Malle geldmolen

© BELGAIMAGE

180 miljoen. Terwijl ik het neerpen, dringt de absurditeit van het bedrag dat Real Madrid voor zijn nieuwste Galáctico wil neertellen eens te meer tot me door. En dat nota bene voor een 18-jarige knaap die amper enkele maanden geleden doorbrak bij AS Monaco.

Akkoord, de manier waarop Kylian Mbappé Monaco naar de halve finales van de Champions League en de titel in de Ligue 1 loodste, was bijwijlen verbluffend en zijn koelbloedigheid in de zestien (ook zijn uiterlijk) doet erg denken aan Thierry Henry. Ook de statistieken van de Franse jongeman doen het beste vermoeden. Laat me echter zo vrij zijn voorzichtigheid te prediken. Mbappé zou namelijk niet de eerste voetballer zijn die na een veelbelovend debuut op het hoogste podium wordt opgezadeld met te veel druk, buitensporige verwachtingen en overdreven mediabelangstelling en finaal wegdeemstert bij mindere goden in het Europees voetbal.

Als Real effectief 180 miljoen betaalt voor Mbappé, is dat een duidelijk signaal dat de voetbalwereld compleet het noorden kwijt is. De rijke clubs verrijken zich op kap van de armere clubs en de prijs voor een matige voetballer scheert steeds vaker ridicuul hoge toppen. Ik noem Mbappé zeker geen matige voetballer, maar dat de Fransman eerst nog één à twee seizoenen moet bevestigen bij Monaco, lijdt voor mij alvast geen twijfel.

Voor wie niet mee kan draaien in de malle geldmolen van de Europese topclubs, is het steeds vaker pompen of verzuipen (lees: je smaakmaker verkopen of financieel in de problemen komen). Kunnen we nog spreken van eerlijke concurrentie op de transfermarkt als we kijken naar de exuberante tv-gelden van de Premier League?

Als je het mij vraagt is het hoog tijd voor een zogenaamde salary cap. Dat zou een (eerste) maatregel zijn om de waanzinnige bedragen die vandaag de dag circuleren wat te doen dalen. Ook een meer doorgedreven financial fair play vanwege de UEFA lijkt me meer dan wenselijk. Het zou absurd zijn moesten bedragen rond de 180 (Mbappé) en 222 (Neymar) miljoen de norm worden. Dat lijkt me hoogstens gangbaar voor een enkeling op de Europese voetbalvelden, de (voor mij) beste speler aller tijden: Lionel Messi. Niet voor Kylian Mbappé. Nog niet.

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be. De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

QUINTEN JORDENS, HEIST-OP-DEN-BERG

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content