De arabesken die hij met zijn voeten op het veld tekent, monden steeds meer uit in gevaar. Met vier assists en evenveel doelpunten is Yassine El Ghanassy de aanjager van de Gentse aanval. De vier verdedigers tegen wie hij scoorde over de Belg met Marokkaanse flair.

Y assine El Ghanassy staat – een matte prestatie op Standard ten spijt – in de schijnwerpers bij AA Gent, als maker van doelpunten, leverancier van assists en onderwerp van een controverse tussen Francky Dury en Hein Vanhaezebrouck – worden er nu te veel overtredingen op hem gemaakt of niet?

Hassan El Mouataz van Lokeren – tegen wie El Ghanassy een assist gaf – omschreef zijn kracht poëtisch als: “Je ziet Marokko in zijn bewegingen.” Hoe zien de vier verdedigers tegen wie hij scoorde Yassine El Ghanassy?

Charleroi-AA Gent (1-3)

Naïm Aarab: “Wat hem moeilijk te verdedigen maakt, is zijn onvoorspelbaarheid. Zijn lichaam is flexibel, waardoor hij gemakkelijk naar links en rechts overhelt. Je moet je als verdediger op de bal concentreren, maar hij kan je toch op het verkeerde been zetten, door naar rechts te buigen en naar links te gaan. Of omgekeerd. Je kan hem ook moeilijk naar zijn mindere linker dwingen. Uit stilstand kan hij bij wijze van spreken met 100 kilometer per uur vertrekken. Een beetje à la Carcela, die is op korte afstand ook heel snel. Hij werkt hard, denk ik. Want hij is heel stabiel op zijn benen geworden, vind ik. Een van de manieren om hem te destabiliseren is kleine foutjes maken en daar ligt de vooruitgang die hij volgens mij nog kan boeken: als hij mentaal sterker wordt en die kleine zaken van zich af kan laten glijden. Maar je moet als verdediger altijd rekening houden met een rode kaart: hij kan zo irriteren met zijn dribbels, dat er zijn die zich niet kunnen houden en door het rode licht willen rijden. ( lacht)

“Ik ken hem van bij de beloften en daar is hij een beetje de mascotte van de ploeg, notre petit protégé omdat hij op het veld een surplus brengt en daarnaast is hij chouette. Iedereen heeft hem graag. Aan tafel voerde hij altijd het woord, want hij heeft altijd een mening klaar. En altijd grappig.” ( lachje)

AA Gent-Zulte Waregem (5-3)

Stijn Minne: “Als hij met de bal op je af komt, is hij moeilijk af te stoppen, dan móét je bijna een fout maken. Dat er veel fouten op hem worden gemaakt, vind ik logisch: het is iemand die veel met de bal aan de voet loopt, dribbelt en daardoor het contact zoekt. Dan worden er meer fouten gemaakt dan wanneer je de bal in een of twee tijden speelt. Je mag hem vooral niet laten afhaken en niet laten draaien. Dus je moet er kort op zitten. Maar als je er met drie man naartoe gaat en hij krijgt de bal niet, dan loopt er iemand anders vrij. De schijnbeweging is een van zijn troeven, maar hij kapt ook vlot en heeft een enorme versnelling met de bal aan de voet en explosieve bewegingen. Vroeger bleef hij dribbelen, maar je ziet dat hij beter het overzicht begint te bewaren en de bal gemakkelijker afgeeft of een een-twee opzet.”

Club Brugge-AA Gent (3-2)

Marcos Camozzato: “Veel spitsen zijn sterk met de bal aan de voet of hebben snelheid in de vrije ruimte, maar El Ghanassy heeft beide: hij is snel mét de bal. Behalve zijn snelheid en zijn dribbels heeft hij ook een goed positiespel. Ik herinner mij twee, drie fasen waarin hij tegen mij heel goed anticipeerde. Zijn timing is wat dat betreft goed. Het doelpunt dat hij zo scoorde, was een fase aan de andere kant. Ik zag de bal en ik dacht dat onze verdediging hem had, dus ik keek niet naar de bal en hij kwam voor mij. Terwijl verdedigen tegen hem eigenlijk moet zijn: kijken naar zijn bewegingen. En als er een voorzet komt, is het kijken naar hem én de bal, want hij anticipeert goed. Heel onze verdediging stond goed, maar als er een center van de andere kant komt, loopt hij diagonaal naar de zestien meter. En dan word je als verdediger gedwongen te kiezen: anticipeer je op de bal of ga je naar de tweede paal? Zo herinner ik mij uit die wedstrijd nog een fase waarin hij in de zestien meter kwam. De sterkte van de ploeg waarin hij speelt, is ook dat de centers altijd snel komen. El Ghanassy is niet groot, maar snel, dus hij heeft baat bij strakke voorzetten. Als hij je gepasseerd is, kan je nog altijd een overtreding maken, maar hij is licht, dus dat is in dat geval altijd een nadeel voor verdedigers. Dus dan maak je, als hij met de bal aan de voet op je af komt sneller een overtreding op het middenveld dan in de zestien meter. Uit bijna alle contacten met een sterke spits haal je als verdediger voordeel, maar omdat El Ghanassy niet zo groot en sterk is, krijg je al snel veel fouten tegen. Dat betekent niet noodzakelijk dat verdedigers kwaadwillig zijn, maar eerder dat hij zo licht is. In negentig procent van de duels kan je als verdediger je voordeel halen door normaal te verdedigen of met een overtreding, maar tegen El Ghanassy weet je dat hij geen negentig procent van de een-tegen-eensituaties gaat verliezen, want hij valt dan bijna altijd en in vijftig procent van de gevallen fluit de scheidsrechter een fout. ( lacht) Maar hij is nog jong, met de ervaring zal hij vooruitgang boeken en in de duels beter overeind blijven.”

Kortrijk-AA Gent (2-0)

Karim Belhocine: ” ElimaneCoulibaly, StijnDe Smet, ZlatanLjubijankic … Er staan veel goede en technische spelers in de aanval van Gent. Zijn eigen sterkte is ook: de sterkte van de ploeg waarin hij speelt. Ze kunnen spelers vervangen door gelijkwaardige spelers en die zijn ook gevaarlijk. RandallAzofeifa kan ook het verschil maken. Ik bedoel: je kan als tegenstander niet alleen maar El Ghanassy volgen in een wedstrijd. Hij heeft tegen mij gescoord op snelheid. Dan is hij niet gemakkelijk af te stoppen: gelanceerd met de bal én met zijn gezicht naar doel. Soms ben je dan te laat. Je kan eigenlijk maar beter zorgen dat hij niet in balbezit komt.”

door raoul de groote

“Zijn sterkte is ook de sterkte van de ploeg waarin hij speelt.” Karim Belhocine

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content