Hoe kijk je terug op de prestaties van de scheidsrechters op het WK ?

Ik moet zeggen dat ik toch ook veel goede arbiters heb gezien. Het probleem is dat de fouten die scheidsrechters maken steeds worden uitvergroot. Een wereldspits die in de zestien een controle mist, blundert even goed, maar het verschil is dat daar niemand van wakker ligt. Ik heb zelfs een beetje medelijden met mijn collega’s. Ze hebben er tenslotte heel hard voor gewerkt om op het WK te geraken en dan is het heel pijnlijk om afgemaakt te worden door alles en iedereen. Vroeger was ik er geen voorstander van om te beoordelen op basis van televisiebeelden, maar ondertussen ben ik daarin toch al van gedacht veranderd. Met de technieken die vandaag de dag allemaal bestaan, is het perfect mogelijk dat de vierde scheidsrechter na het herbekijken van een fase een signaal geeft aan de arbiter. En zo krijgt die dan de kans om op een beslissing terug te komen.

Wat was jouw reactie bij de afgekeurde goal van Wilmots tegen Brazilië ?

Zoals elke Belg was ik op dat moment razend kwaad. Wanneer ik er achteraf als scheidsrechter over nadacht, was dat gevoel al veel minder sterk. Er was immers al gefloten voor Wilmots kopte en eigenlijk kan je dus niet eens van een afgekeurde goal spreken… Pas op, ik kijk naar zo’n wedstrijd wel als supporter van de Belgen en reageer in eerste instantie dus ook zoals iedere andere supporter. Na die fase heb ik eens goed gevloekt en ook ik zag, net als iedere andere kijker, géén fout. Jammer, maar je verandert er niets aan.

Wat is jouw droommatch om te fluiten ?

In de Belgische competitie zijn dat de wedstrijden waarbij topploegen tegenover elkaar staan. Momenteel zijn dat duels tussen ploegen als Brugge, Anderlecht, Genk en Standard, maar volgend seizoen kunnen dat evengoed matchen tussen andere ploegen zijn. In het buitenland is het volgens mij de droom van elke scheidsrechter om een finale van een Champions League te fluiten, maar dat is natuurlijk maar voor heel weinig scheidsrechters weggelegd.

Heb je zenuwen voor een wedstrijd ?

Er is toch wel altijd een gezonde vorm van stress aanwezig. Ik denk dat dat ook goed is, want anders ben je niet meer geconcentreerd bezig. Zo floot ik onlangs nog een veteranenmatch om iemand een plezier te doen en zelfs voor die wedstrijd voelde ik een bepaalde spanning.

Waar ben je buiten het voetbal nog mee bezig ?

Eigenlijk met heel weinig. Buiten naar mijn werk ( als één van de bedrijfsleiders in een familiebedrijf, nvdr), gaat al mijn tijd naar mijn gezin en naar het voetbal. Arbitreren is mijn enige grote hobby en voor de rest ben ik eigenlijk een echte familieman.

Worden de kinderen streng opgevoed ?

Niet echt. Charlotte (15) en Barbara (11) krijgen een heel traditionele opvoeding. Een beetje in de stijl van wat wij van onze ouders hebben gekregen. Respect en beleefdheid vinden wij heel belangrijk. Wanneer je respect toont voor de mensen en beleefd en vriendelijk bent, krijg je dat ook terug. Verder proberen wij ook heel open met onze dochters over alles te praten en ik moet zeggen dat dat tot nu redelijk goed lukt.

Is er een voorwerp in huis dat een speciale betekenis voor je heeft ?

Misschien de twee gouden fluitjes die ik van de Profliga kreeg als beste scheidsrechter van het seizoen 1996/97 en 1997/98. Daar ben ik wel trots op en ze blijven een mooi aandenken.

Voor wie heb je bewondering ?

( Heel overtuigd) Voor Helmut Lotti. Als je ziet wat hij allemaal bereikt heeft… Het mooie vind ik ook dat hij ondanks zijn succes steeds eenvoudig is gebleven. Ik ken hem niet persoonlijk, maar zijn muziek spreekt mij wel aan. Over het algemeen luister ik trouwens graag naar populaire muziek. Liedjes moeten voor mij ook een inhoud hebben.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content