“Ik ben redelijk op de hoogte van alle sporten”, zegt triatleet Luc Van Lierde (38). De tweevoudige winnaar van de Iron Man in Hawaï, die na een stressfractuur in zijn dijbeen de competitie hoopt te hervatten in de Marc Herremans Classic op 5 augustus, is een intensieve lezer en kijker. “Wielrennen komt daarbij absoluut op de eerste plaats. Dat volg ik vol passie. Zeker de tijdritten, waar ik de nieuwste snufjes van de fietspositie zo snel mogelijk probeer te achterhalen. Een beetje stelen met de ogen. Wij waren de trendsetters, maar moeten nu hun evolutie volgen. De wielrenners konden, door meer middelen, de puntjes op de i plaatsen en namen een serieuze voorsprong. Maar ook de bergetappes, waar je sommige renners zwaar in het rood ziet gaan, blijven me boeien. Het is misschien heel bizar, maar alleen in het wielrennen kan een rit van start tot finish me volledig boeien. Zelfs al gebeurt er tijdens de koers twee uur echt niks, blijf ik hangen. Dat is gewoon de liefde voor de sport.”

Het nieuwe seizoen in de formule 1, waarbij Lewis Hamilton zijn kopman Fernando Alonso ferm onder druk zet, interesseert de West-Vlaming. “Hamilton is een natuurtalent. Daar gaan we nog veel van horen”, beweert Van Lierde. “Ik ben ervan overtuigd dat hij nog een pak wereldtitels zal behalen. Vooral door zijn manier van racen : foutloos, zonder complexen. Hij is heel compleet, ondanks zijn jonge leeftijd. Geen eendagsvlieg, maar altijd bijzonder regelmatig in zijn prestaties.”

Ook Wimbledon ontsnapt niet aan de aandacht van Van Lierde. “Als onze Belgen spelen in het tennis, kijk ik sowieso”, gaat hij verder. “We moeten trots zijn op het feit dat we met Justine Henin over een echte topper beschikken. Het WK snooker, op de BBC, volg ik ook van begin tot einde. De finale op maandagnacht volgde ik tot de laatste bal. Ik vind het fantastisch dat mannen van de oude generatie, genre Steve Davis en John Parrott, nog altijd meedraaien. Het is een mentale kwestie. Vanaf een bepaald niveau maakt dat het verschil. Een Davis bijvoorbeeld traint niet meer de uren en dagen van de opkomende talenten. Hij speelt zuiver op routine. Snooker is een kwestie van herhaling en goed vooruitdenken.”

Zelfs de atletiekwedstrijden bekoren hem. “Fond, halve fond, sprint of krachtnummers, het blijft een interessante sport”, zegt Van Lierde. “Ik ben misschien minder geïnteresseerd in volleybal en basketbal. Maar zodra er op tv wat beelden zijn van een belangrijke sportmanifestatie, zoals de Rode Duivels, Champions League, EK of WK, dan zet ik me graag in mijn zetel.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content