Luikse stuntmannen

© GF

Dit seizoen staat RFC Liège onderin derde klasse. Dertig jaar geleden wipten ze verrassend Benfica uit de Europabeker.

Met 2000 fans, inclusief de fanfare, waren de fans van Club Luik naar de luchthaven van Bierset afgezakt om hun helden te verwelkomen. Die hadden als bekerwinnaar net in Lissabon Benfica uit de Europabeker gewipt. ‘We vertrokken als dwergen en keerden als reuzen terug’, herinnert Frédéric Waseige, zoon van toenmalig trainer Robert Waseige en destijds invaller, zich. Club Luik had verrassend de heenmatch gewonnen met 2-1, voor 30.000 fans die naar Rocourt waren afgezakt. De Portugese sterspeler Fernando Chalana zat een uur voor de aftrap rustig een sigaretje te roken en te telefoneren.

Bij de Luikse club hadden tot dat moment enkel doelman Ranko Stojic en middenvelder Danny Veyt (twee jaar eerder vierde geworden met België op het WK) ooit voor bijna 80.000 man gevoetbald, zoals die avond in Lissabon het geval was geweest. De spelers van Club Luik verbaasden zich bovendien over de plaatselijke gewoonte om voor, tijdens en na de match appelsienen op het veld te gooien. Maar het waren de Luikenaren die met 0-1 voor kwamen via spits Nebojsa Malbasa, die ook in de heenmatch had gescoord. Verder dan 1-1 kwam Benfica niet.

Na de match doken de spelers het plaatselijke nachtleven in, met name discotheek ‘De Blauwe Olifant’ kon hen bekoren. ‘Het was de eerste keer dat ik paaldanseressen zag’, herinnert Frédéric Waseige zich. ’s Anderdaags maakte de piloot bij aankomst in Bierset ter ere van de vele fans eerst een schijnlanding. Het kostte de spelers twee uur om door de enthousiaste supportersmassa uit de luchthaven te geraken.

In de volgende ronde lootte de toenmalige Belgische bekerhouder én nummer drie uit de eerste klasse, dat seizoen onbetwist de nummer één in de Vurige Stede, met Juventus een absolute topclub. Liefst 39.000 man zakte af naar Rocourt aan de Luikse ring, waar nu bioscoop Kinepolis staat. Juve won met 0-1, en zou ook de terugmatch met dezelfde cijfers winnen, wegens veel te sterk.

Drie jaar later lootte Liège nog eens Juventus, nu in de kwartfinale van de UEFA Cup. In 1995 ging de failliete club op in een fusie met derdeklasser FC Tilleur en werd beslist het verouderde Rocourt af te breken. Afgelopen zomer promoveerde RFC Liège, dat nog altijd stamnummer vier heeft, naar de eerste amateurreeks. Daar staat het onderaan en gaat het komend weekend op bezoek bij Virton.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content