Matthew Hoppe – Club: Schalke 04

© BELGAIMAGE

De 19-jarige Amerikaanse aanvaller was met drie goals verantwoordelijk voor de broodnodige 4-0-zege tegen TSG 1899 Hoffenheim.

Een zege. Exact 359 dagen moesten de Königsblauen erop wachten. Daarmee kwam een einde aan een reeks van dertig wedstrijden zonder overwinning. De Zwitser Christian Gross (66), aangesteld als nieuwe coach op 27 december, had dus amper twee wedstrijden nodig om te winnen. Hoogstnoodzakelijk, gezien de ploeg uit Gelsenkirchen nu na vijftien speeldagen niet langer hekkensluiter is en 1. FSV Mainz 05 achter zich laat.

Omdat Schalke 04 met amper acht gemaakte doelpunten over de zwakste aanval van de Bundesliga beschikte, werd door de technische staf beslist om het geweer van schouder te veranderen. Voorin werd Mark Uth (2 goals in 10 duels voor de komst van Hoffenheim) gekoppeld aan de amper 19-jarige Amerikaan Matthew Hoppe, ook al omdat Gonçalo Paciencia geblesseerd was. Daardoor moest Benito Raman tot de 68e minuut wachten om in te vallen. Hoppe, die op 28 november debuteerde onder Manuel Baum bij de 4-1-afgang op Gladbach, begon nu voor de derde keer in de basis. De tiener ontpopte zich tot superheld in de 4-4-2-veldbezetting. Vooral de samenwerking met Amine Harit (23) verliep vlekkeloos, want de onvoorspelbare Marokkaanse international was vanaf zijn linkerflank goed voor drie assists en zorgde zelf voor de vierde treffer.

De samenwerking tussen Harit en Hoppe verliep vlekkeloos.

Hoppe trok alle aandacht naar zich toe. De jonge centrumspits, die in juli 2019 transfervrij overkwam van de Barca Academy in Casa Grande (Arizona), werd met zijn hattrick de op twee na jongste speler in de geschiedenis van het Duitse voetbal, na Erling Haaland en Walter Bechtold, die dat flikte. Hij is ook de eerste Amerikaan in de Bundesliga die een drieklapper maakt en bij Schalke 04 is hij de jongste hattrickmaker ooit.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content