“Zelfs een herstart in derde klasse zal moeilijk zijn.” Aldus luidde de harde conclusie zaterdagavond over het lot van Lommel SK. De club, die in tweede klasse nog een budget van 110 miljoen oude frank presenteerde en dat zonder hoofdsponsor sluitend noemde, heeft een schuld van 170 miljoen frank – het gevolg van wanbeleid door een bestuur dat ook nog verstrikt geraakte in haar schaamteloze leugens.

Een paar pareltjes. Oktober : op de jaarlijkse statutaire vergadering (die in feite in juni had moeten plaatsvinden) wordt winst aangekondigd, maar een paar weken later stapt de club naar het gemeentebestuur voor steun, “want de licentie is in gevaar”. Januari : de kas is leeg, de spelers worden niet meer betaald, maar twee nieuwelingen ( Zubek en Nygaard) worden aangetrokken. Februari : de verzekeringspremies worden niet meer betaald, de pensioengelden evenmin, maar toch klinkt het “dat Nygaard straks definitief wordt aangekocht”. Maart : de spelers moeten hun leasingwagens inleveren, maar de club gaat vrolijk op hotel, zonder dat ze kan betalen… Wéér een juridische claim. De ene na de andere reddingspiste wordt geopend, maar even snel weer gesloten. De laatste grap : “We hebben een ijzersterk dossier voor de licentiecommissie”. Wat bleek ? Lommel presenteerde zaterdag een interne nota, waarin werd gesteld “dat alles zou worden betaald als Lommel maar de licentie kreeg”. Verder niets : geen bankwaarborg, geen schriftelijke beloftes, niets !

Sommige spelers kozen eieren voor hun geld. DieterDekelver vond troost in Strombeek bij zijn ex-mentor Harm Van Veldhoven, CarlHoefkens is voor drie maanden (met optie voor beide partijen) naar Westerlo, Marc Nygaard zocht onderdak in Nederland en Ibrahim Tankary probeerde in Rusland aan de bak te komen. Michel Noben zegde een rechtszaak te overwegen tegen de KBVB omdat ze Lommel vorig jaar lichtzinnig de licentie zou hebben toegekend. “Sta mij toe dat ik even lach”, reageert Germain Landsheere van de licentiecommissie. “Afbetalingsplannen zijn toegestaan, en met een waarborg is een club op dat moment in orde. Wij kunnen niet voorzien wat er twee weken later gebeurt. Wel hebben we hieruit geleerd. Als een club zijn afbetalingsplan niet kan nakomen en een nieuw plan afsluit met de overheid, zal er voortaan een onvoorwaardelijke waarborg moeten komen die het hele bedrag dekt.”

Ondertussen is de vereffening langs geen kanten voorbereid, onduidelijk is hoeveel van de 170 miljoen frank bondsschulden zijn en dus te betalen. Als Lommel straks met een nieuwe vzw in derde klasse zal aantreden, mag het al heel blij zijn, meent jeugdvoorzitter Michel Beckers. “Ik denk dat we 400.000 euro nodig hebben”, zegt hij, geld dat Lommel moet vinden vóór 31 maart om bij de KBVB een bod te kunnen doen op het stamnummer. “Die datum komt er gauw aan, het wordt heel moeilijk.” Gaston Peeters zal het niet meer meemaken. Hij werd geslachtofferd, ondanks zijn verweer, samen met de voorzitter, dat de schulden historischgegroeid zijn. Die uitleg pikte niemand nog.

door Peter T’Kint

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content