Luigi Pieroni (23), speler Moeskroen

Hoe lang ken je Virginia al ?

“We hebben elkaar in januari 2003 ontmoet in de Millenium, een bekende discotheek in Luik. Ik had Virginia daar al een paar keer gezien, maar we hadden nog niet met elkaar gepraat. Toen we in een gesprek verwikkeld raakten, sloeg de vlam meteen over. Sindsdien hebben we elkaar niet meer uit het oog verloren en intussen wonen we onder hetzelfde dak.”

In een flat, die Excelsior Moeskroen ter beschikking stelde. Is het lastig om zo ver van de familie en de vrienden te wonen ?

“Niet zo lastig omdat we van elke gelegenheid gebruikmaken om naar Luik terug te keren. Zowel Virginia als ikzelf hebben het nodig om geregeld onze familie en onze Luikse vrienden te zien, hoewel we inmiddels ook in Moeskroen al vrienden hebben gemaakt.”

Vertel eens over Virginia.

“Ze is vriendelijk, gedienstig en een echte keukenprinses : elke dag maakt ze lekker eten voor me klaar. Vooral de Italiaanse keuken beheerst ze tot in de perfectie en daar ben ik net zo dol op. Voorts, om het prentje niet té idyllisch te maken, zou ik van haar kunnen zeggen dat ze zeer bezitterig is.”

Je bent pas laat doorgebroken naar de top. Beschouw je jezelf als een soort mirakel ?

“Eigenlijk wel, al was ik wel aan het vorige seizoen begonnen met een mentaliteit van nu of nooit. Ik heb natuurlijk een beetje geluk gehad. Mijn laatste seizoen bij Luik heeft me een onverhoopte transfer naar Moeskroen opgeleverd.”

Interesseerde Virginia zich voor voetbal vóór ze jou leerde kennen ?

“Ha neen, helemaal niet. Toen ze me ontmoette, vroeg ze wat ik deed voor de kost. Toen ik haar antwoordde dat ik voetballer was, heeft dat haar compleet verrast. Dat had ze werkelijk niet gedacht.”

Welke buitenlandse competities spreken je aan ? En heb je al met Virginia gepraat over een mogelijke transfer naar het buitenland ?

“Ik ben een bewonderaar van het Engelse voetbal, omdat men daar zeer open speelt. Daar gaat werkelijk mijn voorkeur naar uit, meteen gevolgd door het Italiaanse voetbal – dat weliswaar zeer gesloten is, maar ook ongelooflijk technisch – en het Spaanse voetbal. Ik wil er echter meteen aan toevoegen dat ik me zeer goed in mijn vel voel in de Belgische competitie en in Moeskroen. Ik zit nog niet meteen over een vertrek naar het buitenland te fantaseren. Daarom hebben Virginia en ik daar ook nog niet echt over gepraat. Het lijkt me voorbarig om dat thema ten gronde aan te snijden.”

Je bent een van de weinige voetballers die geen dvd’s hebt.

“Ik zie er het nut niet van in om films te bezitten. Als je een film hebt gezien, heb je hem gezien. Er is geen reden om er nog eens naar te kijken.”

Jullie zijn beiden van Italiaanse afkomst. Schept dat een band ?

“Zonder twijfel. Maar ik ben zowel van Italiaanse als van Spaanse afkomst en ik voel me een echte Belg. Mijn vader komt uit het zuiden van Italië, mijn moeder uit het zuiden van Spanje. De vader van Virginia komt uit Sicilië en haar moeder uit Venetië.”

Beste doelschutter en een gelukkig liefdesleven : heb je het gevoel dat je een perfect leven leidt ?

“Ik heb een heel mooi leven, daar ben ik me bewust van. Ik heb het niet zo voor voetballers die lopen te mopperen over hun leven. Als ik een voetballer hoor klagen, denk ik altijd : die zouden ze beter eens een week naar de fabriek sturen. Dan zou hij pas beseffen hoeveel geluk hij heeft dat hij zijn kost verdient als voetballer.”

Virginia Giuele (22)

Wat doet jij voor de kost ?

“Niets. Ik oefen geen beroep uit, ik zorg voor Luigi. ’s Morgens maak ik zijn ontbijt klaar, ’s middags zijn lunch en ’s avonds zijn diner. Zo gaan de dagen snel voorbij.”

Heb je hobby’s ?

“Nee, mijn hobby is Luigi. Ik zorg voor hem en verder doe ik niets. ( Stilte.) Ha, ja, nu ik eraan denk : ik zou graag wat meer tijd hebben om wat fitness te doen.”

Wat zijn de kwaliteiten en de gebreken van Luigi ?

“Hij is zeer attent. Gebreken ? Ik zie er geen. Ha ja, hij is soms een knorpot, misschien.”

Waar interesseert hij zich voor behalve voetbal ?

“Voor niets.”

Waar geven jullie geld aan uit ?

“Wij zijn zoals alle mensen. Als we iets zien waaraan we plezier zouden kunnen hebben, dan kopen we het.”

Ben je nerveus tijdens een wedstrijd ?

“Ja. Ik heb hem trouwens al gezegd : Je moet tijdens een match nooit een blessure voorwenden. Als je pijn hebt, heb je pijn, maar doe vooral niet alsof. Ik heb altijd schrik dat hij zich pijn doet en ik zou niet willen dat ik schrik heb voor niets, omdat hij komedie speelt.”

Hebben jullie een gezamenlijke hobby ?

“Ho, zonder twijfel naar de bioscoop gaan.”

Wat zijn de voordelen en de nadelen van een leven als voetballersvrouw ?

“We hebben geen weekend zoals andere mensen, want dan moet Luigi een match spelen. En we kunnen ook geen vakantie nemen terwijl de andere mensen vakantie hebben. Het meest vervelende zijn de stages. Dan mis ik Luigi verschrikkelijk.”

Luigi is dol op het Engelse voetbal. Zou het je aantrekken om naar ginds te verhuizen, mocht hij daar kunnen voetballen ?

“Waarom niet ? Ik ben verliefd op hem, dus ben ik bereid om hem te volgen. Ik zou in ieder geval liever naar Engeland verhuizen dan naar Italië, ook al heb ik een Italiaanse afkomst.”

Waarom is dat ? Men eet goed in Italië en in Engeland is het koud en regenachtig.

“Ja maar Engeland ligt dichter bij Luik. Dat is het. Ik ben liever dicht bij mijn familie dan in een warm land.”

Verlopen je contacten met de familie vaak per e-mail ?

“Zeer vaak, ja. Dat is een groot gemak, samen met de telefoon. En we sturen veel sms-jes naar de familie en de vrienden in Luik.”

Met welke ploegmaat heeft Luigi de beste binding ?

“Met Mbo Mpenza. Van toen ik hem zag, begreep ik dat Mbo een voorbeeld om te volgen was voor Luigi. Mbo is een zeer goed mens. Helemaal geen dikke nek of zo. Ik weet dat Luigi veel en goed naar hem luistert.”

Luigi ziet er altijd zo goedgehumeurd uit. Maakt hij zich nooit kwaad ?

“Nooit. Ik heb hem alleszins nog nooit kwaad gezien. Nogmaals, soms loopt hij wat te mopperen, maar daarom wordt hij nog niet woedend.”

door Carlito Brigante

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content