Schalke 04 contracteerde Raúl.

Voor een enorme sensatie zorgde Felix Magath alweer, ditmaal met het vastleggen van de Spaanse ex-international Raúl (33) van Real Madrid. De aanvaller tekende immers voor twee seizoenen, met de toezegging dat hij in die periode 12 miljoen euro zal incasseren. Een opvallend gegeven, zeker als je weet dat Schalke 04 kampt met zware financiële problemen. Er is immers sprake van een schuldenput van meer dan 250 miljoen euro.

Bij de Koninklijke uit de Spaanse hoofdstad had het clubicoon van trainer José Mourinho te horen gekregen dat hij niet veel meer aan spelen zou toekomen. Raúl kan nochtans uitpakken met een imposante loopbaan, met vele titels en persoonlijke prijzen. Hij debuteerde in 1994 als zeventienjarige in het eerste elftal, maakte sindsdien 228 doelpunten in de competitie (op 550 duels) en 66 treffers in de Champions League. Bovendien is hij topschutter aller tijden van de Spaanse nationale ploeg met 44 goals.

In Duitsland heerst de opinie dat net dit aspect het manco vormt van de routinier: Raúl heeft al een carrière achter zich. Bovendien is hij geen diepe spits zoals Kevin Kuranyi, die na vorig seizoen als clubtopschutter met 18 goals transfervrij verkaste naar het Russische Dinamo Moskou. In de Bundesliga zal hij ook veel meer moeten lopen en werken als aanvaller.

Zijn overgang lijkt vooral te zijn ingegeven omwille van commerciële redenen, zo zeggen de criticasters nu al. Een marketingstunt, om iedereen te paaien. Maar Magath is het daar niet mee eens. Hij wil dit seizoen graag kampioen worden én een bepalende rol vertolken in de Champions League. Hij hoopt daarbij op succes met de klasse, ervaring en uitstraling van de Madrileen. Commercieel gezien is Raúl hoe dan ook een schot in de roos.

“We moeten gewoon voluit voor de titel gaan”, poneerde de Spanjaard bij zijn officiële voorstelling. “Dit is voor mij een nieuwe uitdaging. De Duitse competitie is een van de sterkste ter wereld. De Champions League zal zwaar worden, maar wij moeten alleszins de groepsfase zien te overleven. Het wordt in ieder geval een opwindend seizoen, met veel nieuwigheden.”

Magath zelf is trots: “Ik ben dolblij dat het ons lukte om zo’n wereldklassespeler te overhalen. Zijn komst is een cruciale stap om onze selectie te versterken en de gestelde doelen te halen. Ik verheug me erop om met deze sympathieke professional samen te mogen werken.”

Onze landgenoot Filip Daems (31), een verdediger, behield van Gladbachtrainer Michael Frontzeck het vertrouwen als aanvoerder.

Oud-speler Fredi Bobic (37) is de nieuwe manager van VfB Stuttgart. De ex-international is de opvolger van Horst Heldt, die deze zomer inging op een lucratieve aanbieding van Schalke 04.

Franck Ribéry liet zich opnieuw zien op het trainingsveld van Bayern München. De Franse spelmaker beperkt zich, na zijn liesoperatie eind juni, voorlopig nog tot een individueel programma. Technisch directeur Christian Nerlinger hoopt dat de draaischijf de Bundesligastart (op vrijdag 20 augustus tegen VfL Wolfsburg) haalt.

HSV-trainer Armin Veh kondigde al aan dat hij zijn selectie zal inkrimpen. “Anders komt er snel ontevredenheid bij sommige jongens”, verklaarde hij in Hamburger Morgenpost. Twee tot drie spelers mogen gaan. Ondertussen bekommert routinier Ruud van Nistelrooy (34) zich om de Zuid-Koreaanse revelatie Heung Min Son (18), die in de voorbereiding aan de lopende band scoort.

Werder Bremen liet de Zweedse spits Markus Rosenberg (27) weten dat hij mag uitkijken naar een nieuwe werkgever. Hij heeft nog een overeenkomst voor een jaar, maar trof afgelopen seizoen slechts één keer raak in achttien Bundesligaoptredens.

Michael Ballack (Leverkusen) stelde zijn terugkeer in de Duitse nationale ploeg nog even uit. De middenvelder is nog niet volledig hersteld van een enkelletsel, waardoor hij de oefeninterland met Denemarken op 11 augustus mist. Door zijn ontbreken wordt de discussie over het aanvoerderschap bij de Mann-schaft nog even uitgesteld.

Fabian Boll (31), verdedigende middenvelder van Sankt Pauli, werkt nog halftijds als hoofdcommissaris bij de politie van Hamburg.

FSV Mainz 05 versterkte zich definitief met de Hongaarse international Adam Szalai (22), een aanvaller die al sinds de winterstop werd overgenomen van Real Madrid Castilla en in vijftien duels amper één keer scoorde. De spitsbroeder van Aristide Bancé (ex-Lokeren en Germinal Beerschot) kreeg een verbintenis tot 2013.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content