AA Gent won zondag van Zulte Waregem. Vorig seizoen betekende die uitwedstrijd het opgemerkte debuut van Marko Suler. De verdediger maakte toen indruk met een doelpunt uit een stilstaande fase, de snelheid waarmee hij aanvallers terugpakte en loepzuivere tackles. Een versterking heette het. Maar ondertussen kregen we ook andere kanten van de Sloveen te zien. Soms was hij onzorgvuldig in zijn tussenkomsten en tegen onder andere Kalmar en op Moeskroen speelde hij onwaarschijnlijk zwak. Toch herwon hij na een blessure en een schorsing het vertrouwen.

En?

Marko Suler: “Het voelt in elk geval goed dat ik terug ben en het vertrouwen van de trainer krijg. De voorbije periode was de langste in mijn carrière dat ik zo slecht speelde. Het is nog al gebeurd dat ik een of twee wedstrijden niet goed was, maar niet zoveel na elkaar. Dus het is normaal dat de coach mij op de bank zette. Ik was ondertussen ook geblesseerd geraakt en alles kwam wat samen. Bij de nationale ploeg vond ik weer mijn niveau en hopelijk kan ik daar nu op doorgaan.”

Je kreeg in de moeilijke weken iedereen over je heen. Hoe voelde je je daarbij?

“Ik stond daar altijd boven. De beste manier voor mij om daar mee om te gaan was: er niet over spreken. Iedere speler kent ups en downs. Mentaal ben ik zo sterk dat ik weet dat de enige weg om terug te komen is: blijven werken en je zelfvertrouwen niet verliezen. Dat is normaal in het voetbal. Het was natuurlijk ook mijn fout om zoveel wedstrijden te spelen. Als je moe bent, raak je uit vorm. Ik heb onlangs bij de nationale ploeg met een pijnstiller gespeeld omdat ze wilden dat ik meedeed. Ik voelde mij niet zeker genoeg van mijn fitheid toen ik terugkwam, dus daarom heb ik tegen Tubeke niet gespeeld.”

De nationale ploeg lag aan de basis van je mindere periode: bij Gent schreven ze je gebrek aan frisheid en concentratie voor een groot stuk toe aan die verplaatsingen met wellicht bijhorend feestje achteraf.

“Daar ben ik niet zo zeker van. Ik was bovendien telkens op tijd op de club. Maar we hebben nu wel beslist dat ik na interlands zal slapen in Slovenië en pas later terug zal komen. Op die manier één training bij Gent moeten missen, is misschien wel beter dan inderhaast om zes uur ’s ochtends in Ljubljana nog een vlucht te moeten nemen.

Je scoort als centrale verdediger vaak op stilstaande fasen: het moet je plezieren dat daar dit jaar vaak op getraind wordt.

“Zeker. Het belangrijkste blijft goals verhinderen, maar ik zal er nog minstens vijf maken.”

Wat heeft AA Gent nodig om constant te blijven presteren dit seizoen?

“Het is overal ter wereld moeilijk om altijd top te blijven. We moeten hard zijn voor onszelf. We moeten blijven werken op onze sterkte: aanvallen en hoog pressen. Onze aanval is ons sterkste punt. We hebben kwaliteit.”

Blijkbaar hadden jullie ook Nederlandse les nodig, want die krijgen jullie voortaan. Maar dat het minder presteren van de verdediging daaraan werd toegeschreven, was toch om te lachen?

“Dat was niet het probleem, dat was vooral in de media zo. Je zal er niet beter van voetballen. In andere landen is het normaal dat je taallessen krijgt, dus waarom zouden we het in Gent niet doen? Voor sommigen is het moeilijk, maar van een beetje extra kennis is nog niemand slechter geworden.”

Je hebt vroeger twee jaar lessen Latijns-Amerikaans dansen gevolgd.. Dat swingende valt moeilijk te rijmen met je fysieke manier van verdedigen.

“( Lacht) Een mens probeert veel in zijn leven, maar laat ons zeggen dat het de goede keuze was om voor voetbal te gaan.”

raoul de groote

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content