Na de zeges tegen Oostenrijk en Azerbeidzjan doet België weer volop mee voor een plaatsje op het Europees kampioenschap van 2012.

Die overwinningen en de manier waarop moeten ook de assistent-bondscoach deugd gedaan hebben.

Marc Wilmots: “De afgelopen week kwamen heel wat mensen op me af met felicitaties in de zin van ‘het is geweldig hoe de Rode Duivels momenteel spelen’. Zulke reacties, dat is een van de redenen waarom ik ten tijde van Dick Advocaat de uitdaging ben aangegaan. Ik ben verliefd op België en niets doet me meer plezier dan ons land weer op de kaart van Europa te zetten. Zeker nu we een zware politieke crisis doormaken. In Wenen heb ik een jong publiek gezien, dat het separatisme meer dan beu is en zich weer wil verenigen rond de driekleur. Als er voor een match tegen Azerbeidzjan 35.000 mensen in de tribune zitten, dan zegt dat genoeg.”

We deden het opnieuw met de oude Belgische waarden: een stevig blok, een goede organisatie en enthousiasme. En vergeleken met vroeger wat extra techniek?

“Klopt. We hebben een spelsysteem gevonden dat ook werkt wanneer er zoveel geblesseerden zijn als nu. Noch Georges Leekens, noch ikzelf hebben over die afwezigheden geklaagd. De spelers die hen vervingen waren klaar voor hun taak. Sommige spelers hebben wel hun ego, maar bij de nationale ploeg moet dat wijken voor het collectief.”

Aan wie denkt u dan?

“Niemand in het bijzonder.”

Wanneer Proto, Vermaelen, Alderweireld, Fellaini en Lukaku terugkomen, ontstaat er dan geen luxeprobleem?

“Die luxe moet de Rode Duivels net naar een hoger niveau tillen. Iedereen zal voor zijn plaats in het elftal moeten vechten. Maar ik merk nu al een jaar dat men daar ook toe bereid is. Een voetbalwedstrijd is een spektakel. Wanneer een stand-upcomedian op het podium het beste van zichzelf geeft, dan weet hij dat hij applaus zal krijgen. Voor een voetballer geldt dat evengoed.”

In het doel zitten we nu voor tien jaar goed met Simon Mignolet, zo wordt gezegd, terwijl hij niet lang geleden pas vierde doelman was.

“Journalisten maken graag dat soort voorspellingen. In Wenen kozen we voor Simon omdat hij het in de Premier League gewoon is om hoge ballen te pakken. En hij heeft zijn kans gegrepen. De nationale ploeg speelt maar weinig wedstrijden, dus je moet je kans grijpen als ze zich aandient. Simon heeft dat gedaan. Net als Ogunjimi bijvoorbeeld, die drie keer scoorde in twee wedstrijden.”

Hoe gaat het nu verder?

“Op 3 juni krijgen we een ‘mooie’ wedstrijd tegen Turkije. Gezien het huidige enthousiasme krijgen we het Koning Boudewijnstadion vier of vijf keer vol. Ik hoop dat die twaalfde man ons naar de overwinning stuwt, maar ik weet ook dat als we 0-3 verliezen, men opnieuw van een crisis spreekt. Na Turkije volgen twee wedstrijden die we moeten aankunnen, in Azerbeidzjan en tegen Kazachstan. En dan gaan we naar Duitsland om af te sluiten. En als het nodig is om te winnen.”

DOOR DANIEL DEVOS

“In Wenen heb ik een jong publiek gezien, dat zich weer wil verenigen rond de driekleur.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content