Resultaten, visie en diplomatie: Marc Coudron, de voorzitter van de Koninklijke Belgische Hockeybond treedt stilaan in de voetsporen van Pierre-Olivier Beckers. Coudron belichaamt bij uitstek de kracht van een kleine maar vastberaden hockeyfederatie (KBHB). De hele week werd Coudron in Boom aan de zijde van prominenten gespot: koning Filip, premier Elio Di Rupo, BOIC-voorzitter Pierre-Olivier Beckers, Eddy Merckx, Jean-Michel Saive,… Druk gesolliciteerd als hij was, bleef Coudron erover waken om zo weinig mogelijk van het toernooi zelf te missen, bij elke wedstrijd discreet in de tribune achter het doel plaatsnemend, in het gezelschap van zijn vrouw en drie kinderen.

Coudron, al sinds 2005 voorzitter van de Belgische hockeyfederatie, is een voormalige speler die maar liefst 358 selecties voor het nationale team verzamelde. Een absoluut record is dat. Hij weet dus waar hij het over heeft als de media hem bevragen over het niveau van de Red Panthers of de teamgeest van de Red Lions. De Brusselaar is aan de slag als private banker bij Belfius en dus niet fulltime in dienst bij de hockeyfederatie. Maar hij is erin geslaagd zich kundig te omringen en taken te delegeren om zo duidelijke doelstellingen te bereiken. In sportieve aangelegenheden mengt hij zich niet, die verantwoordelijkheid ligt volledig bij de Nederlander Bert Wentink. De overgave bij het team is de afgelopen tien jaar zo groot geweest dat enkele medewerkers aan de rand van een burn-out balanceerden. Het is ook om die reden dat administratief medewerker Jean-Christophe Cappelle, na zes jaar hard werk in de schaduw, besloten heeft om er na het EK in Boom mee te kappen.

Marc Coudron gaat verder op zijn missie. In 2010 vertrouwde hij ons nog toe geen derde mandaat van vier jaar op te willen nemen, maar hij werd toch unaniem opnieuw verkozen in mei van 2012 – alleen een idioot verandert nooit van mening. Coudron heeft zo de – democratisch gekozen – splitsing van de KBHB in twee taalvleugels overzien, en heeft het ambitieuze programma van de nationale ploegen waargemaakt. De Spelen van Rio in 2016 moeten die van de bevestiging worden voor de Red Panthers en het orgelpunt van de Red Lions. De doelen op middellange termijn? De organisatie van de World League (2017) in België. Waarom niet in de Europese hoofdstad zelf, tenslotte de wieg van het Belgische hockey?

Coudron wordt sterk geapprecieerd binnen de Internationale Hockey Federatie (FIH), waarvan hij sinds 2010 in de raad van bestuur zetelt. Sommigen zien in hem al een ideale toekomstige voorzitter. Maar het zou ons niet verbazen mocht ‘Coco’ – zijn bijnaam binnen het hockeywereldje – een dubbele agenda hebben. Sinds mei maakt hij deel uit van het Uitvoerend Comité van het Olympisch Comité, een eer die voorlopig niet weggelegd is voor François De Keersmaecker, die als voetbalbobo nochtans zetelt in de machtigste sportbond van België. Coudrons parcours aan het hoofd van een betrekkelijk kleine federatie is allerminst onopgemerkt gebleven. Ook het al even kleine rugby heeft intussen een beroep gedaan op zijn expertise.

Marc Coudron staat dicht bij Pierre-Olivier Beckers, die hij vaak als inspiratiebron aanhaalt. Zou hij zelf dromen van een olympische bestemming? Gentleman als hij is, begint Coudron de sterke resultaten van andere teamsporten aan te halen: voetbal, volleybal, basketbal,… Maar zijn glimlach verraadt veel.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content