KV Oostende riep vorige week de pers bijeen. Omdat, zo zei woordvoerder Johan De Maeyer, er her en der druk gespeculeerd werd over de toekomst van de club en er een en ander verduidelijkt moest worden. Niet toevallig was twee dagen na de promotie in Het Laatste Nieuws verschenen dat hoofdsponsor en algemeen directeur Franklin Sleuyter voorzitter wordt van het eerste elftal en Eddy Vergeylen algemeen voorzitter. Het verhaal ging sindsdien dat Sleuyter, man met veel pit en poen, de zaak geforceerd had. En dat Vergeylen het slecht verdroeg dat hij een stap opzij moest zetten, en dat hij straks zal opstappen, et cetera.

De Maeyer liet weten dat op 25 mei op een informele raad van bestuur Sleuyters voorstel tot herstructurering van de club was aanvaard.

Samengevat luidt dat als volgt : de raad van bestuur mandateert een hoofdbestuur om de club voor vier jaar te leiden. Dat hoofdbestuur, dat bestaat uit voorzitter Franklin Sleuyter en de leden Marcel Hagers, Martine Lesaffre, Johan De Maeyer en Chris Roels, vergadert wekelijks en brengt maandelijks verslag uit aan de beheerders, die zich kunnen engageren in een zestal werkgroepen. Eddy Vergeylen wordt algemeen voorzitter van KVO, de Jeugdafdeling behoudt haar autonomie. “De herstructurering,” besloot De Maeyer, “zal officieel bekrachtigd worden tijdens een Algemene Vergadering in de loop van de maand juni 2004.”

Navraag leert dat artikel 19 van de statuten van de vzw KV Oostende toelaat dat de raad van beheer zijn bevoegdheid overdraagt aan één of meer van zijn leden en zelfs aan derden. “Als je in eerste klasse wil overleven en gezond wil blijven, kan het niet meer zoals in de tijd”, aldus Sleuyter, van Bouwonderneming Groep Sleuyter. “Een levenslange voorzitter is niet meer van deze tijd. Je moet professioneler worden, de club als een bedrijf runnen, dagdagelijks kunnen onderhandelen, dynamischer worden, jonge mensen aantrekken. Meer zit er niet achter.” Over geld werd er met geen woord gerept, terwijl dat juist de operatie mogelijk maakte. Trainer Gilbert Bodart verwoordde het na de wedstrijd tegen Tubeke treffend. “Franklin Sleuyter zal voldoende geld investeren en dan wordt Oostende een vaste waarde in eerste.”

Eddy Vergeylen was niet op de persconferentie, hij was op vakantie. Erevoorzitter René Menu verontschuldigde hem en zei dat Vergeylen totaal achter de idee van de hervorming stond. Hij had voor de pers een handgeschreven en een dag eerder vanuit Spanje gefaxte brief van Vergeylen bij. Daarin stond dat alles toch nog op de beheerraad van 15 juni bekrachtigd moet worden, en dat de teksten hier en daar nog wat verfijnd moeten worden opdat iedereen zich gelukkig en gerespecteerd zou voelen. “Ik hoop,” stond er ook te lezen, “dat alle uitspraken waardig zullen zijn en wij samen als ‘vrienden’ deze sportclub mogen leiden.” Let vooral op de aanhalingstekens bij het woord vrienden.

‘Wil je overleven en gezond blijven, dan moet je de club als een bedrijf runnen.’

door Christian Vandenabeele

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content