Megalomaan

Vorige donderdag werden de festiviteiten rond het 125-jarig bestaan van de voetbalbond in 2020 aangekondigd. Veel feestelijks viel er niet te vernemen. Geen galawedstrijd van de Rode Duivels tegen één van de grote voetballanden, geen colloquium over de toekomst van onze belangrijkste sport. Zelfs de tv-uitzending rond het jubileum wordt slechts een onderdeel van het Gala van de Gouden Schoen. Wat betekent dat de Waalse voetballiefhebbers niets te zien krijgen.

Nee, wat we in Tubeke opgedist kregen deed eerder aan een presentatie van een bouwpromotor denken. CEO Peter Bossaerts herhaalde nog eens dat er straks een nieuw nationaal stadion in Brussel komt. Een boude bewering op een moment dat de politieke partijen er niet in slagen een federale regering op de been te krijgen en er over beschikbare budgetten nog geen gebenedijd woord gezegd is.

In 2021 komt er in Tubeke wel een nieuw bondsgebouw, dat er ronduit futuristisch uitziet. In eigen huis valt echter vaker het adjectief megalomaan. Het nieuwe gebouw kan er alleen komen door de verkoop van de provinciale bondsgebouwen en de grond van het Glazen Huis, maar wat dat laatste betreft lijkt de stad Brussel minder happig dan verwacht.

Een deel van het personeel staat alvast niet te drummen om elke dag in de file naar Tubeke te staan. Elektrische fietsen in het station van Halle zouden dat moeten vermijden, maar een aantal mensen zijn van plan een andere werkgever te zoeken. Bovendien verhuist Voetbal Vlaanderen (het Vlaamse amateurvoetbal) niet mee. Tubeke ligt net over de taalgrens en decretaal is het onmogelijk daar gehuisvest te zijn. Voetbal Vlaanderen vindt straks onderdak in de Vlaamse rand, om te vermijden dat het zijn subsidies verliest en de dagelijkse betrokkenheid met het voetbalgebeuren in Vlaanderen te bewaren.

Het nieuwe directieteam gelooft echter dat de werknemers het gras moeten kunnen ruiken. Waar dat goed voor is, is onduidelijk. De personeelsleden die rechtstreeks met voetbal bezig zijn, zitten al in Tubeke en de administratie kan alleen afgeleid worden door ballen die over de oefenvelden rollen. Bovendien heb je vanuit het huidige bondsgebouw zicht op het Koning Boudewijnstadion en straks (?) dus ook op het nieuwe nationaal stadion.

Voorlopig lijkt er nog weinig veranderd onder het nieuwe beleid. Bossaerts verwees naar bondsprocureur Wagner, maar die maakte nog niet echt een goede beurt bij het grote publiek. Ook de arbitrage werd aangehaald, maar behalve veel hogere kosten heeft de komst van de Engelsman David Elleray weinig impact gehad. Logisch, want om de scheidsrechters te verbeteren moet je wekelijks in onze stadions zitten en de refs dagelijks bijstaan.

Onder het mom van onafhankelijkheid dweept de bondstop echter met buitenlanders. Laat ons hopen dat de aan te werven technisch directeur ook geen buitenlander wordt, terwijl namen als die van Bob Browaeys en Ariël Jacobs voor de hand liggen.

Waar helemaal niet aan gerefereerd werd om het 125-jarig bestaan luister bij te zetten, was een Europese titel van de Rode Duivels. Honderd jaar nadat ze olympisch kampioen werden, de enige grote titel uit de geschiedenis.

Het is doodjammer dat de jongens van Roberto Martínez niet twee keer in eigen land kunnen aantreden op Euro 2020, maar een sportief nadeel – zoals in Tubeke beweerd werd – is het natuurlijk niet. De Rode Duivels mogen geen enkel probleem hebben om zich waar dan ook te plaatsen voor de knock-outfase als je weet dat zelfs vier van de zes nummers drie van elke poule doorgaan.

Zaterdag zullen we eindelijk meer weten over de ambities die de Rode Duivels op Euro 2020 mogen koesteren. Rusland is geen topvoetballand, maar wel de eerste ernstige test sinds de kleine finale op het WK 2018. Vooral omdat de groepswinst en een beschermde status op het spel staat.

In Sint-Petersburg zal door het ontbreken van een aantal titularissen moeten blijken of een gooi naar de Europese titel realistisch is. Vooral de defensie moet de bondscoach ernstige zorgen baren. Kan hij nog op Vincent Kompany rekenen? Waar staat Thomas Vermaelen na een seizoen in een B-competitie? En wat met Toby Alderweireld en Jan Vertonghen, die bij de Spurs niet meer zeker zijn van hun plaats en door de Britse pers afgeschreven werden?

Voetbal ontbreekt bij de festiviteiten rond 125-jarig bestaan KBVB.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content