Met Daniel Van Buyten verlaat weer een international de Belgische competitie. In Marseille vindt hij Ivic terug.

In Marseille, hoofdstad van de pastis en de bouillabaise, begroetten ze vorige week de komst van twee Standardspelers, Joseph Yobo en Rode Duivel Daniel Van Buyten. Van beide verdedigers verwacht trainer Tomislav Ivic, ook al ex-Standard, dat ze de defensie van de Zuid-Franse ploeg stabiliteit zullen bijbrengen. Marseille hervatte inmiddels de training met een hoogtestage in Font-Romeu. Ivic trok ernaartoe met slechts twaalf spelers, omdat sportief directeur Bernard Tapie nog bezig is grote kuis te houden in de spelerskern en er liefst twintig van de hand wil doen.

Ook Van Buyten was er nog niet bij in Font-Romeu, maar in zijn woonplaats Froidchapelle had hij wel al zijn koffers gepakt zodat hij begin deze week zo snel mogelijk zijn handtekening onder een vijfjarig contract in Marseille kon gaan zetten. “Ik denk niet dat de overstap te vroeg komt”, zegt de 23-jarige Waal zelfverzekerd. “Toen ik in 1997 Charleroi verliet, waren er ook veel die zegden dat het voor mijn ontwikkeling beter was dat ik nog een jaar langer bleef. Toch pakte ik bij Standard dadelijk de draad op en heb ik voortdurend progressie gemaakt. Zoals ik geen schrik had om naar Sclessin te komen, ga ik nu onbevangen naar Frankrijk.”

Vijf jaar geleden speelde Van Buyten nog bij Somzée FC. Volgens de overlevering moest de coach van die ploeg voor zijn trainersdiploma ultramoderne meetapparatuur gebruiken voor het meten van de fysieke conditie. Hij vroeg Daniel Van Buyten en diens broer om als proefkonijn te dienen. Michel Bertinchamps, de fysical trainer van Charleroi, zat in de jury. Hij kwam dadelijk onder de indruk van het enorme atletische vermogen van Van Buyten en bracht Robert Waseige daarvan op de hoogte. De toenmalige trainer van de Carolo’s ging de onbekende speler bekijken. Hij werd aangetrokken en – net als zijn broer – in de B-kern ondergebracht. In zijn eerste jaar bij de invallers speelde Van Buyten als verdedigende middenvelder met een neus voor doelpunten. Het volgende seizoen maakte hij de overstap naar de A-kern.

Bij Standard was het Ivic die hem een grote toekomst voorspelde. “Van Buyten is niet alleen een natuurfenomeen, hij is ook een harde werker met de juiste ingesteldheid”, zei de Kroaat al vrij vroeg. “Ik ben ervan overtuigd dat hij het als prototype van de moderne verdediger heel ver kan schoppen in het Europese en het wereldvoetbal.” Geen wonder dat Ivic aandrong op de komst van Van Buyten naar Marseille, toen bekend raakte dat ook Leeds United en Schalke 04 interesse hadden voor de Rode Duivel. Robert Louis-Dreyfus, tegelijk hoofdaandeelhouder van Marseille en van Standard, hield de international liever in eigen rangen. Standard ontving ongeveer 150 miljoen frank en kreeg garanties dat het ook langs de kassa mag passeren als de speler later aan een nog grotere club wordt doorverkocht.

“Ik ben blij dat Ivic me absoluut wilde”, becommentarieert Daniel Van Buyten zijn overstap. “Samen met Waseige is hij de man die me gemaakt heeft. Ik debuteerde onder Ivic als rechtsback, wat me niet altijd beviel, maar ik leerde er enorm veel, vooral inzake positiespel en temporiseren. Toen ik nadien weer centraal mocht spelen, was ik tactisch rijper geworden. Natuurlijk zal ik nu geen Europees voetbal spelen, maar daar staat tegenover dat ik competitieduels zal uitvechten met spelers als Nicolas Anelka en Sony Anderson. Daarin zal ik ook kunnen zien hoe ver ik sta.

“Ik beschouw het als een enorme uitdaging om te mogen meewerken aan de wederopstanding van een club als OM. Ik weet alleen dat Bernard Tapie me duidelijk heeft gemaakt dat hij met Marseille zo snel mogelijk weer de Champions League wil spelen. In Frankrijk volstaat daarvoor de derde plaats. Dat Marseille me een contract geeft van vijf jaar, is niet alleen een teken van veel vertrouwen, maar ook van het feit dat ze me de tijd willen gunnen om te groeien. Mijn keuze was dan ook een doelbewuste; in Engeland zou de druk veel groter zijn geweest. Bovendien kan ik hier terugvallen op Ivic, die me goed kent. En mocht het Franse voetbal me toch niet liggen, dan vindt D’Onofrio wel snel een andere club voor mij.”

door Pierre Bilic

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content