Aan nummer 166 zitten we volgende zondag als City de buren ontvangt. Het zal ongetwijfeld vreemd aandoen voor sir Alex Ferguson, die de voorbije 46 (!) derby’s op de bank zat bij United. De twee teams ontmoetten elkaar een eerste keer in 1881, op 12 november. Ze droegen toen beide nog een andere naam: Manchester City heette in het begin St. Mark’s (door kerkgangers gesticht) en werd opgericht in West Gorton, een zeer ruige buurt. United begon te voetballen onder de naam Newton Heath. Die ploeg won ook de eerste derby, met 3-0.

Toen Carlos Tévez en Cristiano Ronaldo er nog voetbalden, hekelden ze wel eens het klimaat in Manchester. Wat ze allicht niet wisten, was dat uitgerekend dat vochtige weer in de negentiende eeuw voor de rijkdom van Manchester zorgde. Via de haven van Liverpool en de waterwegen Mersey en Irwell werd toen katoen uit de VS aangevoerd en in Manchester in door waterkracht aangedreven molens omgezet in textiel. Dat industriële verleden in Cottonopolis zoals de bijnaam van de stad in die tijd luidde, zorgde voor rijkdom, werkgelegenheid en een toevloed aan nieuwe inwoners.

Veel volk dicht bij elkaar in leefomstandigheden die niet altijd de aangenaamste waren, dat zorgde voor spanningen. Om die te kanaliseren werden sportclubs opgericht. Cricket, lacrosse, tennis en rugby voor de rijker bedeelden, football voor de massa. Vandaar het ontstaan van Newton Heath en twee jaar later St. Mark’s in het westen van de stad. Een stad die qua bevolking explodeerde, ook geografisch. Woonden in 1800 amper 75.000 mensen in Manchester, dan waren dat er 70 jaar later al 350.000. Nu wordt de bevolking van de stad op zo’n half miljoen geschat en die van Greater Manchester op zo’n 2,5 miljoen.

Tegen het einde van de achttiende eeuw werd er door de voetbalclubs gestreden om de naam van de stad te mogen dragen. Queen Victoria opende in 1894 het Manchester Ship Canal, en dat onderlijnde de economische ambities van de stad en de regio. Er was in die tijd al een Manchester FC, maar dat was een rugbyploeg. Newton Heath probeerde als eerste die naam te stelenin het voetbal, maar ving bot. St. Mark’s slaagde er wel in, omdat het in 1894 koos voor Manchester City als naam. Daarom dat de Cityfans zich nu nog steeds dé ploeg van de stad noemen. Pas in 1902 nam Newton Heath de naam van Manchester United aan.

Nog twee leuke details: de twee ploegen speelden inmiddels al wel 165 keer tegen elkaar, waaronder drie keer een halve finale van een beker (2 x FA, 1 x League Cup) maar een onderlinge finale was er nog nooit. En twee: in 1978 speelden voetballers uit de twee ploegen samen een exhibitiewedstrijd tegen een selectie spelers van Liverpool en Everton. Die match kwam er naar aanleiding van het afscheid van Colin Bell, City’s meest vermaarde speler.

DOOR PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content