Marc Faes zegt job op voor KV Mechelen

© BELGAIMAGE

Zes maanden nadat Olivier Renard, de vorige sportief directeur, zei dat KV Mechelen niet professioneel werkt, is er uitzicht op een algemeen manager die voltijds en exclusief voor de club aan de slag gaat.

Algemeen manager Marc Faes gaat vanaf 1 januari 2017 nog uitsluitend voor KV Mechelen werken. Hij zit in zijn opzegperiode bij het oliebedrijf Total, waar hij 27 jaar in dienst is en zijn job als inspectie-ingenieur laat varen. Het voorbije decennium combineerde Faes die job met zijn inspanningen voor Malinois. ‘Ik spendeer nu al zo’n 1600 uur per jaar op de club,’ zegt Faes, ‘in een privébedrijf komt dat overeen met een voltijdse job. Naast de weekends ben ik hier al elke maandag en vrijdag. Op de andere weekdagen zit ik hier van halfvier tot heel laat.’ Desondanks zijn er dus ook nog veel weekmomenten waarop Faes er niet is, net als Johan Timmermans, die zijn voorzitterschap combineert met een advocatenkantoor, en financieel directeur Thierry Steemans, die nog een boekhoudkantoor heeft. Zo gebeurt het vaak dat er op een doordeweekse dag niemand van het directiecomité op de club is, wat de interne werking bemoeilijkt en wringt met de status van professionele voetbalclub. Dat zal dus veranderen vanaf Nieuwjaar.

Faes gaat als zelfstandige voor KV werken. Of hij bij de club zijn goede verloning uit de petrochemiesector behoudt, wil hij niet zeggen. ‘Dat is privé.’ Wel duidelijk is dat zijn exclusieve inzet voor KV een eerste antwoord biedt op de uitgebreide kritiek die Olivier Renard een halfjaar geleden uitte, toen hij opstapte als sportief directeur. Renard sprak van een onprofessionele manier van werken bij KV. Faes veegde die opmerkingen niet zomaar van tafel. Zijn carrièreswitch is nu nog maar een eerste stap. ‘De club groeit, dus moeten er meer mensen in dienst komen.’ Op dit moment zijn er negen personeelsleden. KV wil daar onder meer een voltijdse communicatieverantwoordelijke bij.

Toen Renard sprak van onprofessionalisme, had hij het ook over het transferbudget. Hij zei dat een bepaald budget op dag x beloofd werd, er op dag y plots niet meer was en op dag z dan toch beschikbaar bleek. ‘We hadden geen spaarpotje waarmee Olivier op de lange termijn kon werken’, aldus Faes in het voorjaar. ‘Als hij de kracht had gehad om nog zes maanden te blijven, hadden we hem wel zo’n spaarpotje kunnen geven – de kosten van de stadionverbouwing blijven niet komen.’ Maar dat spaarpotje is er vandaag nog altijd niet, moet Faes toegeven. De bouwkosten zijn intussen al opgelopen tot zo’n 12 miljoen euro, terwijl de club vooraf dacht dat ze nu aan zo’n 9 miljoen euro zou zitten. ‘Toch doen we ons best om zowel naast als op het veld een stap vooruit te zetten. Met Yohan Croizet, Zeljko Filipovic, Ljuban Crepulja en Dimitris Kolovos zitten we qua investeringen in inkomende transfers een ferm stuk boven één miljoen euro.’

KRISTOF DE RYCK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content