Giuly, prins van het Franse voetbal.

Barre tijden voor de criticasters van AS Monaco, die vorig jaar nog eisten dat de ploeg uit het prinsdom de Franse eerste klasse zou verlaten omdat ze te veel voordelen zou genieten, vooral fiscaal. De kritiek maakt plaats voor bewondering voor een club die uiteindelijk net zo Frans is als Lens, Lyon of Marseille. Monaco is altijd een voortrekker geweest, vooral op organisatorisch gebied. Na een historische wedstrijd tegen Real Madrid plaatste Monaco zich voor de halve finales van de Champions League. Een groot deel van de verdiensten gaan naar Didier Deschamps, maar Ludovic Giuly is degene die met de meeste eer gaat lopen.

Het was niet de eerste keer dat deze kleine speler (27 jaar, 1m64 en 62kg) zijn talent liet bewonderen. In een competitie waar zeer technisch gevoetbald wordt, speelt Ludovic Giuly zich wel vaker in de kijker. Met zijn korte snelle beentjes is hij zeer wendbaar en slaagt hij er telkens weer in om zijn tegenstander in de luren te leggen. Hem aan de bal zien, is een streling voor het oog. Vorige week maakte hij twee doelpunten tegen Real Madrid, dat momenteel compleet het noorden kwijt is. Ludovic Giuly slaagde er niet in om zich bij zijn eerste club uit de eerste klasse, Lyon, te doen gelden. In 1998 maakte hij de overstap naar Monaco, waar hij nu waarschijnlijk bezig is aan het beste seizoen uit zijn carrière.

“Ik maak belangrijke doelpunten”, vertelt hij. “Maar ik hoop dat dit geen eindpunt is. Ik kan me nog op veel vlakken verbeteren en moet nog veel bewijzen.” In de halve finales van de Champions League zal Monaco het opnemen tegen Chelsea. In de strijd om de Franse titel heeft Monaco de comfortabele voorsprong die het had echter uit handen gegeven. Lyon zit hen in de laatste rechte lijn kort op de hielen. (PB) BASTIA. François Nicolaï kondigde het vertrek van trainer Gérard Gili aan, maar na recente uitslagen mag de trainer blijven en stapt de voorzitter op. L1 : de aftrap van het komende seizoen zal op 7 augustus gegeven worden. DIDIER DESCHAMPS kan zijn contract bij Monaco verlengen. PSG. Het is niet uitgesloten dat Branko Boskovicop het einde van het seizoen vertrekt. JOSE ANIGO zou dankzij de recente uitslagen na dit seizoen toch bij Marseille mogen blijven. (PB)

TOPSCHUTTERS : 1. Cissé (Auxerre) 21 goals ; 2. Drogba (Marseille) 18 goals ; 3. Frau (Sochaux) 15 goals ; 4. Luyindula (Lyon), Pauleta (PSG) 14 goals.

PB

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content