Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Blessureleed teistert kampioen Man. United.

De FA Community Shield, zo heet dezer dagen de Engelse Supercup. Een replay van de finale van de FA Cup wordt het, een duel tussen kampioen Manchester United en bekerwinnaar Chelsea als uitdager. Voor José Mourinho ligt alle titeldruk bij Liverpool, dat 60 miljoen euro spendeerde aan nieuwe spelers in de jacht op een eerste titel in zeventien jaar. Maar ook bij Manchester United, dat zijn ploeg in de breedte versterkte, terwijl het alle sterren behield.

Ook Gabriel Heinze blijft dus. Liverpool trok de voorbije weken hard aan de mouw van de polyvalente verdediger, was zelfs bereid om de 10 miljoen euro af te dokken die de vrijheid van de Argentijn garandeerde. Dat stond in een brief die United aan de managers van Heinze bezorgde. Maar de kampioen houdt het been stijf : Heinze mag niet weg.

Blessures zorgen wel voor enige onrust. De Zuid-Koreaan Ji-SungPark onderging een knieoperatie en is out tot januari, terwijl vorige week ook Paul Scholes tijdens een wedstrijd in Seoel – de Mancunians bereidden het seizoen in Azië voor – aan de knie geblesseerd raakte. De 32-jarige middenvelder mist de start van het seizoen. Maar langer dan drie weken tot een maand zal hij niet out zijn. Ook invallersdoelman Ben Foster is out met een knieletsel, zodat Edwin van der Sar, 36 inmiddels, zeker als titularis begint, ook al geeft de Nederlander toe dat het beste eraf is. Zijn contract loopt nog één seizoen, maar Van der Sar denkt aan stoppen.

Alles behouden en in de breedte versterkt. Owen Hargreaves (ex-Bayern München) komt het middenveld kracht en ervaring geven. De Portugees Nani, die werd overgenomen van Sporting Clube de Portugal, zal straks ongetwijfeld in de spits vernieling zaaien met zijn raids, al bleek op het EK voor beloften dat hij nog geen CristianoRonaldo is, terwijl de Braziliaan Oliveira Anderson (FC Porto) ook een versterking in de breedte kan zijn. Bovendien is er nog een spits op komst, de Argentijn Carlos Tévez stapt over van West Ham, als het geharrewar rond zijn eigendomsrechten is uitgeklaard. Ironie van het verhaal : het was een goal van Tévez tegen Manchester United die de Hammers vorig seizoen zekerheid gaf over het behoud.

Freddie Ljungberg (30 en al sinds 1998 bij Arsenal) gaat voor West Ham voetballen. De Zweed mocht blijven, maar vindt dat er met het vertrek van Thierry Henry een einde komt aan een tijdperk bij Arsenal. West Ham deed bij Newcastle ook een bod op Kieron Dyer, die er wil vertrekken.

Claude Davis (28) mag tekenen voor Derby County. De verdediger van Sheffield United heeft als Jamaicaan een werkvergunning nodig, maar speelde de voorbije twee jaar te weinig interlands om die te krijgen. Hij krijgt nu dispensatie.

Steve Finnan (31) verlengde zijn contract bij Liverpool met drie jaar. De rechterverdediger kwam in 2003 van Fulham. De Reds onthulden vorige week ook de hertekende plannen van het nieuwe stadion. Het zal 60.000 plaatsen tellen maar makkelijk uitbreidbaar zijn tot 75.000, moet klaar zijn in 2010, gebouwd worden in Stanley Park én onderdeel zijn van een project dat de club 450 miljoen euro kost.

Nieuwe bazen, nieuwe wetten, maar of Sven-Göran Eriksson daar gelukkig mee zal zijn. Emile Mpenza begroet deze week op training drie Thaise internationals, twee verdedigers en een spits. Op proef dankzij de tussenkomst van eigenaar ThaksinShinawatra. Martin Petrov (28) verliet voor 6,5 miljoen euro Atlético Madrid en tekende voor drie seizoenen.

Luke Young (28), de international van het gedegradeerde Charlton, verhuist naar Middlesbrough.

Newcastle heeft een nieuwe voorzitter : Chris Mort volgt Freddie Shepherd op. Die werd uitgekocht door de nieuwe eigenaar Mike Ashley. Shepherd was 15 jaar preses.

Josip Skoko (31) heeft zijn werkvergunning ook beet. De ex-middenvelder van RC Genk verlengde zijn contract bij Wigan.

Sammy Lee, de manager van Bolton, liet een beetje verrassend weten dat NicolasAnelka te koop is. De Franse spits mag alleen vertrekken naar een ploeg die Champions League speelt. Anelka is 29 en maakte vorig seizoen elf goals. Christian Wilhelmsson (27) wordt gehuurd van FC Nantes.

Roque Santa Cruz (25, Bayern München) kreeg een vierjarig contract bij Blackburn Rovers, dat 5 miljoen euro neertelde voor de spits.

PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content