Alison Van Uytvanck (21) verbaasde op Roland Garros de Belgische (en internationale) tenniswereld. Luc Vandaele, voorzitter van de Koninklijke Belgische Tennisbond/Fédération Royal Belge de Tennis, over het effect van haar kwartfinale op het Belgische tennis.

Wat is de impact van de prestaties van Alison Van Uytvanck op de belangstelling voor de tennissport?

“Ik stel in de eerste plaats vast dat er gedurende het hele toernooi op Roland Garros bladzijden en bladzijden in de kranten zijn verschenen. Het was uiteindelijk al van 2007 geleden, toen Justine Henin haar vierde Roland Garros won, dat een Belgische nog eens de kwartfinale haalde. Een sport die geen topprestaties kan brengen, wordt in de media vrij snel vergeten. Dat hebben we na het afhaken van Henin en Kim Clijsters gemerkt.”

Kan het parcours van Alison Van Uytvanck positieve gevolgen hebben op het aantal aangesloten leden?

“Die invloed is beperkt. Toen Henin en Clijsters stopten, bleven de ledenaantallen zowel langs Vlaamse als langs Waalse zijde vrij stabiel. Een groot verschil met de Duitse tennisfederatie, die meer dan dertig procent leden moest inleveren toen Steffi Graf en Boris Becker uit het circuit stapten. Ons grote voordeel was dat we aan beide kanten van de taalgrens toppers hadden: Dick Norman, Xavier Malisse en Clijsters in Vlaanderen, in Wallonië de gebroeders Rochus, Henin, Steve Darcis en nu David Goffin.”

Van Uytvanck duikt ook de top vijftig binnen, hoger dan Kirsten Flipkens (WTA 71) en Yanina Wickmayer (WTA 78): goed nieuws voor de Fed Cup?

“We zijn er voor het tweede opeenvolgende jaar niet in geslaagd om van de Europees/Afrikaanse zone naar Wereldgroep II te promoveren. Alison is nog jong en heeft de spirit en de fysieke capaciteiten om nog beter te doen, maar uiteindelijk heb je minstens twee toppers nodig. Ook daarom is het jammer dat An-Sophie Mestach (WTA 111) door blessures wordt geplaagd.”

In België worden dit jaar 25 internationale tennistoernooien georganiseerd. Waarom?

“Tot voor een paar jaar moesten onze jonge talenten in het buitenland naar hun eerste ATP- of WTA-punten op zoek, wat voor hen en/of de ouders een enorme financiële inspanning was. Nu kan dat in eigen land, waardoor de kosten beperkt zijn. En door in de zomermaanden dertien toernooien aan de kust te groeperen, kunnen ze zich bij manier van spreken met de tram verplaatsen. (lacht) Er staan momenteel 24 vrouwen en 33 heren op de wereldranglijst, wat nooit eerder is gebeurd. Sommigen hebben misschien maar één puntje, maar zo is Roger Federer ook ooit gestart.”

DOOR CHRIS TETAERT

“Een sport die geen topprestaties kan brengen, wordt in de media vrij snel vergeten.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content