Drie elftallen Belgische internationals proberen hun kansen op deelname aan het WK 2002 schoon te houden. Tijd voor een overzicht, precies een jaar plus één dag voor de aftrap van het toernooi.

Van de drieëndertig Rode Duivels die sinds het Euro 2000 door Robert Waseige met een selectie werden bedacht, is Nico Van Kerckhoven de enige van wie het contract met zijn club over een jaar afloopt. In voetbaljargon betekent dat : bijtekenen of vertrekken. Zo scherp wordt het tussen beide partijen echter niet gesteld, want zowel bij de speler als bij Schalke 04 bestaat de intentie om met elkaar verder te doen. Louter een kwestie van tijd, dus.

Een rekensommetje leert dan dat ruim de helft van de potentiële WK-gangers zich bij hun club in een behaaglijke situatie bevinden. Zij hebben langdurige contracten en voelen (nog) niet de behoefte om andere lucht te gaan opsnuiven. Die stabiliteit moet de bondscoach tevreden stemmen, temeer daar een aantal onder hen in 2002 voor hun laatste contractjaar staan. Zij hebben er alle belang bij er in Japan/Zuid-Korea bij te zijn, met het oog op een lucratieve contractverlenging of transfer.

Alles wel beschouwd heerst er grote stabiliteit in de grote groep van Waseige. Tot dusver wisselden slechts vier internationals van club, van wie er drie uitweken naar Duitsland en één in België bleef. Geen opmerkelijke exodus, dus, al hangen er nog enkele transfers in de lucht. Een zekere is die van Gaspercic, want zijn contract loopt nu al af. Tegenover zij die België verlaten, staat dat van een paar internationals een terugkeer naar eigen land in het vooruitzicht is gesteld. Een handvol WK-kandidaten, tot slot, staat voor weken en maanden van de waarheid. Komt het ooit nog goed met Strupar ? Draait Cavens de knop in zijn hoofd eindelijk om ? Keert Hendrikx nog terug in de genade van de bondscoach ? Zijn De Bilde en Mbo Mpenza bereid even hun ogen van hun bankrekening af te halen en aan een voetbaltoekomst te denken ?

DE BLIJVERS Walter Baseggio (22)

Contract : tussentijds verlengd tot 2005 bij Anderlecht. Weerstaat nog even aan de lokroep vanuit Italië.

WK-kansen : 100 %. Op het EK was hij er niet bij, maar sindsdien wel elke keer. Eerst nog als niet-gebruikte invaller, de laatste twee interlands met inzet (San Marino en Schotland) in de basis. Beide keren, net als bij Anderlecht, aan de zijde van Vanderhaeghe.

Danny Boffin (36)

Contract : tot 2003 bij Sint-Truiden.

WK-kansen : wie zal het zeggen ? Op de valreep uit de EK-kern gevallen, maar in oktober voor de verplaatsing naar Letland plots weer opgevist. Er sindsdien steeds bij geweest, maar niet verder dan twee korte invalbeurten gekomen. Schikt zich stilzwijgend in zijn onzekere rol.

Bertrand Crasson (29)

Contract : tot 2003 bij Anderlecht.

WK-kansen : zien er niet slecht uit. Om twee redenen : zijn eigen sterke prestaties met Anderlecht in de Champions League, én het feit dat de EK-doublures voor Deflandre, met name Jacky Peeters en Marc Hendrikx, het in hun clubs laten afweten. Invalbeurt tegen San Marino, na een jaar afwezigheid; basisstek tegen Tsjechië.

Glen De Boeck (29)

Contract : tussentijds verlengd tot 2006 bij Anderlecht.

WK-kansen : 50 %. Was er alleen bij in Schotland, toen Van Meir geblesseerd moest afmelden. Wordt door Waseige als zijn doublure beschouwd. Nu voor het eerst allebei samen opgeroepen.

Eric Deflandre (27)

Contract : tot 2004 bij Olympique Lyon.

WK-kansen : 100 %. Was er alleen in de laatste oefeninterland tegen Tsjechië niet bij. Stond verder altijd in de basis en is de vaste rechtsachter van Waseige. Is tegen Letland geschorst wegens zijn rode kaart tegen Schotland.

Gaëtan Englebert (25)

Contract : tot 2004 bij Club Brugge.

WK-kansen : neen. Viel door de mand tegen San Marino op de positie van de afwezige Gert Verheyen.

Frédéric Herpoel (26)

Contract : tussentijds verlengd tot 2005 bij AA Gent.

WK-kansen : uitstekend, maar dan als derde doelman. Op de bank in Bulgarije en tegen Kroatië, daarna verdrongen door Gaspercic.

Emile Mpenza (22)

Contract : tot 2004 bij Schalke 04.

WK-kansen : 100 %. Tenminste, als hij niet meer uit de bocht gaat met zijn Porsche en Missen allerhande. Is bij de Rode Duivels de enige aanvaller met een onbetwistbaar titularisstatuut.

Bob Peeters (27)

Contract : tot 2005 bij Vitesse Arnhem.

WK-kansen : 80 %. Is waarschijnlijk het ideale complement voor Emile Mpenza, zeker als Strupar niet terugkeert. Kan een match openbreken, maar valt uit de boot als Waseige kiest voor Wilmots als schaduwspits.

Jacky Peeters (32)

Contract : tot 2003 bij AA Gent.

WK-kansen : nauwelijks. Mocht slechts invallen in de vriendschappelijke interlands, in Tsjechië zelfs pas in de slotminuut. Is er nu, net als tegen San Marino en Schotland, helemaal niet meer bij. Zowel op rechts als in het centrum van de verdediging in het beste geval pas derde keus.

Timmy Simons (24)

Contract : tot 2005 bij Club Brugge.

WK-kansen : moeilijk te zeggen. Heeft met zware concurrentie af te rekenen. Bovendien hebben Baseggio en Vanderhaeghe pakken meer ervaring op topniveau. Debuteerde tegen Tsjechië met een voldoende.

Wesley Sonck (22)

Contract : tot 2004 bij RC Genk.

WK-kansen : valt nog niets zinnigs over te zeggen, maar heeft althans op leeftijdsgenoot Cavens zijn vechtlust voor. Ten bewijze daarvan de manier waarop hij in Genk de kritiek overwon. Kan volgens Waseige een alternatief voor Emile Mpenza zijn. Eerste oproep als A-international.

Branko Strupar (31)

Contract : tot 2003 bij Derby County.

WK-kansen : twijfelachtig. Zal toch eerst lange tijd blessurevrij moeten zijn én Waseige met zijn gezeur niet op de zenuwen werken. Ging mokken na zijn vroege wissel tegen Kroatië, de enige keer sinds het EK dat hij voldoende fit was voor een selectie. Sloot met zes doelpunten uit slechts negen wedstrijden het seizoen nog af als topschutter van Derby.

Joos Valgaeren (24)

Contract : tot 2005 bij Celtic Glasgow.

WK-kansen : 100 %. Vaste keus in het hart van de Belgische defensie sinds zijn debuut onder Waseige. Miste alleen de wedstrijd tegen San Marino, werd toen vervangen door Daniel Van Buyten.

Daniel Van Buyten (23)

Contract : tot 2003 bij Standard.

WK-kansen : 70 %. Blijft zonder terugval volgend seizoen bij zijn club de vaste invaller voor Joos Valgaeren. Debuteerde tegen San Marino en viel in tegen Schotland, waar hij de late gelijkmaker scoorde.

Yves Vanderhaeghe (31)

Contract : tot 2004 bij Anderlecht.

WK-kansen : 100 %. De onmisbare corrigerende factor.

Peter Van der Heyden (24)

Contract : tot 2005 bij Club Brugge.

WK-kansen : komt wellicht nog te vroeg. Debuteerde tegen Tsjechië op de linksachter, maar is daar niet meer dan derde keus na Dheedene en Van Kerckhoven. Geen ervaring op topniveau.

Yves Van der Straeten

Contract : tot 2003 bij Lierse.

WK-kansen : te verwaarlozen. Zat op de bank in Letland, omdat Herpoel en Gaspercic geblesseerd afhaakten en het paspoort van Jan Moons niet meer geldig bleek te zijn.

Nico Van Kerckhoven (31)

Contract : tot 2002 bij Schalke 04.

WK-kansen : 100 %. Eerste keus sinds Philippe Léonard heeft afgedaan bij Waseige. Moest in februari door een blessure zijn plaats afstaan aan Dheedene. Nu zijn de rollen weer omgekeerd. Heeft zijn ervaring in het nationaal elftal voor op Dheedene, maar beiden lijken aan elkaar gewaagd te zijn.

Johan Walem (29)

Contract : tot 2003 bij Udinese, waar hij – ondanks een door blessures geteisterd seizoen – spoedig hoopt te kunnen bijtekenen.

WK-kansen : zal er omwille van zijn creativiteit haast zeker bij zijn, maar niet altijd om te spelen. Van het quartet Baseggio-Vanderhaeghe-Wilmots-Walem lijkt er in hetzelfde elftal slechts hooguit plaats voor drie te zijn, ten koste van eerst- of laatstgenoemde. Speelde overtuigend tegen Letland, maar was vervolgens lange tijd geblesseerd. Keerde terug tegen Tsjechië.

DE VERTREKKERS Didier Dheedene (29)

Contract : tot 2005 bij München 1860.

WK-kansen : erg goed. Ligt in balans met Nico Van Kerckhoven voor de linksachter. Profiteerde van diens blessures en zijn eigen prima Champions League met Anderlecht, om zich bij zijn debuut (tegen San Marino, nadien ook tegen Schotland) meteen als kandidaat-titularis op te werpen. Is er nu door een blessure zelf niet bij.

Bart Goor (28)

Contract : tot 2005 bij Hertha Berlijn.

WK-kansen : 100 %. Speelde alle interlands sinds het EK en is de onbetwiste titularis op de linkerkant.

Eric Van Meir (33)

Contract : tot 2003 bij Standard.

WK-kansen : afwachten wat het wordt in Luik, waar hij zich eindelijk op het Europese clubtoneel zal kunnen laten zien. Krijgt ondanks een kwakkeljaar met Lierse veel vertrouwen van Waseige. Moest alleen in Schotland verstek laten gaan.

Sven Vermant (28)

Contract : tot 2004 bij Schalke 04.

WK-kansen : 50 %, maar wie zich bij een Duitse topclub in de kijker speelt, vergroot zijn kansen als international. Kreeg in de laatste drie interlands telkens een invalbeurt in de slotfase. Komt voorlopig nog maar aan vijf caps.

DE VRAAGTEKENS Jurgen Cavens (22)

Contract : tot 2003 bij Lierse. Werd al aan Rijsel en Genk gelinkt, maar moet veel geld kosten.

WK-kansen : erg klein. Viel in tegen Letland en scoorde. Werd tot veler verrassing, de zijne inbegrepen, ook opgeroepen voor het duel tegen San Marino, maar bleef op de bank. Genoeg talent, maar te weinig mentaliteit. Moet dringend een goed seizoen voetballen, bij Lierse of elders.

Philippe Clement (27)

Contract : tot 2004 bij Club Brugge. Voelde zich daar niet altijd even goed passen in het plaatje van Trond Sollied. Staat niet weigerachtig tegenover een vertrek. In Genk zouden ze wat in een terugkeer zien.

WK-kansen : minder dan 50 %. Werd na het EK nog slechts één keer door Waseige opgeroepen, maar kreeg na Tsjechië een onvoldoende op zijn rapport. Bekoopt dat nu.

Gilles De Bilde (30)

Contract : tot 2003 bij Sheffield Wednesday. Wil daar al lang weg, maar raakte niet verder dan een kort verblijf op uitleenbasis bij Aston Villa. Niet geneigd financieel in te leveren voor speelgelegenheid elders.

WK-kansen : op dit moment nihil. Was er alleen bij in de eerste (oefen)interland tegen Bulgarije, zegde geblesseerd af voor Kroatië en werd nadien niet meer opgeroepen. Verkommert in de Engelse First Division, waar geen enkele club hem nog schijnt te weten zitten.

Geert De Vlieger (29)

Contract : tot 2004 bij Willem II, een middenmoter. Afgelopen winter informeerde Anderlecht even, bij Feyenoord viel zijn naam in verband met de opvolging van Dudek, ook Ajax zou interesse (gehad) hebben.

WK-kansen : 100 %. Profiteerde van de blessure van Gaspercic vlak voor het EK om tweede doelman te worden. Sinds het EK en het afhaken van Filip De Wilde de onbetwiste titularis.

Ronny Gaspercic (32)

Contract : loopt af deze zomer bij Extremadura. Kreeg een nieuw tweejarig contractvoorstel, maar legt dat naast zich neer omdat hij weg wil uit de Spaanse tweede klasse. Werd een tijdje geleden in verband gebracht met Anderlecht en afgelopen winter zelfs met Barcelona.

WK-kansen : uitstekend. Miste door een rugblessure het EK en een transfer naar Las Palmas. Zit sinds België-San Marino weer op de bank, ten koste van Herpoel, maar heeft de ambitie om met De Vlieger de strijd om het nummer 1 aan te gaan.

Marc Hendrikx (26)

Contract : tot 2004 bij RC Genk. Is het daar beu, maar heeft na een matig seizoen de clubs niet voor het uitkiezen.

WK-kansen : gevoelig geslonken sinds de wedstrijd in Schotland, de enige onder Waseige die hij in de basis stond. Werd in de rust gewisseld en sprak daar achteraf zijn verbazing over uit. Dat beviel de bondscoach niet. Heeft niettemin zijn inzetbaarheid op beide flanken als troef.

Mbo Mpenza (24)

Contract : tot 2004 bij Sporting Lissabon. Speelt daar zo weinig dat hij naar verluidt wil inleveren om terug in België aan de slag te kunnen. Werd zowel in Anderlecht als in Standard aangeboden.

WK-kansen : 50 %, maar moet dringend aan spelen toekomen. Blijft als enige in aanmerking komen om op rechts desgevallend Gert Verheyen te vervangen, plus kan in de spits uit de voeten. Voor het laatst geselecteerd in september 2000.

Gert Verheyen (30)

Contract : tot 2004 bij Club Brugge. Wil weg, tenzij Club hem een gevoelige contractverbetering doet. Een eindeloos rijtje buitenlandse clubs zou in hem geïnteresseerd zijn, Ipswich en Hertha Berlijn op kop, en nu ook Standard in eigen land.

WK-kansen : 100 %. Was er de laatste twee maanden wegens een blessure niet bij en werd toen node gemist. Heeft geen echte doublure op de rechterflank, tenzij Mbo Mpenza, maar die speelt nauwelijks in zijn club.

Marc Wilmots (32)

Contract : tot 2003 bij Bordeaux. Speelde daar in zijn eerste seizoen niet altijd, en dan nog meestal op de rechterkant, wat hem evenmin zint. Zou kunnen terugkeren naar Standard.

WK-kansen : incontournable. Is het verlengstuk van Waseige op het veld, zijn aanvoerder en de aanjager van het elftal.

door Jan Hauspie

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content