Geld is dan toch niet alles in het moderne voetbal. Van de top 20 van de Deloitte Money League blijven slechts zeven clubs over in de kwartfinales van de Europese bekers. Alle Engelse clubs zijn uitgeschakeld, terwijl Portugal, Rusland, Oekraïne (twee teams) en zelfs België nog wel vertegenwoordigd zijn.

De slachting bij de clubs uit de Premier League is uiteraard het meest opmerkelijke feit. Het blijft echter gevaarlijk op basis van één campagne verstrekkende conclusies te trekken. In het seizoen 2008/09 leverde Engeland drie van de vier halvefinalisten in de Champions League en telde het vijf teams in de kwartfinales van de twee cups. Iedereen veronderstelde toen dat de Britten op weg waren het Europese voetbal geruime tijd te gaan domineren.

Niet alleen de resultaten leidden tot die conclusie. Ook het tv-contract dat toen in aantocht was, maakte de weg vrij voor de Engelse overheersing. De jongste jaren streek de club die laatste werd in de Premier League ruim 50 miljoen pond op. Meer dus dan de 55 miljoen euro die alle Belgische clubs samen incasseren. Vanaf volgend seizoen krijgen de Engelse teams zelfs het dubbele, maar laat dat vooral geen reden voor paniek zijn. Integendeel. Het vergroot de kansen om subtoppers voor belachelijk hoge bedragen over het Kanaal te transfereren.

Ondanks de enorme financiële slagkracht vielen de Engelse teams internationaal door de mand. Ik heb het hier al een paar keer geschreven: de Premier League is de meest overschatte competitie ter wereld. Om die reden worden ook nogal wat Rode Duivels, van wie een meerderheid in het Verenigd Koninkrijk aan de slag is, over het paard getild.

Onze kranten hebben enkele jaren terug echter een mannetje in Londen geposteerd en die jongens hebben de opdracht elke (frommel)goal of iedere bal die op een assist lijkt tot een wereldgebeurtenis uit te roepen.

Luc Van Doorslaer (commentator Sporting Telenet en docent journalistiek aan de Lessius Hogeschool) maakte vorige week in De Standaard terecht zijn beklag over het feit dat de nuance zogoed als verdwenen is en onze jongens bejubeld worden alsof ze klaar staan om Messi en Ronaldo op te volgen.

De schuld ligt echter minder bij de populaire kranten dan bij de kwaliteitskranten. In de huidige tijdsgeest kan je van Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws helaas weinig anders verwachten (hopen mag wel). Het probleem is dat er geen tegengewicht is. België is het enige West-Europese land waar de kwaliteitskranten hun neus ophalen voor sport en de verhalen van hun populaire zusterkranten klakkeloos overnemen. Met als gevolg dat kritische sportjournalistiek in dit land nagenoeg afgeschaft is.

Zoals dat vorige week ook in Istanbul het geval was. Club leverde een topprestatie tegen Besiktas. Laat daar geen twijfel over bestaan. Preud’homme verdiende een tien voor coaching en zijn spelers een negen voor de uitvoering van het plan. Maar we mogen ook niet blind zijn voor de ronduit belachelijke manier waarop de Turken liepen te verdedigen. Of beter gezegd, vergaten te verdedigen.

Als Club in de halve finales tegen Dnjepropetrovsk even goed doet, is een echte stunt in aantocht. Het is alleen godgeklaagd dat de play-offs, die zogezegd bedacht waren om onze clubs Europees beter voor de dag te laten komen, in de weg zitten.

Blauw-zwart staat na de bekerwinst voor een loodzwaar competitieslot. Het heeft al minstens twee punten cadeau moeten doen aan zijn achtervolgers en wordt – omdat het Europees sterk presteerde – met de overvolle kalender een tweede keer benadeeld.

En o ja, in Engeland is uiteraard het debat losgebarsten over de oorzaken voor de gigantische terugval. Slechte transfers, slechte trainers, slecht beleid: voorspelbaarder kan het niet. Heel interessant is echter de theorie dat alles te maken heeft met de schrijnende verwaarlozing van het ‘grassroots’-voetbal. Wie de basis laat verkommeren, tast de hele voetbalpiramide aan. Willen de voetbalbond en de Pro League daar eens aan denken als het geld van het tv-contract moet worden verdeeld? ?

DOOR FRANÇOIS COLIN

Club Brugge wordt in de play-offs dubbel benadeeld.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content