als Vanhove Simons wil houden, moet hij daar alles aan doen en heeft hij op de goeie manier gehandeld. Het enige wat in die hele discussie voor mij een valabel argument was, is dat Vanhove zei : als Schalke hem zo graag wil, dat ze ons dan vertellen wat ze willen betalen, dan kunnen de onderhandelingen beginnen. Voor zover ik begrijp heeft Schalke dat nooit gedaan, dan hoeft er, vind ik, ook niet aan tafel gezeten te worden.

Net zoals er bij Genk ook nooit iemand een bedrag hoorde van Sevilla voor Sonck.

Daar is niks van volgens mij. Sonck stelt zich daar volgens mij perfect op. Hij moet toch niet wakker liggen van het feit dat Sevilla een spits nodig heeft ? Sonck wordt genoemd, daarna Zlatan van Ajax, volgende week misschien Vieri en dan Van Nistelrooy. In eerste instantie zijn dat allemaal krantenverhalen.

Beveren is aan een remonte bezig : het haalde negen op negen.

Misschien niet toevallig op dit moment, op de hard bevroren velden. Het zijn dan wel Afrikanen, maar technisch zijn ze heel erg goed. Allemaal lichte ventjes die kunnen flitsen op een grasmat die meer weg heeft van een indoorveld. Van het moment dat de velden weer wat zwaarder worden, zullen ze dat rendement misschien niet meer halen. Maar Herman Helleputte heeft er ook een team gezet natuurlijk.

En hij wordt bij Germinal Beerschot genoemd.

Met Franky Van der Elst is blijkbaar nog niet gepraat. Ik kan mij voorstellen dat de architect van Germinal Beerschot een paar jaar geleden een vrij vorstelijk contract heeft kunnen tekenen, en blijven betekent ongetwijfeld inleveren. Dus als ze hem willen houden, zullen ze met een voorstel moeten komen dat hij nu nog niet gehad heeft. Helleputte lijkt mij op dit moment bij Beveren niet het dikste contract te hebben en hoewel hij zich daar al geëngageerd heeft om te blijven, mag hij van mij best opportunistisch zijn en kiezen waarvoor hij wil.

door Raoul De Groote

‘Ik zie Anderlecht volgend seizoen geen kampioen spelen. Dit is niet iets wat je op een maand of zes even rechttrekt.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content