Man met Milan-DNA

© gf

Gennaro Gattuso moet de zaken bij AC Milan rechttrekken. Dat was niet meteen nu al zijn plan.

De aanzet tot de trainerswissel bij AC Milan komt niet van de eigen directie, maar van de Chinese eigenaars. Het bijeen gekochte sterrenensemble blijft in de Serie A flink onder zijn niveau, waar het zelfs minder goed presteert dan een jaar geleden zonder al die dure vedetten. Milan moet absoluut een plaats halen die recht geeft op Champions Leaguevoetbal. Gennaro Gattuso was de meest voor de hand liggende oplossing. Hij trainde sinds dit seizoen de beloften van de rossoneri, en straalt als geen ander het Milan-DNA uit. Met een 3-4-3-opstelling met topaankoop Leonardo Bonucci als leider moet dit Milan beter kunnen, vindt hij. ‘We moeten vooral een team worden. Als we verliezen, moet het bij iedereen vanbinnen branden en moet op Milanello een begrafenisstemming heersen. Aan deze spelers om te snappen dat het verschil tussen winst en verlies hier immens is.’

Zijn liefde voor Milan begint wanneer de jonge Gattuso op het strand in Calabrië voetbalt met de benzinevaten van de vissersboten als goaltjes en sprakeloos toekijkt wanneer hij op tv het Milan van Arrigo Sacchi ziet. Een test bij Bologna op zijn twaalfde mislukt, voor Perugia is hij wel goed genoeg. Na zijn eersteklassedebuut in december 1996 verhuist hij naar de Glasgow Rangers waar hij bij de fans een cultfiguur wordt door zijn mateloze inzet. In Schotland leert hij zijn vrouw kennen, de dochter van een Italiaanse restauranthouder. Via Salernitana belandt hij in 1999 bij Milan waar hij als aanjager op het middenveld Pirlo en co de kans geeft zich aanvallend uit te leven. Tot 2012 viert hij successen, waaronder twee CL-titels en een WK in 2006. Dan stapt hij op omdat hij voelt dat zijn spelersverhaal afloopt.

Bij het Zwitserse Sion wordt hij eerst speler en daarna speler-trainer. Na een maand wordt hij echter al ontslagen. Toch aanvaardt hij in juni 2013 hij het trainerschap bij een ander trainerskerkhof, het net naar tweede gezakte Palermo waar hij in september het 44e slachtoffer wordt van de impulsieve eigenaar/voorzitter Maurizio Zamparini. In 2014 gaat hij aan de slag bij het door geldtekort geplaagde OFI Kreta. Hij zal er op een emotionele persconferentie zijn ontslag aanbieden omdat de spelers al maanden niet betaald zijn, vier uur later onder druk van de fans op dat ontslag terugkeren maar in december toch moegestreden opstappen. ‘Ik ben hier vaker bestuurder en manusje-van-alles dan trainer geweest.’

Volgt het trainerschap bij derdeklasser Pisa, waar geld ook een schaars goed blijkt te zijn. Met Pisa promoveert Gattuso naar tweede klasse, zakt weer en kiest na zijn vertrek om zijn trainersopleiding in het Italiaanse opleidingscentrum Coverciano te volgen. In juni kiest hij om zijn trainersloopbaan stap voor stap uit te bouwen, beginnend in de luwte van de jeugdopleiding van Milan, maar daarvoor is hij op het verkeerde moment op de verkeerde plaats beland. De club staat in brand, en Gattuso moet bewijzen dat hij meer kan zijn dan zomaar een brandweerman.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content