Sinds 13 oktober (2-1 tegen La Louvière) had Sporting Charleroi in eigen stadion niet meer gewonnen. Uit negen wedstrijden puurde het nadien vier puntjes, geen elftal dat zo weinig scoorde als dat van Enzo Scifo. Voor de supporters was de maat vol en dat lieten ze ook zien vorige woensdag. De eerste tien minuten van de wedstrijd tegen GBA keerden ze zich met de rug naar het veld. Of het daaraan lag is niet duidelijk, maar Charleroi knoopte wel nog eens aan met de overwinning (1-0).

Niettemin kon voorzitter Abbas Bayat het gedrag van zijn aanhang niet pruimen. “Ze hebben zich laten inpakken door de krant La Nouvelle Gazette,” bijt hij scherp van zich af, “die ons op een schandalige manier heeft afgebroken. Laten we ernstig blijven : deze club heeft sinds haar oprichting in 1904 geen prijs gewonnen. Vandaag zouden sommigen willen dat we mirakels verwezenlijken, terwijl het nieuwe bestuur nog maar aan zijn tweede seizoen bezig is. Waar stond Charleroi anderhalf jaar geleden ? Was Anderlecht op de slotspeeldag niet zo vriendelijk geweest, was het naar tweede klasse gedegradeerd. Vandaag hebben we 21 punten en staan we ongeveer halfweg de rangschikking. Dat is aanvaardbaar.

“Kunnen we Scifo niet in een serene sfeer laten werken ? Net zoals ik maakt ook hij kennis met een nieuwe job. Waren Gerets en Waseige dan zo briljant van bij hun debuut ? Meer dan ooit is Enzo vastberaden om van zich af te bijten. Als hij ook maar de indruk krijgt dat het hem niet afgaat, zal hij intelligent genoeg zijn om op te stappen. Of de zege tegen GBA de malaise in de groep wat zal verminderen ? Wélke malaise ? Ik heb in de kleedkamer dolgelukkige spelers gezien. We hebben dit succes met champagne gevierd en ik heb gezien dat de spelers meer dan ooit achter Enzo staan.”

Scifo merkte al op dat hij de gevolgen van het vertrek van Christian Negouai naar Manchester City had onderschat. Nu dreigt hij ook belofteninternational Grégory Dufer aan Sunderland te verliezen. Bayat : “Ik kan hem niet verbieden om meer te gaan verdienen in Engeland. Negouai verdient wel tien of twintig keer meer dan bij ons. Ik bekijk het van die menselijke kant, maar denk anderzijds ook aan de club : 250 miljoen frank (6,2 miljoen euro) voor Dufer is het minimum als je bekijkt dat we voor Negouai 140 miljoen frank (bijna 3,5 miljoen euro) kregen. Voor ons is dat de enige manier om niet elk jaar, zoals vorig seizoen, 80 of 100 miljoen frank verlies te lijden.”

Tiens, in de Engelse media verscheen dat Negouai voor 100 miljoen (bijna 2,5 miljoen euro) werd getransfereerd… Bayat : “Wij hebben onmiddellijk 65 miljoen ontvangen. Over een jaar komt daar 35 miljoen bij. En voor elke vijftien wedstrijden die Negoaui speelt, en dat tot zijn zestigste, krijgen we telkens nog eens 10 miljoen.”

door Pierre Danvoye

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content