Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Vrijdag belandt het dossier van de competitiehervoming op de tafel van de raad van bestuur van de Profliga. Om de violen op elkaar af te stemmen werd er vorige week donderdag al in het stadion van KV Mechelen vergaderd door de elf ‘kleintjes’. De aanhalingstekens staan er omdat een paar vertegenwoordigers van die ploegen vinden dat ze zowel qua toeschouwersaantallen als qua trofeeën even groot zijn als één ploeg die zich tot de ‘groten’ rekent, met name AA Gent.

De elf (naast gast KV Mechelen ook Lokeren, Lierse, Cercle Brugge, Zulte Waregem, KV Kortrijk, Germinal Beerschot, STVV, Westerlo, Eupen en Charleroi) hadden op hun vergadering ook Standard uitgenodigd, maar de Rouches gingen daar niet op in, omdat ze graag een onafhankelijke geest bewaarden. Standard bevestigde desgevraagd wel dat het zich schaart achter hun vraag om terug te keren naar een competitie met achttien. Uit informele contacten op wedstrijddagen blijkt dat ook te gelden voor Club Brugge. De elf zetten hun verlangen op papier, tekenden een intentieverklaring én beslisten dat ze overmorgen/vrijdag de eis om terug te keren naar achttien ter stemming willen voorleggen. Ze hebben een tweederdemeerderheid en kunnen dat punt van het reglement dus wijzigen.

Hoe reageren de ‘groten’? Dirk Degraen (RC Genk): “Daar ga ik geen commentaar op geven. Wij wachten de vergadering af.” Ivan De Witte (AA Gent) zit als voorzitter van de liga in een lastig parket. Aan de ene kant is zijn club gewonnen voor het behoud van het huidige systeem en informeel blijkt uit zijn contacten met de televisiezenders ook hun wens om dat te behouden. Anderzijds moet hij als voorzitter de wens van de meerderheid respecteren.

Zijn we daarmee af van play-offs? Dat is een brug te ver. De Witte: “De discussie van nu is er eentje tussen een wens om terug te keren naar achttien – een wens die is ingegeven door een verlangen naar een grotere bescherming tegen degradatie – en eentje die pleit voor het behoud van zestien – een verzuchting die is ingegeven door een verlangen naar meer topwedstrijden in een kleinere competitie. Play-offs of niet is een discussie die daarna volgt.”

In principe kan dat. STVV-voorzitter RolandDuchâtelet: “Ons gaat het om een reguliere competitie met achttien. Daarna is, zoals in de politiek, elk amendement mogelijk. Willen de topclubs nog play-offs aan die reguliere competitie breien, dan is dat hun zaak.”

PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content