Maarkedal

© BELGAIMAGE - DIRK WAEM

Geen dorp of stad zonder voetbalclub. Allemaal hebben ze hun eigenheid. Sport/Voetbalmagazine trekt ook in coronatijden op ontdekkingstocht en houdt ergens halt.

Een keer per jaar wordt in hartje Vlaamse Ardennen de gemeente Maarkedal opgeschrikt door de passage van de Ronde van Vlaanderen. Wanneer de Ronde haar ontknoping nadert, speuren de inwoners vanop de stoep naar renners die nog fris zitten. Tientallen keren zou de wielerkaravaan er op 5 april passeren. Via de Maarkendries naar de Eikenberg of via de Mariaborrestraat en de Steenbeekdries naar de Taaienberg. De Ronde raast er langs alle kanten voorbij.

Helaas niet dit voorjaar. Door het coronavirus dit keer geen vlijmscherpe renners en uitzinnige fans, noch een fraai spektakel. Al wil dat niet zeggen dat het rustig is in Maarkedal. Een week voor de Ronde trekken er in de stralende zon meer wielertoeristen dan anders op uit om zich te bewijzen op de Vlaamse hellingen. Hier en daar trotseert een enkeling zelfs op een gewone fiets de heuvels. Weinig profs, dat wel. Eentje van Lotto Soudal en een renner van Wanty-Groupe Gobert, meer niet.

In Maarkedal leeft gelukkig meer dan enkel de Ronde. Bij de passage in de Nederholbeekstraat vangt een aandachtige ploegleider of een rondkijkende renner een glimp op van het grasveld van KVV Vlaamse Ardennen. Ook bovenop de Kortekeer trekt een voetbalplein de aandacht, dat van die andere lokale club: KSV Maarkedal.

Al bijna dertig jaar is de gemeente in de ban van het dossier over de centralisering van het plaatselijke voetbal. ‘Verwoede pogingen werden al ondernomen, maar telkens kon het project niet doorgaan om politieke redenen’, zucht KVV-voorzitter Luc Ysebaert. Een van de voortrekkers van het dossier is Filip Meirhaeghe. De oud-mountainbiker is er schepen van Sport: ‘Als we op lange termijn het voetbal in Maarkedal willen behouden is zo’n centralisatie nodig.’

De gemeente bezit immers nog maar één terrein waar recreatieve activiteiten op mogen doorgaan en dat is het plein van KSV Maarkedal. KVV, dat begin jaren 90 ontstond uit een fusie en daarna gestaag opklom tot eerste provinciale, voetbalt daarentegen al jaren op drie verschillende, zonevreemde locaties. ‘Dat is verre van ideaal. We moeten ons gezond verstand gebruiken en naar één complex gaan’, vindt Ysebaert. ‘Een fusie of beide clubs die er afzonderlijk voetballen, daar valt over te praten.’

Tijdens de vorige legislatuur probeerde de gemeente een sportcomplex te bouwen in de Nederholbeekstraat, maar het project werd zes maanden voor de verkiezingen afgeschoten. Plan B was een sportcomplex in de Etikhovestraat, maar ook dat bleek niet uitvoerbaar. In oktober 2019 kreeg dan het huidige idee vorm. De gemeente kocht voor 50.000 euro een lap grond naast het voetbalterrein van KSV Maarkedal. Meirhaeghe is ervan overtuigd dat de centralisatie nu in orde komt: ‘De gemeente investeert 750.000 euro in dit project. De rest moeten de clubs zelf bijleggen. De bedoeling is om aan de Kortekeer twee kunstgrasvelden aan te leggen en zo beide ploegen te steunen.’

Maarkedal
© BELGAIMAGE – DIRK WAEM

KSV Maarkedal is er dan weer zeker van dat het complex er niet komt. De club wil het terrein dat ze al ongeveer dertig jaar huurt van de gemeente niet plots delen met een veel grotere club. KSV heeft immers geen jeugdwerking en speelt in derde provinciale, terwijl KVV een eersteprovincialer is en ongeveer 180 jeugdspelers telt. Een fusie is ondenkbaar en de club vindt twee kunstgrasvelden te weinig. ‘OLSA Brakel uit derde amateur telt veel meer spelers dan KVV en KSV samen en die club doet het ook met twee kunstgrasterreinen, waarom zou dat dan in Maarkedal niet kunnen?’, vraagt Meirhaeghe zich af.

Begin maart 2020 richtte het gemeentebestuur werkgroepen op om de plannen van het nieuwe complex concreet te maken. Na amper een week stapte KSV alweer uit die werkgroepen, toch werkt KVV verder in de overtuiging dat het in orde komt. Volgens de gemeente zou het ruimtelijk uitvoeringsplan over anderhalf jaar rond moeten zijn en dan kunnen de bouwplannen na bijna dertig jaar effectief van start gaan. Of steekt KSV nog een stok in de wielen?

Maarkedal
© BELGAIMAGE – DIRK WAEM
Maarkedal
© BELGAIMAGE – DIRK WAEM
Maarkedal
© BELGAIMAGE – DIRK WAEM
Maarkedal
© BELGAIMAGE – DIRK WAEM
Maarkedal
© BELGAIMAGE – DIRK WAEM
Maarkedal
© BELGAIMAGE – DIRK WAEM
Maarkedal
© BELGAIMAGE – DIRK WAEM
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content