Vier media-watchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit: Gui Polspoel (Canal+), Peter Vandenbempt (VRT-radio), Dirk Deferme (VTM) en Frank Raes (VRT-tv). Deze week blikt Peter Vandenbempt terug op de voorbije week.

GBA komt weer in de handen van de groep rond Jos Verhaegen. Heb je daar een tevreden gevoel bij ?

Peter Vandenbempt : Als er één poging kans op slagen heeft, dan deze. Omdat Jos Verhaegen met bescheidener ambities start dan de vele luchtkastelen die men de laatste jaren heeft geprobeerd op te trekken. Het ordewoord is besparen, de tering naar de nering zetten. Maar met Verhaegen en René Snelders heb je wel de garantie dat er geen sociaal kerkhof ontstaat zoals bij Lommel of Aalst. Ze beginnen zonder schulden en zijn niet van plan er te maken.

Is de conclusie dat een topclub in Antwerpen niet kan ?

Misschien moet deze club ook door de groeipijnen die Genk meemaakte. Men is dat al lang vergeten, maar Genk is ook nog een paar keer gedegradeerd en heeft jaren in de woestijn rondgedoold vóór het van sommige geesten en scheefgegroeide toestanden af is geraakt. Dat proces werkte louterend. GBA is nog maar vier jaar bezig. Het verschil is wel dat in Genk de mensen vasthielden aan het voetbal, terwijl het voetbalpubliek bij supporters en bedrijven in Antwerpen misschien kleiner is dan men denkt. De beslissingen in veel Antwerpse bedrijven worden genomen in het buitenland, waar de weerklank van de naam GBA niet zo duidelijk is.

Net zoals in het volleybal heeft men ook bij GBA budgetten opgemaakt aan de hand van beloftes die aan de toog werden gedaan zonder dat er iets op papier was gezet. De grootste fout is dat men is blijven volharden in de boosheid. Men heeft zich onderweg niet gecorrigeerd. Ik blijf me er over verbazen dat die Nederlanders zich zo hebben laten inpakken door het discours van een Belg. Ajax voelt zich niet opgelicht. Toen het in 2000 begreep dat het verkeerd ging, had het er met flink wat minder verlies kunnen uitstappen. Ook Verhaegen zat eerst nog mee op die trein, hij wilde ook zo graag omhoog. Maar eens de rollercoaster op gang kwam, is hij er bij de eerste halte wél afgesprongen.

Intussen verkeert GBA zelfs in degradatiegevaar. Is Franky Van der Elst daarvoor met de vinger te wijzen ?

Ik vind dat Van der Elst het in de gegeven omstandigheden heel goed heeft gedaan. Vergeet niet dat hij vier jaar geleden aan de slag ging bij wat een topclub heette te zijn. Daarna heeft hij toch een paar ontnuchterende ervaringen meegemaakt. Hij kreeg een onevenwichtig samengestelde groep, met allemaal spelers van één meter vijftig groot. Toch behoorde GBA de eerste drie jaar wél bij de best voetballende ploegen in eerste klasse. Het was een leuk team om naar te kijken. Alleen was Jos Verhaegen het gewend om zijn zegje te doen op sportief vlak, en hielden de vorige trainers daar rekening mee. Met Franky lag dat moeilijker. Ik denk dat het afgelopen is tussen Van der Elst en GBA. Niet omdat de spelers uitgekeken zijn op hem, want wie schiet daar nog over van drie jaar geleden ? De beste spelers gingen er elk jaar weg. De voorhoede waarmee RC Genk vorig jaar landskampioen werd, komt bijvoorbeeld uit Antwerpen. Mijn raad is : hou Franky tot het einde, want misschien win je nog de beker.

Moeten Antwerp en GBA gauw samengaan ?

Als je water en vuur samen gooit, dooft het water. De vraag is : als er één verdwijnt, gaan de bedrijven dan de andere club volop steunen ? Als je als bedrijf je Antwerps karakter wil beklemtonen, waar kan je dan beter zijn dan bij Antwerp ? Met alle beperkingen is dat een fijne club, heel authentiek. As je een Antwerps bedrijf bent, waarom zit je daar dan nog niet ?

Had je drie maanden geleden gedacht dat Lommel failliet zou gaan ?

Als je de geografische situatie in ogenschouw neemt plus de beperkte supportersaantallen, zat het er in feite aan te komen. Zelfs in de jaren dat ze het niet onaardig deden, was Lommel een club die buiten de gemeentegrenzen nauwelijks aansprak. Ze hebben nooit echt kleur gegeven aan het Belgische voetbal. Anders dan KV Mechelen zal Lommel buiten de eigen gemeentegrenzen nauwelijks gemist worden en snel vergeten zijn. Alleen had het bestuur veel vroeger moeten besluiten dat het niets zou worden. Als die Claes dat al na een uur begreep, hadden de Wijckmansen en de Peetersen dat ook veel vroeger moeten weten.

Wat vond je van het reddingsplan van Jacky Loomans ?

Die wilde pas betalen als Lommel eerst de licentie kreeg en vervolgens in eerste klasse bleef. Ik stel me twee vragen : waar zat Jacky Loomans de voorbije twee maanden ? En waar haalde hij het lef vandaan om zulke belachelijke voorwaarden te stellen ? Ik bedoel : als je betaalt, krijg je de licentie. Niet omgekeerd. Hij wilde ook de opbrengst van de reddingsactie, die hij op één miljoen euro begrootte. Hij begon ook al aardig te rekenen met bedragen waarvan hij uiteindelijk niet wist hoe groot ze zouden zijn. Een ideale man voor het voetbal, dus. Wat als die opbrengst plots maar een vierde bedraagt ? En stel dat Lommel sportief vooralsnog zakt nadat hij zijn steun toezegde ? Op zijn vraag past maar één antwoord : neen ! De licentiecommissie mag voor niemand een uitzondering maken, ook niet voor Lommel.

Terwijl Anderlecht zich herpakt op het veld, heeft het Pär Zetterberg al aangetrokken.

Het hangt er van af wat je van hem verwacht. Als de conclusie is dat je een leidersfiguur in de kleedkamer mist, iemand met wie je als trainer of manager kan communiceren en die ook met de spelers goed ligt, zit je goed. Typisch Anderlecht is wel dat eigenlijk niemand voor zijn komst was, behalve de voorzitter. En toch komt hij, op initiatief van die voorzitter, zonder overleg met de sportieve baas. Goed, laat Zetterberg op het veld dan maar eens tonen wat hij nog kan. In zijn voordeel pleit wel dat hij ook op en naast het veld een échte prof was, die zich verzorgde zoals het hoorde. Daar hebben ze bij Anderlecht geen overschot aan.

Doel je op Gilles De Bilde ?

Ik zou het hoofdstuk De Bilde gewoon afsluiten. Betaal hem uit en laat hem vertrekken. Daar kun je niets meer mee aanvangen, ook door zijn gedrag in de kleedkamer en zijn attitude. Dat is spijtig, want ik ben een fan van de voetballer die hij vroeger was. En die hij nog eens kan zijn wanneer hij zijn dagje heeft. Maar wanneer is dat, op La Louvière na, nog eens gebeurd ?

Club ging thuis verrassend onderuit tegen Charleroi.

Ach, pas als ze nog vier keer verliezen, heb je een probleem. Wat zaterdag gebeurde, is niet eens onmenselijk. Als je een aureool van onoverwinnelijkheid over je krijgt en dat week na week bevestigd ziet in de resultaten, ga je het op de duur ook geloven en verslapt op een dag de concentratie. Nu vind ik al langer dat Charleroi wel een paar aardige voetballers in huis heeft. Voorin zijn Eduardo en Boeka-Lisais goeie spitsen. En wilde Anderlecht vorig jaar Kargbo niet ? Heette Dufer tot voor kort niet één van de grootste Belgische talenten te zijn ? In elk geval krijgen we nog onverwacht een onwaarschijnlijke degradatiestrijd.

Bij Club Brugge is Michel D’Hooghe de nieuwe voorzitter.

Dat is Clubs beste transfer in vele jaren. D’Hooghe heeft de autoriteit én de ambitie om van Club een moderner bedrijf te maken, dat nog beter gewapend is voor de toekomst. Zijn komst doet een nieuwe wind waaien. Het is iemand die het nationale en internationale voetbal kent. Een prof die doordrongen is van voetbal en tegelijk weet wat een bedrijf leiden is. Bij Anderlecht hebben ze dat niet, hé. D’Hooghe is nooit de man geweest van plotse ingrepen, maar de weg naar de geleidelijkheid kent hij als geen ander. Dat is vaak de juiste weg gebleken.

door Geert Foutré

‘Ik denk dat het straks afgelopen is tussen Franky Van der Elst en GBA.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content