Marcus Thuram – Club: Borussia Mönchengladbach

© BELGAIMAGE

De 22-jarige Franse aanvaller, matchwinnaar in de EL tegenover AS Roma, is aan de zijde van landgenoot Alassane Pléa een gevaarlijk spitsenduo bij de Bundesligakoploper.

Drie vingers stak de zoon van voormalig wereldkampioen Lilian Thuram in de lucht nadat hij in de 94e minuut voor de 2-1 zorgde in het Borussia-Park op de vierde speeldag in groep J van de Europa League. Marcus Thuram besefte al snel dat zijn cultstatus nog meer glans kreeg, want de spits – die in juli voor 9 miljoen euro werd overgenomen van EA Guingamp – bevestigde met zijn doelpunt zijn status van topschutter over alle competities voor de Fohlen. Nadat hij zijn shirt op de cornervlag hing, begon de spits er heftig mee te zwaaien, ondertussen een bekend ritueel voor de eigen aanhang.

Acht doelpunten (vijf in de Bundesliga, twee in de DFB-Pokal en eentje in de EL) heeft de 1,92 meter grote Fransman al aangetekend voor Gladbach. Afgelopen zondag leverde hij bij de 3-1- zege tegen Werder ook zijn vijfde assist van het seizoen af. Met vier punten voorsprong op de dichtste achtervolgers RB Leipzig en Bayern München ging het team van coach Marco Rose met een positief gevoel de interlandbreak in.

Marcus Thuram, die werd geboren in Parma toen zijn papa – een rechtsvoetige verdediger – daar speelde, heeft zijn voornaam te danken aan de Jamaicaan Marcus Garvey, een van de pioniers in de strijd om burgerrechten voor de zwarte bevolking in de Verenigde Staten. Zijn speelstijl doet denken aan die van Mbaye Niang (24, Rennes). Want ondanks zijn gestalte is de broer van middenvelder Khéphren Thuram (18, OGC Nice) vooral een stevig heerschap met een goede techniek, die zeer complementair is met de aalvlugge Alassane Pléa. Werder Bremencoach Florian Kohfeldt spaarde zijn lof niet aan het adres van Thuram. ‘Hij is momenteel de moeilijkst te verdedigen spits in de Bundesliga. Hij is ongelofelijk dynamisch, heel doelgericht en stopt nooit. Je moet hem vooral op snelheid proberen te verschalken.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content