Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Heimelijk dromen de Chelseafans van een titel.

Juventus uitgeschakeld, comfortabel met 1-3 gaan zegevieren op Liverpool in de heenwedstrijd van de CL-kwartfinales en in de competitie al alles gewonnen, op dat ene uitduel bij Tottenham na. Guus Hiddink krijgt de fans van Chelsea weer aan het dromen. Ze sluipen steeds dichterbij, al was het zaterdag een echte thriller: 4-0 op het uur en dan plots drie tegengoals in acht minuten… En toch: Chelsea is klaar om te profiteren van eventueel falen van Liverpool en Man. United. Komende zaterdag kan Chelsea een nieuwe stap richting een trofee zetten, dan staat een halve finale in de FA Cup tegen Arsenal op het programma.

Lucky Guus, noemen ze hem in Nederland, zegt de Britse pers. En Guus was lucky, in die zin dat zijn aanstelling op Stamford Bridge samenviel met de terugkeer uit blessure van Michael Essien. Hiddink noemt de Ghanese middenvelder een sleutelfiguur.

Maar de meest verrassende figuur voor de waarnemers was toch rechtsachter Branislav Ivanovic (25), tegen Liverpool met twee doelpunten uit een spelhervatting de killer van dienst. De verdediger is een oude bekende van SlavoljubMuslin. De gewezen coach van Lokeren OV haalde Ivanovic naar Moskou in januari 2006. De Serviër werd international en hield Lokomotiv lang in de titelrace.

Het was ze in Londen, waar Russen thuis zijn, niet ontgaan. In januari 2008 kwam Ivanovic voor ruim 10 miljoen euro naar Chelsea. Om er vooral weg te kwijnen. Avram Grant vond dat hij fysiek te veel achterstand had en gebruikte hem niet één keer. Ivanovic haalde slechts twee keer de invallers.

Toen kwam LuizFelipe Scolari en die bracht José Bosingwa mee. Toch mocht Ivanovic niet weg, al was er belangstelling uit Italië (Juventus en Milan). Belangstelling die zich vorige winter herhaalde (Fiorentina), omdat het aantal spelminuten beperkt bleef. Ook Hiddink gebruikte hem niet direct, pas vier dagen voor de wedstrijd tegen Liverpool, in Newcastle, mocht Ivanovic een eerste keer aantreden.

Vincent Kompany is op de sukkel met de hamstrings en miste het UEFA Cupduel van Man-chester City bij HSV.

Met een indrukwekkende minuut stilte begon zaterdag Liverpool-Blackburn Rovers. De minuut kwam er naar aanleiding van de twintigste verjaardag van het drama in Hillsborough. Liverpool veegde vervolgens de bezoekers vlot weg, met onder meer twee goals van Fernando Torres. Steven Gerrard, die in het drama een neefje verloor, heeft een liesletsel en zal van nu tot het einde van het seizoen slechts gedoseerd in actie komen. Vandaag/woensdag worden om exact 15 u. 06 in Liverpool, Nottingham en Sheffield twee minuten stilte gehouden, terwijl alle klokken in de drie steden 96 keer (zoveel slachtoffers vielen er) zullen luiden.

Arsène Wenger (59) ligt nog twee jaar onder contract bij Arsenal, maar toch willen de Gunners aan het einde van het seizoen onderhandelingen over een verlenging opstarten. Op die manier hoopt men vooral belangstelling voor TheoWalcott, Robinvan Persie en CescFàbregas af te blokken. William Gallas (mediale band rechterknie) is out tot deze zomer. Doelman Manuel Almunia (enkel) mist een week of drie.

West Ham verlengde de contracten van Mark Noble (21, middenvelder), JuniorStanislas (19 en flankaanvaller) en James Tomkins (20, verdediger) tot 2013.

De wittebroodsweken van Amr Zaki (26), revelatie tijdens de heenronde met zeven goals in zijn eerste acht duels, zijn voorbij. In Wigan noemde coach Steve Bruce de Eyptenaar de “meest onprofessionele speler waar hij ooit mee werkte.” Zaki was onlangs voor de vierde keer te laat terug van een interland. De huurling van Zamalek raakte daar ook nog eens geblesseerd.

De Zwitserse middenvelder Johann Vogel (32) zag zijn contract bij Blackburn Rovers verbroken worden.

PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content