City rekent op Agüero in Manchesterderby

© GETTY IMAGES

United probeert vanavond in de stadsderby op Old Trafford de titelkansen van City te hypothekeren.

Begin augustus was er al de Community Shield. Op Wembley won Manchester City voor 72.724 fans met 0-2 van Chelsea, door twee treffers van Sergio Agüero. Op 24 februari was de voetbaltempel voor 81.775 toeschouwers dan weer het decor voor de finale van de Carabao Cup. Daarin toonden de Citizens zich in de Ligabeker (EFL Cup) pas na penalty’s (3-4) sterker dan het Chelsea van Eden Hazard en was de tweede trofee van het seizoen een feit. Op 18 mei bezoekt Man City het prestigieuze Engelse stadion opnieuw. Ditmaal voor de eindstrijd van de FA Cup, tegenover het Watford van Rode Duivel Christian Kabasele.

Dit zijn drie van de vijf prijzen die Kevin De Bruyne en zijn ploegmaats najoegen. Een stevige uitdaging, want geen enkel Engels team slaagde er in het verleden al in om deze zogenaamde ‘quintuple’ (CL, Premier League, Community Shield, Cup Final en EFL Cup) te veroveren.

Maar iedereen herinnert zich nochtans heel goed de laatste keer dat er glorie over de plas aan te pas kwam door een ’triple’. Exact twintig jaar geleden was het Sir Alex Ferguson die dit met Manchester United realiseerde. De Mancunians pakten de beker, werden kampioen en versloegen in de finale van de Champions League Bayern München met 2-1.

Natuurlijk wilde ook Manchester City gewoon alles winnen. Ze konden er in het Etihad Stadium lang van dromen, tot het Tottenham van onze landgenoten Toby Alderweireld en Jan Vertonghen ervoor zorgde dat de kwartfinales na een bijzonder spectaculaire return het eindpunt werd. Manager Pep Guardiola besefte als geen ander hoe duizelingwekkend en fragiel zo’n perspectief oogt. ‘Die quadruple is bijna onmogelijk’, poneert de Catalaan. ‘Al die competities zo ver overleven, blijft al een mirakel. Alles winnen, lijkt bijna niet te realiseren.’

De 48-jarige ex-middenvelder wacht al sinds 2011 met Barcelona op zijn laatste CL-eindzege. In zijn laatste jaar in Camp Nou en drie seizoenen Bayern München eindigde het avontuur telkens in de halve finale, met City volgde de achtste finale én tweemaal de kwartfinale. ‘Ik kwam vooral hier om het voetbal te brengen dat mijn team de laatste twintig maanden speelde. Daarom zei ik al zo vaak dat de Premier League voor mij de belangrijkste titel is. Dan laat je elke drie dagen zien dat je er staat.’

Voor de eindsprint tegenover titelconcurrent Liverpool rekent de manager naast de Duitse flankspeler Leroy Sané (23) en de opportunistische Raheem Sterling vooral op scoremachine Agüero (30). De Argentijnse spits stond begin deze maand even aan de kant met een hamstringletsel, maar lijkt op tijd topfit om de prijzenkast verder aan te vullen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content