Voetbalmiljardair Dietmar Hopp is niet geliefd.

Zijn naam rolt sinds dit seizoen over ieders lippen: Dietmar Hopp (68) heeft immers de twijfelachtige eer om Bayern Münchenmanager Uli Hoeness op te volgen als meest gehate figuur op de Duitse voetbaltribunes. Officieel heeft hij echter geen enkele functie, maar zijn macht en invloed zijn groot.

Hopp, die sinds 1989 ongeveer 175 miljoen euro investeerde in voetbalclub TSG 1899 Hoffenheim, is ook hoofdaandeelhouder van zesvoudig ijshockeykampioen Adler Mannheim, terwijl zijn zoon Daniel sinds kort handbaltopclub Rhein-Neckar Löwen onder zijn vleugels nam. Hij kent de toppers uit de Duitse politiek, de sport en de economie. Hopp kreeg al een medaille voor zijn verdiensten en geldt ondertussen als een van de grootste weldoeners van Duitsland, maar blijft een omstreden figuur.

Als geldschieter van de seizoensrevelatie kan hij bij uitwedstrijden geen stadion meer binnenkomen of een deel van het publiek begint meteen muntstukken naar zijn hoofd te gooien. Ook klinkt bij die gelegenheden het nummer Money for nothing van Dire Straits nét iets te vaak door de stadionspeakers om daarin nog langer toeval te kunnen vermoeden.

En dat zijn nog de meest subtiele protesten tegen de financiële injectie waarmee Hopp zijn dorpsploeg richting de top van het Duitse voetbal katapulteerde. De fans van Borussia Dortmund bedachten eerder dit seizoen iets anders: een spandoek met de tekening van een vizier, gericht op het gezicht van de mecenas. Daaronder stond het opschrift: hasta la vista Hopp! De multimiljardair kon er niet om lachen. Groot geworden in de emotieloze softwarebusiness schrok Hopp zich kapot van de omgangsvormen in de voetbalwereld. Hij diende meteen klacht in bij de politie. De dader bleek een jongeman uit Dortmund. Er volgde een ontmoeting tussen de hoofdpersonen in Hoffenheim, Hopp toonde zich echter vergevingsgezind.

Sinds de winterstop speelt de club in een nieuw onderkomen: de Rhein-Necker Arena (30.164 plaatsen) in Sinsheim. De 60 miljoen euro kosten werden volledig gedragen door Hopp.

Hamit Altintop (26, Bayern München) liet uitschijnen dat hij zich niet langer tevreden kan stellen met korte invalbeurten. De Amerikaanse aanvaller Landon Donovan (26) keert terug in de CL, want de van LA Galaxy gehuurde international werd bij de UEFA ingeschreven.

Mesut Özil (20) debuteerde in de selectie van de Duitse nationale ploeg, die vanavond een oefeninterland afwerkt tegen Noorwegen. De Duitse bondscoach Joachim Löw riep de middenvelder van Werder Bremen meteen op, nadat hij zijn geboorteland verkoos boven Turkije. Verdediger Andreas Beck van Hoffenheim is een andere nieuwkomer.

Salou Ibrahim (29) speelt niet langer voor tweedeklasser MSV Duisburg. De oud-spits van SV Zulte Waregem en Club Brugge kwam tijdens de heenronde niet verder dan 6 invalbeurten (0 goals) en tekende een overeenkomst bij de Deense eersteklasser Vejle BK.

Bayer Leverkusen contracteerde de Hongaarse doelman Gabor Kiraly (32, FC Burnley) als vervanger voor de geblesseerde Benedikt Fernandez. De Griekse international Angelos Charisteas (28), een spits, werd overgenomen van FC Nürnberg. Hij is de opvolger van Theofanis Gekas, die werd verhuurd aan Portsmouth.

Loting kwartfinales van de DFB-Pokal (3 en 4 maart): VfL Wolfsburg – Werder Bremen; FSV Mainz 05 (II) – Schalke 04 (op 3 maart om 20 .30 uur live op ZDF); Bayer Leverkusen – Bayern München (op 4 maart om 20 . 30 uur live op ARD) en Hamburger SV – SV Wehen.

Fabian Ernst (29), een middenvelder van Schalke 04, tekende een overeenkomst tot 2011 bij het Turkse Besiktas. Albert Streit (28), een andere middenvelder, wordt verhuurd aan Hamburger SV.

VfB Stuttgart verbande de Servische spits Daniel Ljuboja, een notoire herrieschopper én opvliegend karakter, wegens een tweede fout in korte tijd uit de A-kern.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content