Donderdag 12/6

Die eieren vergaren wil, moet zich ’t kakelen der kippen getroosten, zeggen wij altijd. Enfin, ‘altijd’ is wat overdreven, wij zeggen dat soms, dat wie eieren vergaren wil zich ’t kakelen der kippen moet getroosten. Nu al twee keer bijvoorbeeld, in een toch korte spanne tijds. De oude zegswijze kwam ons voor de geest bij het lezen in VM van een uitspraak van Georges Leekens : “Morgen vertrek ik op scouting naar Namibië-Tsjaad.”

Uw geliefde blad staat ermee vol. Met uitspraken waar de immer gehaaste lezer onnadenkend overheen raast, terwijl hij er beter een wijl bij halt zou houden. “Morgen vertrek ik op scouting naar Namibië-Tsjaad.” Wie kan zich dát voorstellen ? Wat weten we van Namibië ? Veel zand, en de hoofdstad is Windhoek. Zou daar het stadion zijn ? Pas op, zoveel weten wij wel : Namibië is geen achterlijk land. Fantastische natuur, en in tegenstelling tot wat men mogelijk denkt piekfijn georganiseerd.

Dat is, wij aarzelen het openlijk toe te geven, dankzij de Duitsers die de boel anderhalve eeuw geleden gekoloniseerd hebben en er, ondanks de jarenlange annexatie door Zuid-Afrika en de Engelsen, nu nog heel wat lakens uitdelen. En men mag over de Duitsers veel zeggen, een voorrecht waarvan vooral ná de bevrijding door velen gebruik is gemaakt, maar niet dat een Teutoon niet kan organiseren. In Namibië is dat als volgt geregeld : vijfennegentig procent van de landerijen en de mijnen zijn privé-bezit van dikke blanken met sproeten en een Duits accent, op de andere vijf procent wonen alle zwarten proper en verzorgd in vreugde en vrede samen en zingen ’s avonds vrolijke liederen. Spreek niet over apartheid, want een Namibiër zal zich beledigd voelen.

Nu voor de Trofee René Vandereycken : kent u een Namibische voetballer ? Frankie Fredericks ja, maar dat is een atleet. Zo een typische figuur uit een verloren land, die altijd tweede eindigt in de finale van de honderd en de tweehonderd meter. Telkens achter een gedrogeerde Amerikaan of een lijp gespoten Canadees. Maar een echte voetballer ? Georges Leekens kent er nu minstens elf.

Wij zijn benieuwd of hij ook de terugmatch Tsjaad-Namibië zal gaan bijwonen. Want daarvan weten we helemaal niets. Wie van u kan op de blinde kaart Tsjaad aanwijzen ? Noem drie buurlanden van Tsjaad. Wat is de hoofdstad ? Hoe heet de president ? Loopt er een belangrijke stroom van het type Nijl of Zambesi doorheen ? Was het vroeger een kolonie van de Fransen of van de Engelsen ? Hoe meer vragen een mens stelt, des te minder antwoorden hij kan bedenken. Tenzij men natuurlijk bondstrainer van Algerije is.

Een kleine gok : Georges Leekens begint aan het volgende seizoen niet alleen als technisch directeur maar ook als coach van Moeskroen. Het moet niet altijd een bond zijn die hem bij l’Excel weghaalt, het mag ook eens omgekeerd. Zou zijn boek over teambuilding al in het Arabisch op de markt zijn ?

Vrijdag 13/6

Volgens Çois Colin hebben onze bondsleiders in hun jeugd te veel gekopt. Maar nu gaan we eens controleren zie, wat er over Namibië en Tsjaad te lezen staat in zijn ‘Grote Voetbalencyclopedie’, een turf van meer dan zeshonderd bladzijden kleine druk. Blader, blader, blader…. Over Namibië : niets. En over Tsjaad : ook niets. Ja, zo kunnen wij ook een grote voetbalencyclopedie uitbrengen.

Dat boek dateert van 2001, en wij hebben er in Knack al minstens driehonderd pagina’s letterlijk uit overgeschreven. Waarna tal van collega’s en lezers ons kwamen loven omwille van onze grote kennis van de voetbalgeschiedenis. Wie het niet ernstig meent met dit vak heeft een gemakkelijk leven. Maar wil u geloven dat wij pas nu voor het eerst hebben opgemerkt dat de voetbalencyclopedie officieel eigenlijk ‘De Grote Voetbalencyclopedie van Het Nieuwsblad’ heet ?

Wij hebben ze al duizend keer van de plank geplukt, maar dat ‘van Het Nieuwsblad’ hadden wij nog nooit zien staan. Het prijkt nochtans in koeien van letters op de omslag. Beste voorzitter (van de VVÇC), haal uw boek onmiddellijk uit de handel, voeg er een hoofdstuk over Namibië en een over Tsjaad aan toe, en breng het opnieuw uit onder de titel : ‘De Grote Voetbalencyclopedie van De Standaard’. De mensen zullen het verschil vlug merken. Dan wordt uw encyclopedie eindelijk een echt standaardwerk.

door Koen Meulenaere

‘Men mag over de Duitsers veel zeggen.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content