Manchester United opende een voetbalschool in Disneyland Parijs.

De Manchester United Soccer School (MUSS) in Disneyland Resort Paris leert jonge voetballers van 7 tot 14 jaar in trainingssessies van 2,5 uur “passen, trappen en dribbelen zoals Paul Scholes en Ryan Giggs het op Old Trafford leerden.” Eric Cantona en Bobby Charlton deden het er bij de opening samen met Mickey en Goofey, onder het motto : Disneyland en Manchester United maken dromen waar.

“Toen ik vijftig jaar geleden voor Manchester United tekende, was de filosofie van de club : give youngsters a chance“, vertelde Bobby Charlton. “Het had de reputatie met jeugdige voetballers te werken en daarvoor de beste coaches in te schakelen. Een halve eeuw later is het nog altijd even hard gefocust op het produceren van jonge spelers.

“Ik ben niet verrast dat Disneyland Parijs ons inviteerde. We hebben een traditie en ook plannen op lange termijn, waaronder internationale partnerships aangaan. Zo zijn we al geassocieerd met de New York Yankees in het baseball. Zowel Disneyland als Manchester United zijn instellingen die kinderen gelukkig maken.”

Een voetbalschool van Manchester United in Parijs ? Is het niet juist Frankrijk dat met zijn centres de formation model staat voor de rest van Europa ? Minder makkelijk dan de commerciële evidentie is de sportieve relevantie van het initiatief uit te leggen. Maar daarvoor was Eric Cantona gekomen. “De beste jeugdschool van Frankrijk is die van Auxerre, maar vergeet niet dat Guy Roux alles in Engeland leerde”, sprak Cantona, Fransman die door de supporters van Manchester United werd verkozen tot speler van de 20e eeuw. “Frankrijk kent nu gewoon een uitzonderlijke generatie. Veertig topspelers, waarvan tien van wereldklasse en één héle goeie. Maar ik denk dat er in Engeland meer jonge spelers van een goed niveau rondlopen dan in Frankrijk. Fransen moeten niet denken dat ze van niemand nog iets te leren hebben. Integendeel : ze hebben nog veel dingen op veel vlakken te leren. We zijn hier vaak te sektarisch. Het is altijd goed met open geest te kijken naar hoe anderen het doen. Ik denk dat er in Engeland een andere benadering is op het menselijke vlak. Jeugdspelers poetsen er de schoenen van ervaren spelers. Mocht je dat de jeugd in Frankrijk vragen, dan zouden ze hun schoenen in je gezicht gooien.”

Het gaat natuurlijk ook een beetje om romantiek, zei Bobby Charlton. “De naam Manchester United spreekt tot de verbeelding van de jeugd, iedereen weet meteen waarover het gaat. Misschien dat dat op een dag ook voor een Franse club zal gelden, maar nu is dat nog niet.”

Behalve een ploeg jeugdspelers waren er bij de opening van de school ook vier jonge A-kernspelers van Manchester United aanwezig. “Wat mij er het meest opvalt, is de eenvoud van de mensen”, aldus de Fransman Louis Saha na een paar maanden Manchester United. “Sterren beschouwen er zich niet meer dan een ander. Ondanks hun kwaliteiten en hun status blijven ze ontzettend hard werken en er plezier aan beleven. De groepssfeer is er super. In Frankrijk zijn de structuren nogal strikt. In Engeland is het spelplezier iets groter. Alleen jammer dat er geen croissants te vinden zijn ( lacht).”

door Christian Vandenabeele

‘Zowel Disneyland als Manchester United maken kinderen gelukkig.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content