Geen Mbo Mpenza woensdag op Standard, voor de derde keer in de jongste vijf wedstrijden moest de spits van Anderlecht forfait geven omwille van een blessure. Zijn achillespeesletsel hield hem ook weg van de nationale ploeg, waar hij normaliter in aanmerking kwam voor het aanvoerderschap, want de oudste van de twee broers telde het grootste aantal caps. Wat scheelt er met Mbo, die geen hoog vormpeil liet noteren dit seizoen ? Moet de spits stilaan in het rijtje van mislukte aankopen gaan staan ? Neen, zegt zijn ex-mentor en trainer Georges Leekens. “Mbo is geen miskoop. Ik kan moeilijk in zijn naam spreken, maar toch wel wat nuances aanbrengen. Eén : individuele prestaties kan je nooit losmaken van de collectieve. Mbo scoorde vlot in de voorbereiding en leek heel even de redder van het vaderland. Ik vond hem ook goed bij de start van het seizoen, maar toen viel het spel van Anderlecht langzaam in elkaar en zakte hij mee weg. Dat hij vaak van positie wisselde, mag geen excuus zijn. Mbo heeft bij mij ook op diverse plaatsen gespeeld, in de spits, net achter een spits, vanaf rechts. Overal trekt hij zijn plan. Maar als de ploeg niet draait, wordt het voor het individu moeilijk. Een tweede probleem waren zijn blessures : eerst de hand, maar dat was misschien minder erg, daarna een delicater achillespeesletsel. Ik denk niet dat Mbo echt al volledig fit zijn kansen heeft kunnen verdedigen. Bij mij heeft hij ook van die periodes gekend, heeft hij ook gespeeld nadat hij weinig of niet kon trainen, maar dat waren blessures die niet erger konden worden.

“Een derde punt is het verwachtingspatroon. Dat ligt hoog bij Anderlecht en daar moet hij mee leren omgaan. Mbo zal nooit een man worden die er dertig voorbij de keeper jaagt. Hij is, net als Aruna misschien, eerder een man van de voorbereiding. Mbo is collectief ingesteld en in een ploeg als Anderlecht is dat misschien niet altijd aangewezen. Bij mij speelde het middenveld in functie van de aanvallers, dat zou Mbo bij Anderlecht ook moeten trachten af te dwingen. Ik vind hem soms te diep terugvallen en niet brutaal genoeg. En daarmee bedoel ik niet brutaliteit naast het veld, in de media, maar op het veld, sportief brutaler ballen opeisen. Mbo is misschien te braaf. Dat is wat kritiek aan zijn adres, maar ik ken hem goed, ik mag die geven. Ik zou niet willen dat hij het slachtoffer wordt van zijn collectief denken.” (PTK)

PTK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content