Toen Lierses nieuwe investeerder en hoofdaandeelhouder Leo Theyskens donderdag vanuit het buitenland terugkeerde, zag hij zich prompt met twee problemen geconfronteerd. Van de overheveling van de voor de stad bestemde tv-rechten naar schuldafbouw aan spelers (320.000 euro) was hij “absoluut niet op de hoogte.” De veiligheidsproblematiek had hij eerder al toevertrouwd aan een medewerker die dat van nabij opvolgde. “Die maakte me eerder al attent op de onveilige situatie van die tribune. Een afkeuring zat er aan te komen. Die tribune is vijf jaar geleden niet gerenoveerd zoals het hoort.” Om veiligheidsredenen is hij niet kwaad dat de keuring door Binnenlandse Zaken nu gebeurt en niet in mei zoals gepland. “Ik zou niet graag hebben dat er in maart iets gebeurt.”

De nieuwe problemen jagen Theyskens niet weg. “Nu weglopen zou een slechte reactie zijn. Een aantal zaken was ingecalculeerd : je kan niet verwachten dat een club die tientallen jaren op een bepaalde manier is gerund van de ene dag op de andere helemaal omschakelt. Dit is nog een team met veel mensen van de oude garde. We moeten sneller dan gepland naar een nieuwe structuur.”

Tijdens zijn grondige inventarisering van de clubwerking hield Theyskens zich de voorbije maanden bewust op de achtergrond. “Dat zal vanaf deze week veranderen. Vooreerst gaan we het organigram vroeger dan gepland grondig wijzigen: vanaf 1 maart in plaats van na het seizoen. Ik wil dat de juiste mensen op de juiste plaats komen.” Vrijdag al, twee dagen voor de frontale aanval op burgemeester Marleen Vanderpoorten naar voorzitter Gaston Vets, gaf hij aan dat het niet zeker was dat Vets voorzitter zou blijven, hoewel hij dat bij de overname nadrukkelijk had verzekerd. Vrijdag al ontkende hij niet dat er koppen zouden rollen: “Dat zijn uw woorden. Maar ik denk dat we alle posities in vraag moeten durven stellen. Samenwerken met de stad kan als we de juiste mensen op de juiste plaats zetten.” De frontale aanval van de burgemeester verhinderde Theyskens om zelf binnenskamers de zaken aan te pakken. Er hangt ook een prijskaartje aan de problemen van vorige week. “Wij werken met een strikt budget. Het spaarpotje dat we achter de hand hielden, wordt grotendeels opgesoupeerd door de kostenbegroting van ruim 600.000 euro die we voor deze twee problemen moeten voorzien.”

(GF)

‘Dit is nog een team met veel mensen van de oude garde. We moeten sneller dan gepland naar een nieuwe structuur.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content