Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Na 0-1 in Andorra won België nu ook met 0-1 in Estland.

Dus werd de dubbele opdracht waarvoor ze stonden perfect afgewerkt. Onthouden we vooral dat er in Estland na die vroege voorsprong, die voor heel veel vertrouwen zorgde, een dik halfuur uitstekend gevoetbald werd : hoge balcirculatie, weinig lopen met de bal, bal in de ploeg houden, op de gepaste momenten diep spelen, de flanken benutten en ook uit standaardsituaties vrij gevaarlijk voor doel opduiken. Een ploeg met de klasse van Real Madrid zou die Esten in dat eerste halfuur met een goal of drie afgemaakt hebben. Dat is dus niet gebeurd, maar een doelpunt maken, blijft dan ook nog altijd het moeilijkste, hé.

Is dit het nieuwe België ?

Ik denk dat er van deze ploeg een zes-, zevental spelers bijna honderd procent zekerheid heeft te spelen als ze in vorm zijn. Aimé Anthuenis denkt dan terecht aan De Vlieger, aan Simons en Valgaeren – al kan een goeie De Boeck met zijn ervaring en zijn vermogen om leiding te geven ook perfect ingepast worden – aan Baseggio en Vanderhaeghe. En dan denk ik ook aan Wesley Sonck en toch ook voor tachtig procent aan Thomas Buffel. Wat mij geweldig opvalt, is : hoe frêle hij eruit ziet, maar hoe sterk hij wordt met de bal aan de voet; hoe dominant hij kan spelen door die ballen naar zich te zuigen, ze blind aan te nemen en zelfs de moeilijkste onmiddellijk speelbaar te maken; hoe fabelachtig zijn techniek naar Belgische normen wel is.

Vergeet je Bart Goor niet ?

Ja, omdat dat een punt is waar ik van mening verschil met Aimé Anthuenis. Hij refereerde aan zijn sterke linkerkant en de nog steeds uitstekende wisselwerking tussen Dheedene en Goor, maar ik vond die linkerkant misschien wel de minste zone. Voor mij is Dheedene geen certitude. Die kon het eerste halfuur niet brengen wat de andere tien konden brengen, namelijk die rust en die overtuiging van : hier kan het – en het voetballend vermogen dat je daaruit kon uithalen. Goor speelde één van de minst goede interlands die ik van hem zag. De Bart Goor van rond Euro 2000, die toen nagenoeg voor alle doelpunten zorgde, hebben we al een hele tijd niet meer gezien. Ik weet niet of het een opdracht was, maar ik vond dat hij heel veel wegliep van zijn linkerflank, dat hij in zones ging lopen waar hij niet meteen nodig was. Hij stak zelfs helemaal tot aan de rechterkant over, waardoor de linkerkant helemaal braak lag. Als het de bedoeling was om daarvan te profiteren, dan is dat hoogstens één keer gebeurd.

Waren Andorra en Estland ook een beetje de ontdekking van Olivier De Cock en Peter Van Houdt ?

De Cock is goed. Voor mij ligt hij in de balans met Jacky Peeters. Peter Van Houdt vond ik zeker in de tweede helft heel sterk spelen. Voor de rust zoekend, maar altijd hard werkend. Na de rust maakte hij op rechts de acties die ik op links van Goor verwacht had. Als Mbo Mpenza beschikbaar is en in vorm, is hij er de eerste keuze, maar Van Houdt is zeker een valabel alternatief.

In de Belgische competitie won KV Mechelen warempel met 5-1 van Lommel.

Ik vind het fantastisch voor die spelersgroep die, denk ik, in eerste klasse de meest op de proef gestelde mensen zijn. Die gasten zijn ondertussen aan het punt gekomen dat ze in hun familie of waar dan ook financiële steun moeten gaan vragen – als ze het al niet gepasseerd zijn. Je moet jezelf maar eens voorstellen hoe je zou moeten krabben om overeind te blijven als je werkgever je een paar maanden niet zou betalen.

Trond Sollied zette Andrés Mendoza om disciplinaire redenen drie weken op non-actief. Is Club Brugge daardoor verzwakt ?

Praten we over de Mendoza van het doelpunt in de tweede helft tegen Moeskroen, die iedereen wel in zijn ploeg zou willen ? Of praten we over de Mendoza van de hele eerste helft tegen Moeskroen, die zelfs niet eens op de bank geraakt. Mendoza opstellen, is altijd een gok : je moet hopen dat er op een gegeven moment iets uit de kast rolt. Maar feit is wel dat hij en Rune Lange de meest productieve spelers van de ploeg zijn en dat Club Brugge ze momenteel allebei moeten missen.

Het gaat niet zo goed met AA Gent.

Wat dat betreft heb ik vorige week in jullie blad een uitstekend stukje gelezen van Gunther Schepens, die zegt : wat nu primeert, het enorme surplus is ten opzichte van vorig seizoen is de spelvreugde en het gevoel dat we groeien en er wel zullen komen. Het blijft natuurlijk wel pijnlijk als je in een Oost-Vlaamse derby met 2-3 verliest, maar je hebt toch maar weer je mogelijkheden en je vuist getoond als je van 0-3 tot 2-3 terugkomt. Dus : blijven gaan AA Gent !

Wat met Lokeren als Roger Lambrecht zoals verwacht straks GBA overneemt ?

Als hij dat doet, is het omdat hij zoekt naar een club die meer uitstraling heeft en meer toeschouwers kan trekken dan Lokeren, maar het vervelende van het verhaal voor Lambrecht is dat Lokeren momenteel een veel steviger elftal heeft dan Germinal-Beerschot. Dus je laat een sportief succesvol elftal staan voor een elftal dat je op niveau wil brengen door spelers bij dat sportief succesvol elftal weg te halen en die club te laten indommelen of zelfs instorten. Vrij pijnlijk, maar economische mechanismen die in het bedrijfsleven de normaalste zaak zijn. Heel vervelend voor een voetbalbedrijf is wel dat er daar duizenden mensen emotioneel verschrikkelijk bij betrokken zijn en dat mensen de drijfkracht van het voetbal zijn en dat altijd zullen blijven. Ik vind dat je voor die mensen veel respect moet hebben. Om als bedrijfseconoom die voetbalbedrijven te sluiten of te laten verkommeren, moet je een hart van steen hebben, vind ik. Maar soms kan het niet anders. Sommige clubs zitten al jaren op een sterfhuis en ooit moet daar eens gestorven worden.

D G5, zo lekte uit, wil volgend seizoen een competitie die halverwege in een kampioens- en een degradatiepoule gehakt wordt.

Competitiehervormingen en ambitieuze plannen allerhande, daar zeg ik het liefst iets over nadat ze effectief gerealiseerd zijn of al echt in de stijgers staan en kans op slagen hebben. Ik bedoel : tot het zo ver is, is dit eigenlijk aflevering 99 in een serie met aangekondigde hervormingen die er nooit komen. Ik zal niet zeggen dat het flauwekul is, want ik weet niet welk idee erachter zit, maar ik hou er niet van met een bepaalde groep aan een competitie te beginnen, dan het kaf van het koren te scheiden en met een helft naar boven te spelen en met de andere helft naar onderen. Laten we dan maar beter een kleinere competitie maken en met één groep van 14 beginnen en ook met die groep eindigen. Ik ben als de dood voor basketbal- en volleybaltoestanden, want dat is allemaal verschrikkelijk ondoorzichtig en ja… alleen als er elke wedstrijd kwaliteit en amusement gebracht wordt, kan een wedstrijd op zich leven. Dat kan je niet van pakweg AA Gent-Westerlo zeggen als er niet die spanning is van de samenhang van een competitie.

Brugge-Anderlecht heeft nog altijd geen nieuwe datum en uur. De burgemeester van Brugge wil dat elke risicowedstrijd bij klaarlichte dag wordt gespeeld. Terwijl Anderlechtmanager Michel Verschueren zich afvraagt waarom er tegen Turken en Spanjaarden wel ’s avonds kan gespeeld worden en niet tegen Anderlecht. Heeft Michel een punt ?

Misschien wel, maar ik zou deze zaak niet op een discussie tussen welke burgemeester dan ook en Michel Verschueren toespitsen. Dat soort problemen kan je namelijk perfect ondervangen voor de competitiestart. Plan Club Brugge-Anderlecht of welke risicowedstrijd ook gewoon altijd op een moment waarvan je zeker weet dat hij kan gespeeld én op Canal + kan uitgezonden worden. In Nederland bijvoorbeeld zijn alle wedstrijden tussen grote ploegen vastgespijkerd op de zondagmiddag om 13 uur. Waarom niet bij ons ?

door Christian Vandenabeele

‘Sommige clubs zitten al jaren op een sterfhuis en ooit moet daar eens gestorven worden.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content