Marseille haalde nu ook Mario Jardel binnen. Het geld lijkt bij OM uit de hemel te vallen. Of werkt de trucendoos van Bernard Tapie nog altijd ?

Marseille zat financieel tot aan zijn enkels in het moeras, maar sinds de komst van Bernard Tapie behoren alle zorgen er blijkbaar tot het verleden. De club mag in de hoogste klasse blijven en investeerde de jongste weken al fors.

De transfer van Standardverdediger Daniel Van Buyten was nog maar peanuts in vergelijking met de nu aangekondigde komst van superspits Mario Jardel. Daarnaast haalde Marseille ook nog acht andere spelers binnen. Dat doet de vraag rijzen uit welke hoge hoed Bernard Tapie het geld tovert om dat allemaal te betalen. Temeer omdat hij beloofd heeft geen cent meer te zullen vragen aan Robert Louis-Dreyfus en de voor dit seizoen voorziene begroting van 1,5 miljard frank niet te overschrijden.

De uitgaande transfers zouden de inkomende moeten compenseren. Maar aangezien zowel voor Van Buyten als Jardel meer dan 400 miljoen frank moest worden opgehoest, lijkt dat niet zo eenvoudig. Maar Nanard heeft blijkbaar opnieuw de trucendoos geopend. Zo zou Marseille volgens de Franse pers in eerste instantie enkel een huurpijs betalen voor Van Buyten. Pas volgend seizoen moeten ze dan de afgesproken transfersom betalen. Marseille speculeert erop dat de jonge Belgische verdediger in Frankrijk echt ontploft en straks ook op het WK in Japan en Zuid-Korea de Rode Duivels grote diensten bewijst. Daardoor zouden ze de centrale verdediger dan kunnen doorverkopen voor een nog groter bedrag, zonder dat hij eigenlijk nooit aan Marseille heeft toebehoord. Marseille zou hem dan voor weinig geld hebben gebruikt en tegelijk bewijzen dat het een belangrijke rol kan spelen in het wereldvoetbal als internationaal uitstalraam.

Het blijft een gok, maar gezien de huidige inflatie in de voetbalwereld, kan hij slagen. Voor de financiering van de transfer van Jardel zou Tapie dan weer een beroep hebben gedaan op de vennootschap Sports Plus, die een en ander zou kunnen terugverdienen via het portretrecht en een op te strijken meerwaarde bij een latere overgang. Ongetwijfeld heeft ook Luciano D’Onofrio een belangrijke rol gespeeld in beide transfers. De sterke man van Standard is immers ook kind aan huis bij Porto, waar Jardel jarenlang heeft gespeeld. Zonder kolonel D’Ono zou de Braziliaanse spits wellicht nooit Galatasaray hebben verlaten. Ondertussen doet het gerucht de ronde dat Tapie dankzij de hulp van de juridische raadgevers van Louis-Dreyfus op het punt staat zijn proces tegen Crédit Lyonnais te winnen. Als dat klopt, zou hij in een klap weer heel rijk zijn en makkelijk Marseille voor 350 miljoen frank kunnen overkopen van Louis-Dreyfus. (PB)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content