Malmundaria 1904

© Filip Van Loock

Naar aanleiding van het 125-jarig bestaan van de KBVB brengen we tweewekelijks een aparte foto uit het erfgoed van het Belgisch voetbal.

RFC Malmundaria in de voorbereiding op een nieuw seizoen in eerste provinciale, maar jarenlang een vaste waarde in de nationale voetbaluitslagen. En toch een buitenbeentje in ons voetbal. Niet alleen is het de oudste club in de Oostkantons, ze gaan er ook prat op de eerste profclub van het land te zijn. Jacques Lechat, naar wie het stadion in 1931 aan de Pont de Warche is genoemd, was destijds de grote baas bij een elektriciteitsmaatschappij en had zowat de hele ploeg in dienst. Vandaar. Toch speelde Malmundaria nooit hoger dan bevordering, nu derde amateur.

Opgericht in 1904, toen Malmédy – Malmund – nog tot het Duitse Rijk behoorde, werd de stad pas na de Eerste Wereldoorlog bij ons land gevoegd en de club pas in 1922 aangesloten bij de KBVB. Hun lot als speelbal heeft de ‘Malmundariens’ gehard, al blijft hun situatie ietwat ambigu. Officieel behoort Malmédy wel tot de Oostkantons maar niet tot de Duitstalige gemeenschap. Je hoort er ook amper Duits. ‘Wij voelen ons ook meer Waal dan Duitstalig’, klinkt het onder de toeschouwers langs de lijn. Wat sinds 1904 niet is veranderd, is het motto van de club: ‘Steeds hoger, steeds verder.’

1895, 125 jaar ontroerend erfgoed Van Loock / Van Loock - Uitgeverij Van Halewyck. Te koop via webshop KBVB en boekhandel.
1895, 125 jaar ontroerend erfgoed Van Loock / Van Loock – Uitgeverij Van Halewyck. Te koop via webshop KBVB en boekhandel.
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content