Jongeren nú al goed genoeg?’ was vorig jaar de titel boven de voorbeschouwende analyse van Zulte Waregem, dat Kylian Hazard en vele andere Jonathan Bentekes had aangeworven. Het antwoord, zo bleek later: neen, ook omdat Essevee sterkhouders als De fauw, Conte, Hazard en Kums had verloren en de transfers van de meer ervaren spelers flopten. En dus veranderde sportief manager/coach Dury het geweer van schouder: meer gevestigde waarden, leiders en winnaars, met de teruggekeerde Leye als exponent. Hij moet Zulte Waregem opnieuw naar play-off 1 gidsen.

VERDEDIGING

Sinds jaar en dag vaste doelman, en dat zal ook dit seizoen (allicht) niet veranderen: Bossut. Na een ervaring op de Wereldbeker op zijn bijna dertigste tot volle wasdom gekomen, al laat hij zich wel nog af en toe op een kostelijke fout betrappen. Na het vertrek van Bruzzese (Club Brugge) wilde Dury geen risico nemen om de nog onervaren Bostyn (21) tweede keeper te maken, en dus kwam Steppe. De ex-doelman van Heerenveen moet Bossut scherp houden.

Die zal een flink vernieuwde verdediging voor zich krijgen. Verboom blijft na een sterk seizoen wel vaste waarde op links, met Ekangamene als back-up. Oudgedienden Colpaert (afgeserveerd en naar Antwerp) en D’Haene (pas eind augustus wedstrijdfit) worden vervangen door de oersterke, maar wel vrij trage Sami (meer dan honderd matchen in de Ligue 1) en Baudry. Al zal die felle concurrentie krijgen van de naar verluidt veelbelovende Diallo, wanneer de huurling van AS Monaco terugkeert van het EK U19. Op de rechtsachter leek D’Ulivo, overgenomen van Waasland-Beveren, zeker van zijn plaats, maar die is enkele weken out met een knieblessure. De jonge Essikal zal hem allicht tijdelijk vervangen, wegens beter in balbezit dan de andere alternatieven Mendy en Baudry.

MIDDENVELD

Dé pijnpunten vorig seizoen: de balrecuperatie en het onvermogen om het spel/tempo te maken op de helft van de tegenstander. Niet onlogisch, gezien het vertrek van Hazard en Kums. Bovendien viel Jørgensen tegen. De Deen slaagde er als ‘zes’ nooit in te infiltreren zoals hij dat bij AA Gent en af en toe bij Club Brugge wel toonde. Met de meer controlerende en duelkrachtige Lepoint in zijn rug zou hij zich op de achtpositie aanvallend meer moeten kunnen uitleven. Jørgensen krijgt voor zich De Ridder, de huurling van Kopenhagen die vlot en snel combineert op de korte ruimte en de laatste jaren evolueerde van spits naar een ‘9,5’.

Aan de zijkanten kiest Dury uit drie spelers: Kaya, Buyl en Cordaro. Kaya, ook inzetbaar op de 10-positie, is balvast, speelt goed tussen de linies en moet de man van de stilstaande fasen worden. Buyl, gehaald bij Cercle, heeft lef, kan zowel op links als op rechts een actie en een goal maken. Hij zou de ervaren Cordaro weleens op de bank kunnen houden. Jongeren Essikal en Brebels (overgekomen vanuit de beloften) en Aneke zullen moeten wachten op een kans. Zeker laatstgenoemde, sterk bezig in de voorbereiding, zal die ongetwijfeld krijgen als concurrent voor Lepoint en/of Jørgensen.

AANVAL

Met amper vijf goals waren Sylla en (middenvelder) Troisi vorig seizoen topschutter. Veelzeggend. Bovendien miste Dury door de blessure en het vertrek van Sylla présence en balvastheid in de zestien. Dat, boven op het gebrek aan leiderschap, wordt opgelost door de terugkeer van Leye. De nieuwe aanvoerder (in plaats van D’Haene) toonde zich erg gretig in de voorbereiding en scoorde opvallend vlot. Hij moet de totempaal worden waar dit Zulte Waregem rond zal draaien. Alternatief is Gimbert, maar van de Fransman, nieuw sinds de winterstop, is Dury niet echt wild. Dus zoekt de coach nog een polyvalente aanvaller met snelheid, want dat heeft noch Leye (op zijn 32e), noch Gimbert. De jonge Benteke wordt allicht uitgeleend.

CONCLUSIE

Dury kreeg wat hij wilde: een zogoed als voltallige kern in de (vlot verlopen) voorbereiding, en met Sami, Lepoint, De Ridder en Leye meer ervaring, leiderschap, duelkracht en voetballend vermogen in alle linies. Als Diallo inderdaad de hoge verwachtingen inlost, Lepoint (een half seizoen niet gespeeld bij Charlton) en Jørgensen hun niveau van weleer terugvinden, en De Ridder en Leye een complementair, aanvallend duo worden, dan is de linkerkolom (wellicht) en play-off 1 (heel misschien) haalbaar. ?

DOOR JONAS CRETEUR

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content