Wij hebben hem nu met eigen ogen gezien : de dubbele Biellmannspin. Hallucinant. Dat ze daarvoor kleine ukken vanaf hun derde jaar afslaan met de stok, of een maand geen eten geven zoals Fons Costantin de spelers van Standard, dat vinden wij al veel minder erg dan een week geleden. Men moet met kinderbescherming ook niet overdrijven. In een voorbeschouwing op de ijsrevue in Salt Lake City zagen wij Irina Slutskaya het plotseling doen : de dubbele. Wij hebben u in de vorige VM bericht over het feit dat uw dienaar lid is geworden van de fanclub van Denise Biellmann, en sindsdien zitten wij met een arendsblik naar die suggestief geklede ijsdanseressen te gluren. Vroeger deden wij dat ook, maar dan om de verkeerde redenen. De dubbele Biellmannspin zeg, dat Wesley Sonck dat eens probeert na een doelpunt. Overigens is Kevin Van der Perren ook een Ninovieter, zoiets kan geen toeval meer zijn. Er moeten uit de Dender bepaalde gassen opstijgen, die de inwoners van Ninove er toe brengen om zich tuimelend en duimelend door het luchtruim te bewegen. Met dubbele Rittbergers en driedubbele Axels.

En daarmee bevinden wij ons jaren terug in de tijd, meer precies in het sportjournalistenexamen van de BRT, waarin de dubbele Rittberger steevast één van de verraderlijke trefwoorden was. Meestal grijnzend in de vragenlijst gesluisd door Wim De Gruyter. Wist u dat Wim in de jaren dertig heeft meegespeeld in de film De Witte van Zichem ? De echte, met Jefke Bruyninckx. Wim was Tjeef of Fompe, dat zijn wij kwijt, maar in elk geval bleek toen al enige aanleg voor gymnastiek en aanverwante disciplines. En die manifesteerde zich telkens als er weer een lijst met trefwoorden moest worden samengesteld omdat een medewerker vast benoemd diende te worden. Dat kon enkel via een openbaar examen, waarvoor dan duizend naïeve buitenstaanders zich ook inschreven.

Doorgaans viel de kandidaat voor wie de zaak was opgezet, in de laatste ronde nog af ook. Die ultieme test was namelijk de juryproef, waarvan de tot de BRT behorende juryleden gebruik maakten om hun onderlinge vetes uit te vechten. Het volstond dat een kandidaat de duidelijke steun had van de één, of al de anderen boorden hem de grond in. Waardoor er onverwacht toch een vreemde eend als primus uit de procedure kwam, en het leek alsof alles eerlijk was verlopen. Ivan Sonck is zo per ongeluk benoemd.

Voor wie nooit heeft deelgenomen aan een BRT-examen, en voor uw algemene bagage : de Axel is genoemd naar de Noor Axel Paulsen, die als schaatser furore maakte in de jaren 1880 of omstreken. En doctor Werner Rittberger werd drie keer vice-wereldkampioen : in 1910, 1911 en 1912. In de winter van 1915 schaatste hij blijgemutst over de IJzer, tot hij in de dij getroffen werd door een schrapnel van West-Vlaamse makelij en prompt de naar hem genoemde beweging ten beste gaf. Waarna de juichende West-Vlaamse schutters tot hun grote verrassing vanuit de lucht onder vuur werden genomen door Manfred von Richthoven, en met een Ieperse variant op de latere Biellmannspin uitpakten. Dat waren nog eens tijden, die Eerste Wereldoorlog. Benieuwd of wij de honderdjarige herdenking ervan halen.

Zou Stef Wijnants, die kennelijk zonder examen is aangenomen, weten wat een dubbele Rittberger is ? Kans is klein. Nochtans zou Stef hem al gezien moeten hebben op Sint-Truiden : de horizontale dubbele Rittberger. Vaak gedemonstreerd door bezoekende spitsen die dachten dat ze een Truiense back voorbij waren.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content