Afgelopen zaterdag speelde Lokeren OV tegen RC Genk op een gloednieuwe grasmat. Doordat er op Daknam veelvuldig problemen waren met de staat van het terrein – gekenmerkt door een heel vettige ondergrond en een dichtgeslibde en slecht functionerende drainering – besloot voorzitter Roger Lambrecht te investeren in de heraanleg van het veld. Kostprijs : ongeveer 325.000 euro. Het gaat om een uniek systeem van Belgische makelij, DD GrassMaster, waarbij het natuurgrasveld werd verstevigd met twintig miljoen kunstgrasvezels. Lokeren OV is de eerste Belgische ploeg die gebruikmaakt van het concept, dat werd ontwikkeld door Desso DLW Sports Systems. Ook Feyenoord, Liverpool, Real Madrid en Sporting Lissabon gebruiken volgens Lambrecht hetzelfde systeem. “Daardoor ligt de lat een stuk hoger voor onze spelers en technische staf. We verwachten meer aanvallend, spectaculair en technisch verzorgd voetbal. Lokeren koestert de ambitie om bij de beste vijf te horen. Wij willen onze spelers dan ook alle middelen geven om dat doel te bereiken. Een goede grasmat is daarbij noodzakelijk. Dit systeem garandeert ons een vlak en stabiel veld gedurende het hele seizoen.”

Ook Kevin Vandenbergh ziet alleen maar positieve punten. “De bal glijdt gemakkelijker door, wat de snelheid van uitvoering en de hoge balcirculatie bevordert. Zeventig procent gras en dertig procent kunstgras lijkt me de juiste balans. Anders dreigt het meer zaalvoetbal te worden.” Koen Daerden speelde in Madrid al op een dergelijke ondergrond. “Maar daar stond het gras iets korter. Dit veld bevalt me enorm”, weet hij. “Het is goed dat er bij een tackle of uitglijden geen zoden meer loskomen. Je hebt geen pijn bij het neerkomen en het verhindert blessures. Dit terrein ligt verbazend zacht en soepel.”

Die visie wordt ook bijgetreden door Lokeren-aanvoerder Arnar Vidarsson, die amper één keer op het nieuwe veld had getraind. “Het zal beter worden met de tijd. Tijdens de herfst- en wintermaanden zal je het verschil wel merken. ( grijnst) Van een drassige ondergrond zullen wij dan niet langer hinder ondervinden. Het is ideaal voor technisch behendige voetballers en het bevordert alleen maar de snelheid en het tempo. Je merkte meteen dat Joao Carlos er zich perfect op thuis voelde.” Een redenering die ook gold voor revelatie Hakim Bouchouari, die bij FC Nieuwkerken Sint-Niklaas op kunstgras trainde. “Dat remt nog wat een strakke bal in de diepte. Nu weet je dat hij perfect aankomt. Het is een plezier om hierop te mogen spelen.”

(FV)

We verwachten meer aanvallend, spectaculair en technisch verzorgd voetbal.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content