F ergal Harkin, de Scouting and Recruitment Information Manager van Manchester City, is bij KV Mechelen langsgekomen voor een gesprek over een eventuele samenwerking tussen beide clubs. Dat bevestigt Johan Timmermans. “Die besprekingen zijn wel nog heel prematuur”, waarschuwt de voorzitter van KV Mechelen. “Er is nog geen akkoord. Ik weet dat City de Belgische markt verkent, ik neem aan dat onze club maar een van de opties is. Wij hadden heel goede gesprekken, die gingen over jonge spelers die eventueel voor een of twee seizoenen naar Mechelen zouden kunnen komen, en over voetballers die bij City net naast het eerste elftal vallen. De afspraak is dat zij over een week of twee opnieuw contact opnemen met ons. De kans dat we tot een akkoord komen, is heel reëel.”

Sportief directeur Fi Vanhoof klinkt minder optimistisch: “We zijn al met veel clubs geassocieerd: Ajax, Chelsea… Zolang zoiets niet op papier staat, stelt dat niks voor. Die man kwam hier een aantal weken geleden over de vloer. Hij zou de week nadien een voorstel doen, dat gebeurde niet. Hij zou ook eens een wedstrijd bijwonen, we zagen hem niet meer. Zo’n samenwerking is voor ons geen must, we proberen zo veel mogelijk zelfstandig te blijven, maar je moet alles in overweging nemen wat voor de club een meerwaarde zou kunnen betekenen. Daarom hebben we bijvoorbeeld een overeenkomst met de academie van Feyenoord in Ghana, dat is voorlopig de enige samenwerking die wél op papier staat.”

Afgelopen zomer praatte Harkin ook al met Germinal Beerschot. Technisch directeur Gunther Hofmans ging eens naar Engeland, maar wegens de bestuurlijke chaos op het Kiel kwam er geen vervolg. “Er was enkel een verkennend gesprek,” zegt Hofmans. “We doen nu elk ons ding en als er iets is, bellen we elkaar. Dat gebeurde tot nog toe niet.”

Zowel bij KV Mechelen als bij Germinal Beerschot werd het contact met Manchester City gelegd door Jesse De Preter en Rudi Vandeput van het sportadviesbureau One4Seven. Bij Mechelen zou Harkin vooral gecharmeerd zijn geweest van de Engelse sfeer die het stadion en de club uitademen. Harkin ging ook langs bij RC Genk, maar dat werd een afknapper.

Het bezoek van Manchester City aan België kwam er vooral uit interesse voor de voetbalacademie van Jean-Marc Guillou in Tongerlo. Bij City spelen twee jongens die door Guillou zijn opgeleid: middenvelder Yaya Touré en verdediger Kolo Touré.

door kristof de ryck & jan hauspie

‘De kans dat we tot een akkoord komen,

is heel reëel.’

Johan Timmermans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content