Marado-nada!

© BELGAIMAGE

Hij werd verwacht in Antwerpen vorige week maandag: Diego Maradona, Pluisje, de grote vedette van de Mundial in 1986 in Mexico. Hij zou meespelen in een galamatch ter herdenking van de halve finale België-Argentinië van dat WK. Maar Maradona stuurde zijn kat. Een ontgoocheling voor mij en duizenden anderen in de Lotto Arena. Nu ja, ook weer geen al te grote ontgoocheling, want er waren best nog wat andere oude gloriën te bewonderen, die voor mensen van mijn generatie voor altijd helden blijven: Jean-Marie Pfaff, Enzo Scifo, Stéphane Demol, Danny Veyt, Leo Van der Elst… En ene Nicolás Frutos aan Argentijnse kant, dat is ook mooi meegenomen.

Een andere reden waarom we niet al te zeer teleurgesteld waren: niemand geloofde er toch écht in dat hij daadwerkelijk zou komen, dat ongeleide projectiel Maradona, die tegenwoordig als Dikke Diego door het leven gaat en geen zijlijn kan zien zonder er met een opgerold dollarbriefje in zijn neus boven te gaan hangen. Toen donderdag, vrijdag en zaterdag telkens bleek dat hij nog steeds niet op het vliegtuig zat, wisten de meesten wel hoe laat het was.

Niet alleen in Antwerpen zorgde de afwezigheid van Maradona voor een kleine kater, dat was ook het geval in het Nederlandse dorpje Brunssum. Als telg van Nederbelgen lees ik weleens Voetbal International. In de VI van vorige week stond een hallucinante reportage over de aangekondigde komst van Maradona naar Brunssum en naar voetbalclub Heksenberg, voorzien voor de zondag vóór de galamatch. De fantast Christian Petermann en voorzitter Henk Butink van VV Heksenberg geloofden oprecht dat ze de kleine Argentijn naar Brunssum konden halen. Ze hadden er alle vertrouwen in, ‘vanwege de betrokkenheid van meneer Pfaff.’ Waarna de journalist van VI schamper opmerkte: ‘Een samenwerking waarbij de wandelende reclamezuil Jean-Marie Pfaff de meest stabiele factor is, het stemt toch wat onrustig.’

Geen Pluisje te zien dus in Brunssum op zondag. En uiteraard evenmin op maandag in Antwerpen. Een evenement dat mee georganiseerd/ gesponsord wordt door Jean-Marie Pfaff en door MichelThe Sky is The LimitVan den Brande, verbaast het echt iemand dat dat aan alle kanten rammelt? Uiteindelijk deed de uitleg er weinig toe. Voelde Maradona zich misbruikt omdat men hem niet verteld had dat hij ging opdraven voor een benefiet? Lag hij nog met een volle neus zijn roes uit te slapen tussen een stel Cubaanse lichtekooien? Who cares? We zagen maandagavond een stel gezapige veertigers en vijftigers in veel te spannende voetbalshirts over een veldje sjokken en vanwege de jeugdherinnering aan de grootste Maradona van 1986 hoefde Dikke Diego daar helemaal niet bij te zijn.

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be. De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Steff van Toorn, Gent

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content