Ook na speeldag 4 in play-off 2 telt Cercle Brugge nog 0 punten. Nochtans leverde het bij poule B-leider Charleroi een verdienstelijke prestatie. Tot het in minuut 70 tot 10 man herleid werd, was het de beste ploeg. Maar toen kreeg Stephen Buyl een tweede gele kaart voor een appel om strafschop. De tv-beelden geven geen uitsluitsel, maar volgens Lorenzo Staelens en enkele van zijn spelers was het duidelijk handspel. De conclusie van de Cerclecoach was: als je dát niet ziet, ben je blind; en als je dan ook nog iemand uitsluit voor protest, verpruts je de wedstrijd helemaal. Waarna hij het beleid van scheidsrechtersbaas Robert Jeurissen “en zijn puntensysteem dat op niets trekt” met de grond gelijkmaakte.

Het is de manier waarop Staelens zich de laatste tijd almaar meer profileert: stoere taal, soms scherp gebekt, soms grof gebekt. De week daarvoor vergeleek hij zijn groep met een citroen die tot de laatste druppel is uitgeperst, zei hij dat als zijn werkgever abonnementen wil verkopen hij dan maar vier à vijf ronkende namen moet aantrekken, dat het met transfers van de tweede garnituur geen derde keer zal lukken om de degradatie te vermijden en dat hij daar dan de dupe van zal zijn. Het begon vorige maand na de thuisnederlaag tegen AA Gent met een ’s nachts gepost bericht op Facebook waarin hij de beloofde hervorming met kapitaalsinjectie van de vereniging een fabeltje noemde. Hij kreeg toen van zijn bazen de raad op zijn terrein te blijven. Sindsdien verloor Cercle elke wedstrijd en nam de onrust toe.

Technisch directeur Sven Jaecques vraagt om niet alles in een negatief perspectief te plaatsen. “Heel belangrijk is te weten dat de reden waarom er zo lang over de hervorming gedaan wordt, is dat er een veiligheidsmechanisme ingebouwd moet worden om Cercle Cercle te kunnen laten blijven”, zegt hij. “Als Marc Coucke van Oostende en Vincent De Gryse van Kortrijk op een dag naar Waregem gaan om van de drie ploegen één te maken, kan niemand hen dat beletten. Cercle wil dat risico niet lopen. Een structuur die investeerders toelaat, is noodzakelijk om de volgende stap in de evolutie van amateurisme naar professionalisme te kunnen zetten. Maar ook als die kapitaalsinbreng op 1 juli nog niet gebeurd mocht zijn, zal Cercle volgend seizoen een competitieve ploeg hebben. We beschikken over een jonge groep met een duidelijke progressiemarge en die progressie zal er met onze professionele omkadering ook komen. Met ook nog twee gerichte transfers met een meerwaarde en de vervanging van spelers die we laten afvloeien, moeten we minstens tot hetzelfde in staat zijn als de elfde plaats van dit seizoen. De bedoeling van de herstructurering is de komende jaren een stabiele middenmoter te worden die af en toe kan pieken. Een heel stuk van de eenmalige kapitaalsinbreng zal in de structuur geïnvesteerd worden, omdat van daaruit een algemene budgetverhoging gecreëerd zal moeten worden.”

Ook van de samenwerking met Sporting Lissabon kan trouwens nog een ferme duit verwacht worden. Volgens Britse media vertrekt William Carvalho straks naar Manchester United voor 35 miljoen pond. Cercle zou contractueel verzekerd zijn van 5 procent op die transfersom. Dus meer dan 2 miljoen euro? “Dit is niet helemaal correct”, zegt Jaecques. “Maar het zou Cercle in elk geval wel een aangenaam extraatje kunnen bezorgen.”

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content